Blog overzicht

6 redenen om altijd je laptop te locken!

Security op de werkvloer is iets wat we bij TransIP altijd in het achterhoofd houden en dat werpt z'n vruchten af. Ook dit jaar zijn we met vlag en wimpel door de strenge ISO-controles heen gekomen: nul negatieve en maar liefst twaalf positieve punten! Concreet houdt dit in dat we geen datadragers achterlaten op de werktafel, de whiteboards leeg vegen voordat we naar huis gaan en altijd, maar dan ook altijd, onze laptop locken bij afwezigheid.

Uiteraard leven we nu in een tijd waar we minder op kantoor zijn en vooral vanuit huis werken, waar het locken van je laptop misschien als overbodige taak kan overkomen. Alhoewel thuis een veilige omgeving is, moet het niet locken van je laptop natuurlijk geen vaste gewoonte worden! Uiteindelijk zullen we allemaal het kantoor steeds vaker gaan bezoeken en anders wel een nabijgelegen café om in een andere setting wat werk af te maken. Het is dan ook belangrijk om je huisgenoot (en hij of zij, jou) zo nu en dan op een leuke manier te herinneren aan het belang van fysieke veiligheid.

Daarom hebben we enkele TransIP-collega’s gevraagd naar 6 onschuldige pranks die ervoor zorgen dat niemand meer vergeet zijn laptop te locken!

1. Een wel erg lange systeemupdate

Een systeemupdate annuleren is niet verstandig en je huisgenoot zal dan ook (rustig) wachten op de afronding wanneer op miraculeuze wijze een update is gestart bij zijn terugkomst. Wat hij niet weet, is dat die update belachelijk lang duurt en eigenlijk een gifje in zijn browservenster is. Op fakeupdate.net heb je de keuze uit meerde fake updates voor verschillende besturingssystemen. Er is zelfs de mogelijkheid om een ransomware-aanval te simuleren. Om deze prank te laten slagen, moet je natuurlijk niet vergeten het browservenster op fullscreenmodus te zetten en extra monitoren uit te schakelen.

2. A^OY*@LX

De QWERTY-toetsenbordindeling wordt veruit het meeste gebruikt in Nederland en is ook vaak de enige indeling die de meesten van ons blind kunnen typen. Uiteraard beschikt een besturingssysteem ook over andere opties. Zo hebben onze zuiderburen de voorkeur voor AZERTY en bestaat er ook de meer exotische Dvorakindeling. Vooral bij die laatste moet je je wel even achter de oren krabben om enige logica in de letterkeuze te bespeuren. Dit maakt Dvorak dan ook een uitstekende kandidaat voor de nieuwe toetsenbordindeling van je afwezige huisgenoot. Voeg het toe als extra taal in de toetsenbordinstellingen, stel het in als standaard, lock netjes de laptop en wachten maar. Eens kijken hoe vaak je huisgenoot bij terugkomst op zijn backspacetoets zal rammen!

3. "YouTube is gereed met laden"

Toegankelijkheidsinstellingen hebben gelukkig voor veel besturingssystemen door de jaren heen ruim de aandacht gekregen. Los van de praktische functies zijn deze instellingen ook geschikt voor verschillende pranks. Het aanzetten van de Vertellerfunctie is bijvoorbeeld een leuk idee als je wilt meegenieten van het browsergedrag van je huisgenoot. Meestal is het aanzetten van de functie, het opkrikken van het volume en het alvast openen van de webbrowser al voldoende om luid en duidelijk te horen welke website je huisgenoot na zijn pauze als eerste bezoekt.

4. De wereld op z’n kop

Makkelijk en effectief: rechtermuisknop, beeldscherminstellingen en omkeren dat scherm. Vergeet niet om het instellingsvenster af te sluiten en terug te keren naar het bureaublad voordat je de laptop lockt. Ook al is de optie om het venster weer normaal te krijgen maar een paar klikken van je verwijderd, het blijft een kunst om daar in een omgekeerde wereld te komen.

5. Back to WAP

Zelfs de mooiste websites zien er zonder CSS-stylesheets uit alsof je ze bezoekt via WAP op je eerste smartphone. Dit effect heb je vast weleens gezien nadat een website niet volledig of juist is geladen. Het is mogelijk om dit altijd te forceren door het inladen van CSS-stylesheets in je browser te blokkeren. In Firefox doe je dit bijvoorbeeld door de taakbalk via de alt-knop op te roepen, op 'Beeld' te klikken en vervolgens 'Geen stijl' te selecteren onder 'Paginastijl'.

6. Klik, klik-klik, klik-klik-klik

Tref je een bureaublad vol met mapjes en bestanden aan? Twijfel niet en maak gelijk een screenshot. Maak nog één extra mapje aan en stop alles wat zich op het bureaublad bevindt in dit tijdelijke mapje. Stel vervolgens jouw screenshot in als de nieuwe bureaubladachtergrond, waardoor het lijkt alsof je het bureaublad nooit hebt geleegd. Het enige echte mapje plaats je onopvallend tussen de tientallen ‘neppe’ mapjes en bestanden die onderdeel uitmaken van de achtergrond. Resultaat? Je huisgenoot kan blijven klikken tot hij een ons weegt, maar veel verder dan het bureaublad zal hij niet komen.

Uiteraard kan je nog veel verder gaan dan de bovenstaande pranks, maar laten we de huisrelaties gezond houden! Deze pranks richten weinig schade aan en zijn zo weer opgelost. We wensen je alvast veel succes met je kattenkwaadstreken en mocht je zelf vergeten je laptop te locken: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 11 minuten
    • Leestijd: 11 minuten

Blog overzicht

Auteur: Akif Hodzic

Voorziet als contentmarketeer het blog van bruisende artikelen voor doorgewinterde techies en digitale nomaden om iedereen wegwijs te maken in de online wereld. Is daarnaast altijd te poken voor een potje Overwatch of een praatje over de laatste tv-series en tech-gadgets.