Blog overzicht

Gratis illustraties downloaden voor je website

Illustraties hebben de afgelopen twee jaar een steeds grotere rol op het podium weten te pakken. Dit was vooral te merken nadat grote merken ermee aan de slag gingen, soms met complete website-rebrands als gevolg. Waar komt deze trend eigenlijk vandaan, wat is de kracht van deze vaak platte en abstracte illustraties en nog interessanter, waar kan jij gratis illustraties downloaden voor jouw website?

De trendsetters

Voor veel webtrends is de oorsprong moeilijk te achterhalen en wat de opkomst van illustraties betreft, is dit niet anders. Gelukkig zijn er wel een paar aanknopingspunten. Zo wordt vaak verwezen naar illustratrice Alice Lee en haar rebrand-project voor Slack in 2017. In hetzelfde jaar kwam Facebook in samenwerking met designbureau Buck met de zogenaamde "slungelige" illustraties en als je dacht dat het niet abstracter kon: Dropbox deed er eind 2017 nog een schepje bovenop. Een latere noemenswaardige rebrand is die van Mailchimp een jaar later.

Alhoewel we niet weten of een van deze bedrijven een inspiratie is geweest voor de rest, de media-aandacht omtrent al deze rebrands heeft de interesse naar illustraties in de jaren erop volop aangewakkerd. Vooral in de techindustrie zijn er honderden bedrijven die illustraties op hun websites hebben omarmd. Bezoek maar eens enkele populaire SaaS-bedrijven om de invloed van deze trend zelf te ontdekken.

Voordelen van illustraties

Dat steeds meer websites een grotere focus op illustraties leggen, is niet zo gek wanneer je kijkt naar de voordelen die ze bieden. Los van dat ze goedkoper zijn (in dit geval zelfs gratis) dan het inhuren van een professionele fotograaf, spelen de volgende punten ook een belangrijke rol.

Flexibel en origineel: in tegenstelling tot iconen en (stock)foto’s zijn illustraties vaak makkelijker aan te passen op nieuwe visies of bedrijfswijzigingen. Binnen een paar klikken in een vectorapplicatie heb je de kleuren omgegooid en nieuwe voorwerpen toegevoegd. Bovendien sta je vrij om je creativiteit de vrije loop te laten en het hoofd of de armen van een personage te plakken op het lichaam van een ander personage. Veel gratis illustratiepakketten bieden vaak zelfs hun illustraties in zo klein mogelijke onderdelen aan, zodat jij de mogelijkheid hebt om er iets persoonlijks en unieks van te maken.

Positief en toegankelijk: je kan niet ontkennen dat veel illustraties gelijk een positieve vibe meegeven aan een website en het een stuk toegankelijker maken voor een groter publiek. Vooral als de kleuren kloppen en de illustraties goed aansluiten op het doel van je pagina, zie je sneller een glimlach op het gezicht van je bezoekers verschijnen dan bij een icoon, stockfoto of groot lap tekst.

Schaalbaar en praktisch: veel pakketten leveren hun illustraties aan in vectorformaat waardoor ze te schalen zijn naar elke grootte zonder kwaliteitsverlies. Iconen moeten klein blijven, foto’s moeten redelijk groot blijven, maar illustraties kan je er altijd wel goed uit laten zien. Bovendien is het makkelijk om bepaalde delen van een illustratie weg te laten indien je moet werken met weinig ruimte. Je kan bijvoorbeeld een persoon of enkele voorwerpen eruit knippen, zonder dat dit afdoet aan de kracht van de illustratie. Dit doe je niet zo makkelijk met een icoon of foto.

Waar kan je gratis illustraties downloaden?

Er zijn de afgelopen tijd niet alleen meer websites die gebruikmaken van illustraties, er komen ook steeds meer websites bij die gratis illustratiepakketten aanbieden. Goed nieuws voor jou als websitemaker! Er wordt zelfs zoveel aangeboden dat we hebben besloten om ons in dit artikel enkel te richten op de illustratiepakketten in SVG-formaat waarvoor geen attributie vereist is. Dit houdt in dat je bij het gebruik van een illustratie niet verplicht bent om een link op je website te plaatsen richting de website van de illustratie-aanbieder. Natuurlijk is dit wel zo netjes om te doen wanneer het uitkomt, aangezien je dan toch wat teruggeeft in de vorm van extra promotie. Maar als het echt niet toepasselijk is voor jouw website, kan je bij de volgende illustratiepakketten een link zonder zorgen achterwege laten.

Drawkit

Een illusturatiepakket van James Daly met meer dan 100 SVG- en PNG-illustraties in verschillende categorieën voor allerlei soorten bedrijven. Denk aan onderwerpen als eten, gezondheid en betalingen. Dankzij de zoekbalk is het mogelijk om specifieke onderwerpen snel te vinden.

Graphicmaker

Designs.ai biedt met Graphicmaker meer dan 100 personages aan die verschillende beroepen uitoefenen. Er is een zoekbalk aanwezig en daarnaast de mogelijkheid om van hoofdkleur te switchen voordat je een afbeelding downloadt in SVG- of PNG-formaat.

Illlustrations
Elke dag heeft Vijay Verma een nieuwe illustratie gemaakt voor de “100 days of illustrations challenge”. Later heeft hij besloten om zijn illustraties gratis met de wereld te delen. In zijn pakket vind je allerlei objecten in levendige kleuren, te downloaden in meerdere gangbare formaten.

IRA Design
Een pakket, aangeboden door Creative Tim, met enkele personages, achtergronden en objecten verkrijgbaar in vijf gradient-stijlen. Kies je favoriete gradient voordat je een illustratie downloadt in SVG- of PNG-formaat.

Isometric

Isometrische illustraties in SVG- en PNG-formaat gemaakt door Sergei Tikhonov. Het pakket is voornamelijk op bedrijven gericht met onderwerpen als financiën, development en meer.

Lukasz Zadam
De illustraties van Lukasz zijn in tegenstelling tot de andere pakketten het meest cartoonachtig, wat ze gelijk ook origineel maakt. De onderwerpen zijn ook een tikkeltje anders. Zo staan er raketten, retroconsoles en steden op je te wachten in SVG- en PNG-formaat.

Many Pixels
Een groot pakket met meer dan 400 illustraties in SVG- en PNG-formaat. Ze zijn opgedeeld in verschillende tags om het doorzoeken wat makkelijker te maken. Je hebt de optie om van kleur te veranderen voordat je download begint.

Open Doodles en Open Peeps

Pablo Stanley geeft je toegang tot vooraf gemaakte personages of de optie om zelf personages te maken door middel van het mixen en matchen van armen, benen en hoofden. Open Peeps heeft in totaal zelfs meer dan een half miljoen combinaties die je kan maken in alle gangbare formaten!

Stubborn Generator en Smash Illustrations

Craftwork is een designstudio die naast betaalde, vaak ook gratis illustratiepakketten aanbiedt. Elk pakket bevat losstaande personages, objecten en achtergronden om zo je eigen scenes in elkaar te zetten voor een uniek resultaat.

Undraw

Undraw biedt meer dan 500 illustraties in SVG- en PNG-formaat aan die getekend zijn door Katerina Limpitsouni. Dankzij de zoekbalk vind je snel wat je zoekt en voor het downloaden heb je de mogelijkheid om de hoofdkleuren te veranderen.


Daarmee zijn we aan het eind gekomen van de lijst met gratis illustraties voor je website zonder verplichte attributie. Haal er vooral je voordeel uit, maar houd tegelijkertijd ook rekening met de persoonlijkheid van je merk. Het kan zomaar zijn dat illustraties simpelweg niet (meer) passen bij je merk en professionele fotografie een betere keuze is. Misschien hebben de eerdergenoemde trendsetters hetzelfde gedacht, want los van Mailchimp maakt de rest steeds minder gebruik van illustraties in 2020. Dat hoeft jou er natuurlijk niet van te weerhouden om er nu juist mee te beginnen, zolang je er maar goed over na hebt gedacht. Je hebt met dit artikel in ieder geval een mooie lijst als startpunt voor het downloaden van gratis illustraties!

Enthousiast over gratis illustraties maar nog geen website om ze op te plaatsen? Neem dan een kijkje op onze webhostingpagina.

Webhosting bekijken

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: Akif Hodzic

Voorziet als contentmarketeer het blog van bruisende artikelen voor doorgewinterde techies en digitale nomaden om iedereen wegwijs te maken in de online wereld. Is daarnaast altijd te poken voor een potje Overwatch of een praatje over de laatste tv-series en tech-gadgets.