Blog overzicht

Beste gratis icon packs voor je website of applicatie in 2018

Vorige week zijn we ingegaan op de verschillende manieren hoe je iconen op je website plaatst. Voordat je hieraan begint, heb je uiteraard wel iconen nodig. Zoals beloofd zijn we op zoek gegaan naar de beste gratis icon packs op het internet. Bekijk ze hieronder!

De beste gratis iconen van 2018

Om tot de beste gratis iconen van 2018 te komen – en je het doorspitten van honderden icon packs te besparen – hebben we onszelf enkele regels opgelegd:

  • Elk icon pack bevat minimaal 200 gratis te gebruiken iconen.

  • Elk icon pack bevat iconen die zijn in te zetten voor meerdere doeleinden. Icon packs met bijvoorbeeld alleen socialemedia-iconen zijn uitgesloten.

  • Voor het downloaden van iconen is geen inschrijving op een website vereist.

Meerdere soorten gratis iconen

Zelfs gratis icon packs gaan gepaard met een licentie waarin bepaald wordt wat je met de iconen mag doen. Dit hebben we ook gezien bij gratis video’s. Zo zijn er icon packs die je alleen voor persoonlijke doeleinden mag gebruiken. Dit is natuurlijk niet wenselijk als je iconen voor je bedrijfswebsite of commerciële app gebruikt. Daarom zullen we in dit artikel alleen iconen behandelen waarbij commercieel gebruik toegestaan is.

Een ander belangrijk punt dat in licenties voorbijkomt, is het vereiste van een bronvermelding. Dit houdt in dat je een linkje op je website moet plaatsen naar de locatie waar je de iconen gedownload hebt.

Gratis icon packs waarbij een bronvermelding niet vereist is

Aangezien veel mensen liever geen bronvermelding plaatsen, zullen we eerst de beste icon packs opsommen waarbij een bronvermelding niet vereist is. Bij elk pakket zullen we voor het gemak het aantal iconen, de formaten waarin de iconen beschikbaar zijn en een linkje naar de bijbehorende licentie vermelden.

Font Awesome Icons

Font Awesome (946 iconen) Icon font, SVG, JavaScript, etc.Font Awesome License (bronvermelding is verwerkt in de code)

Font Awesome is misschien wel een van de bekendste icon packs ter wereld. De makers van Font Awesome hebben recent een megasuccesvolle Kickstartercampagne achter de rug, met als resultaat versie 5 van dit icoonpakket. Met de nieuwe versie is het aantal gratis iconen van 675 naar 946 gegroeid. Ook zijn de manieren waarop je de iconen op je website kan implementeren toegenomen. Zo is het mogelijk om naast icon fonts (via CSS) bijvoorbeeld ook SVG-iconen via JavaScript of SVG sprites te implementeren. Daarnaast kies je in versie 5 tussen verschillende icoonstijlen: solid (gratis versie), regular en light (betaalde versie).

Material Design Icons by Google (931 iconen) Icon font, SVG, PNGApache License

Naast lettertypen biedt Google ook een hoop gratis iconen aan onder de naam Material Design Icons. Ze zijn gebaseerd op de designprincipes van Google, genaamd Material Design. Zo ben je er zeker van dat alle iconen er gelikt uitzien op je website.

Material Design Icons by Austin Andrews (2199 iconen) SVG, PNG, XML, XAML - Apache License voor Google-iconen & SIL Open Font License voor community-iconen

Austin Andrews bouwt voort op de iconen van Google en biedt met zijn website een platform waar je naast Material Design Icons ook soortgelijke iconen kan downloaden die gemaakt zijn door de community.

Themify Icons (346 iconen) Icon font, SVGSIL Open Font License

Themify staat voornamelijk bekend om zijn WordPress-thema’s en page builder, maar ze bieden ook meer dan 300 gratis en op iOS-gebaseerde iconen aan.

IcoFont (2105 iconen) Icon fontIcoFont License

IcoFont is een project van ThemeHunt, een marktplaats voor Bootstrap-thema’s. Met meer dan 2100 gratis iconen is de kans groot dat je de juiste iconen vindt die bij je website passen. Qua stijl zijn alle iconen gevuld.

Ligature Symbols (239 iconen) Icon fontSIL Open Font License

Designer Kazuyuki Motoyama stelt op zijn website 239 iconen beschikbaar in de vorm van een icon font. De stijl van de iconen kenmerkt zich door rechte hoeken en dikke lijnen.

Batch (343 iconen) Icon fonts, SVG, PNG, PSDBatch License

Batch is een gratis icon pack dat net als Ligature Symbols te herkennen is aan de extra dikke lijnen. Het ontwerp komt van Adam Whitcroft.

Metrize Icons (300 iconen) Icon font, SVG, EPS, AI, PSD, PDFMetrize Icons License

Metrize Icons is een collectie van 300 ronde iconen, gebaseerd op de Metro-stijl van Microsoft.

Elusive Icons (304 iconen) Icon FontElusive Icons License

Dit pakket, gemaakt door de makers van het Redux Framework voor WordPress, bestaat uit 304 gevulde iconen in de vorm van een icon font.

Nova (350 iconen) SVG, EPS, AI, Sketch, PDFCreative Commons Public Domain License

Het icoonpakket Nova bestaat uit 4000 iconen waar je normaal voor moet betalen. Maar 350 iconen uit dit pakket zijn gratis vrijgegeven onder een public domain license. Wees vrij om ze zonder betaling te gebruiken.

iconmonstr

iconmonstr (4115 iconen) SVG, EPS, PNG, PSDIconmonstr License

Dit monsterlijk grote icoonpakket bestaande uit bijna 300 categorieën en meer dan 4000 iconen, is afkomstig van de designer Alexander Kahlkopf. Op zijn website biedt hij ook een kleiner icon font genaamd Iconic Font aan dat bestaat uit 300 iconen.

Aiconica (1141 iconen) PNG, GIFAiconica License

Deze gevulde iconen zijn ontworpen door een groep developers en artiesten en vrijgegeven in het publieke domein.

IconBros (860) SVG, PNGIconBros License

IconBros is een gratis icon pack ontworpen door Mark Aventura dat onderverdeeld is in 27 collecties. Het pakket bestaat uit zowel gevulde als lijniconen.

Free Icon Shop (1.000+) SVG, PNG, AI, PSDFree Icon Shop License

Free Icon Shop is een grote collectie aan gratis iconen in 4 verschillende smaken: line icons, glyph icons, filled icons en flat icons.

Hawcons (521) Icon font, SVG, EPS, PNG, Sketch, PDFHawcons License

Dit icon pack bestaat uit lijniconen die onderverdeeld zijn in 6 categorieën. Het ontwerp is van designer Yannick Lung afkomstig.

CSS ICON (512) CSS Geen licentie (pure CSS-code)

Dit icon pack, ontworpen door designer Wenting Zhang, onderscheidt zich van anderen doordat het volledig gebaseerd is op CSS-code. Koppel de code via het class-attribuut aan een HTML-object en er verschijnt een CSS-icoon.

Gratis iconen met verplichte bronvermelding

Als je bereid bent om bijvoorbeeld in je footer, op je over ons-pagina of in je HTML-code een bronvermelding te plaatsen, dan gaat er een nog grotere wereld aan kwalitatieve icon packs voor je open.

Dripicons V2

Icon packs met een Creative Commons License

Creative Commons (CC) is een organisatie die verschillende licenties aanbiedt voor iedereen die openlijk zijn werk wil delen met anderen, maar toch enige mate van auteursrechtelijke bescherming wil behouden. De meeste CC-licenties vereisen daarom onder andere dat een bronvermelding vereist is.

To[icon] (4198) SVG

Typicons (336 iconen) Icon Font

Icomoon (490 iconen) Icon font, SVG, EPS, PNG, AI, PSD, PDF

Entypo (411 iconen) SVG, EPS, PNG, PSD

Dripicons (200 iconen) Icon font, SVG, EPS, AI, PSD, Sketch

Linea (716 iconen) Icon font, SVG, PNG

Glyphicons (870) PNG

Captain Icon (375) Icon font, SVG, EPS, PNG, PSD

Zondicons (297) SVG

Minicons (210) EPS, AI, PDF

Icon packs met een MIT License

De MIT-licentie ziet op opensourcesoftware en behelst een kort maar duidelijk verhaal. Vrijwel alles is toegestaan, maar het benoemen van de maker van de software is een must.

Ionicons (730) Icon font, PNG

Foundation Icons (291) Icon font, SVG

Open Iconic (223) Icon font, SVG, PNG

Elegant Icon Font (360) Icon font, SVG, PNG

Feather Icons (266) SVG

Project Clarity Icons (829) SVG

Icon packs met andere licenties

De onderstaande icon packs gaan gepaard met een licentie waarin niet echt duidelijk is of het vermelden van een bron vereist is. In zo’n geval is het verstandig dit alsnog te doen.

Illustrio (2.000+ iconen) SVG, PNG

FlatIcons (2.875 iconen) PNG

Endless Icons (367 iconen) SVG, PNG

Zoekmachines, communities en tools

Tot slot volgen hieronder nog enkele websites die het vinden van of het werken met iconen een stuk makkelijker maken.

IconFinder

IconFinder is een zoekmachine voor voornamelijk betaalde icon packs. Maar je kan er ook terecht voor een redelijke selectie aan gratis iconen, zolang je het vereiste van bronvermelding geen probleem vindt.

Flaticon

Net als IconFinder is Flaticon een zoekmachine voor enorm veel icon packs. Een verschil is dat de meerderheid van de icon packs wel gratis zijn, zolang je bereid bent een bron te vermelden. Een betaald abonnement is beschikbaar als je dit niet wil.

IconStore

Deze zoekmachine beslaat 225 gratis icon packs en onderscheidt zich met andere zoekmachines door alle icon packs aan te bieden zonder de eis een bron te vermelden. Hier komt geen betaald abonnement bij kijken.

The Noun Project

The Noun Project

Deze community heeft al meer dan een miljoen gratis iconen ontworpen. Neem een betaald abonnement als je geen bronvermelding wil geven bij het gebruiken van een icoon.

Icons8

Deze dienst maakt iconen op verzoek van zijn community. Alle iconen zijn vervolgens gratis te downloaden in ruil voor een bronvermelding. Een betaald abonnement is nodig om onder andere alle formaten te verkrijgen en de eis van bronvermelding te ontwijken.

IconDeposit

Deze website biedt een plek voor designers om hun icon packs aan de wereld te tonen. Let goed op de bijbehorende licentie, aangezien deze per icon pack verschilt.

Fontello

Ga aan de slag met Fontello als je liever je eigen icon font maakt die bestaat uit allerlei verschillende iconen afkomstig uit enkele hiervoor genoemde icon packs.

Line Awesome

Line Awesome is een project van Icons8 dat de populaire Font Awesome-iconen omtovert tot iconen met dunnere lijnen.

Aan de slag met gratis iconen

Met de bovenstaande lijsten kan je ongetwijfeld weer een lange tijd vooruit voor zover het iconen betreft. Nu is het aan jou om de genoemde 43 websites af te speuren naar iconen die het beste passen bij je website of applicatie. Vergeet hierbij niet ons vorige artikel te lezen in het geval je nog twijfelt of je een icon font, SVG of ander icoonformaat moet gebruiken. En laat gerust een linkje naar je website achter om te laten zien hoe creatief je bent geweest met het inzetten van iconen!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: Akif Hodzic

Voorziet als contentmarketeer het blog van bruisende artikelen voor doorgewinterde techies en digitale nomaden om iedereen wegwijs te maken in de online wereld. Is daarnaast altijd te poken voor een potje Overwatch of een praatje over de laatste tv-series en tech-gadgets.