Blog overzicht

/ TransIP Weekly #44 (FlexSol)

De Weekly van deze week staat in het teken van creator FlexSol, duurzame oplossingen en smart cities. Veel leesplezier!

Duurzame en slimme tools

Ecosia
Heb jij het goede voornemen om je dit jaar duurzamer te gaan gedragen? Dan is zoekmachine Ecosia misschien een makkelijke eerste stap in de goede richting. De bouwers geven aan dat 80 procent van de winst wordt gestoken in het aanplanten van nieuwe bomen. Boven in beeld zie je een tellertje hoeveel zoekopdrachten je hebt gedaan en bij elke 45 heb je een nieuwe boom bij elkaar gezocht.

Carbon Footprint Calculator
Benieuwd wat jouw Carbon Footprint is op de wereld? Met deze tool reken je het zo uit. Je voert in wat je verbruik is in huis, op reis en qua levensmiddelen en de calculator zorgt ervoor dat je een mooi overzicht krijgt van de impact van je levensstijl op de aarde.


Too Good to Go
In de hele keten, van de akker tot aan de tafel, wordt voedsel verspild. En daarmee wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren. Die verspilling zorgt volgens Too Good to Go voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met hun app kan je er wat tegen doen. Je koopt namelijk producten voor een zacht prijsje die anders worden weggegooid.


Tado Slimme Thermostaat V3+
Siri Alexa en Google Assistant kunnen met deze slimme thermostaat je allemaal helpen je huis behaaglijk warm te houden. Voordeel van een slimme thermostaat is dat je alleen stookt wanneer dat nodig is. Zo kan Tado ervoor zorgen dat de kachel alleen aangaat als je in de buurt bent en dat er niet wordt gestookt als hij een open raam detecteert. 


Geeek Solar Rugzak
Of je nu gaat wandelen, wintersporten of mountainbiken, met de Geeek Solar Rugzak met zonnepaneel kun je je eigen elektriciteit opwekken. Daarmee is het mogelijk om onderweg bijvoorbeeld je smartphone van een stoot duurzame energie te voorzien. Ook is het mogelijk om een powerbank op te laden die je dan later kan gebruiken om je gear van stroom te voorzien.

Guides & tutorials

A complete guide to the types of renewable energy
Een deep dive in de mogelijk natuurlijke energiebronnen die ons ter beschikking staan. Lees deze guide om weer bij te zijn over geothermiek, windenergie en oceaankrachtcentrales. 

How to make Graphene Batteries
Een zeer uitgebreide how-to over grafeen batterijen. Wat de voordelen zijn van grafeen? Opladen in seconden in plaats van uren en een acculading is genoeg voor een paar weken smartphonegebruik. Daarnaast heeft de batterij nauwelijks capaciteitsverlies. Het product is nog niet af, maar de ontwikkelingen gaan hard.

How to handle E-waste 
Onze wegwerpmaatschappij levert jaarlijks tientallen miljoenen elektronische apparaten en devices op die worden weggegooid. Dit zorgt voor vervuild drinkwater en is slecht voor natuurlijke ecosystemen. IFixit wil ervoor zorgen dat mensen sneller spullen repareren in plaats van vervangen. Op de site staan honderden how-to's. 

De beste verhalen

Inside Greece's first smart city
Een succesverhaal dat begon in de financiele crisis. 

The decades-long quest to end drought by taking the salt out of seawater
Er is genoeg water op de wereld. Het ligt alleen op de verkeerde plek en is te zout. 

These smart cities in Italy put Silicon Valley to shame
Sicillië laat zien dat de stad van de toekomst niet onbetaalbaar hoeft te zijn.

Five amazing renewable energy ideas and solutions
Check deze video voor een aantal van de meest inventieve ideeën over groene stroom.

An open source plastic recycling machine
De bedenker van de modulaire telefoon heeft nu de recycling van plastic opgepakt. 

Volgwaardig

Dave Hakkens
Met zijn Precious Plastic-project gaat Dave Hakkens en zijn team de strijd aan tegen plastic afval. Ze zijn ondertussen aanbeland bij Precious Plastic #4 en roepen mensen op mee te recyclen.

FreakOut Tech
FreakOut Tech publiceert regelmatig nieuwe video's over ecologisch vriendelijke tech en houdt zich daarnaast ook bezig met IoT en andere techgerelateerde zaken. Volg dus dit YouTubekanaal om inzicht te krijgen in diverse groene tech-innovaties. 

Energietransitie
Het Planbureau voor de Leefomgeving laat op deze site zien welke initiatieven er worden genomen om tot een totale energietransitie te komen in het jaar 2050. Van het klimaatakkoord tot ingrijpende maatregelen in de infrastructuur. Er is hier heel veel informatie te vinden.

Heb je zelf nog leuke verhalen, tips of bijzondere duurzame of slimme techoplossingen waar iedereen van moet weten en wil je die delen met andere lezers? Laat het weten in de comments hieronder!

Tags:


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Weekly.

Reacties voor het blog zijn uitgeschakeld

Disqus reacties zijn niet beschikbaar omdat je Marketing-cookies hebt uitgeschakeld. Wil je toch reageren op het blog? Zet dan de marketing-cookies aan in jouw privacy instellingen.