Blog overzicht

/ Weekly #37 (Warp Industries)

Deze week staat de Weekly in het teken van creator Warp Industries. Bereid jezelf voor op een deep dive in de wondere wereld van virtual reality. Van het ervaren van Mario Kart in VR tot de historie van virtual reality met het Sword of Damocles. Veel leesplezier!

Tools & resources


Firefox Reality
Deze tool van Mozilla laat je over het internet surfen in virtual reality. De tool is beschikbaar voor Viveport, Oculus en Google Daydream.  


Templates for AR/VR Sketches
Als je net als deze auteur ervan houdt om je VR-ideeen eerst op papier te zetten, dan zullen deze templates goed van pas komen. In de serie wordt rekening gehouden met fouten die onder andere worden gemaakt op het gebied van perspectief, schaal en positie.


Brandweer VR
Weet jij hoe je reageert als er brand uitbreekt? Deze gave VR-app van creator Warp Industries laat je beleven wat er gebeurt als je jezelf en jouw gezin in veiligheid moet brengen in een panieksituatie. De app is beschikbaar voor iOS en Android


Google Earth VR 
Altijd al eens willen ervaren het voelt om over steden als Rome, Tokio of New York te vliegen als een vogel? Dat kan nu met deze gave toepassing voor Google Earth. Mocht vliegen wat te heftig voor je zijn, dan kan je ook gewoon kiezen voor een wandeling. 


Google Spotlight Stories
Google Spotlight Stories is een platform voor VR-avonturen. Kunstenaar en technici vertellen verhalen voor mobiel in 360 graden. Deze verhalen zijn te bekijken op mobiel, in VR en op volledige VR-headsets.

De beste verhalen over VR

The Problem with Facebook and Virtual Reality
Zijn Facebook en Oculus eigenlijk wel een goede match?

A Marketers Guide to Virtual Reality
Verschillende VR-ontwikkelingen waar je als ondernemer op in kan haken.

Virtual Reality Is Not the Escape You Think It Is
Even ‘echt’ ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

VR and Blockchain Could Be the Explosive New Future of Tech
Hoe VR kan profiteren van Blockchain.

What really is the difference between AR / MR / VR / XR?
Eén letter is hetzelfde, maar daar houden de overeenkomsten ook op.

Tutorials & guides 

The Ultimate VR-headset buyers guide
Al een tijdje in de markt voor een VR-headset, maar weet je nog niet zo goed wat je wil? Je kan natuurlijk beginnen met een goedkope Google Cardboard, maar er is, zodra je wat meer wil, nogal wat keuze. Deze guide helpt je met kiezen.

How to start making VR games for beginners
Deze uitgebreide subreddit gaat dieper in op het starten met het ontwikkelen van VR-games. Het begint met uitleg over de hardware en eindigt met een handleiding over het implementeren van interactiviteit.

8 tips to create the best VR training
Volgens Business Insider ligt de kracht van VR vooral op het gebied van het leren van nieuwe dingen. Creator Warp VR is daarmee aan de slag gegaan en creëert trainingssituaties in virtual reality. In deze blogpost geven ze tips hoe je de beste training maakt.

Virtual reality-inspiratie

Volgwaardig

VR tool collection
Een actuele lijst met de beste tools voor AR- en VR-developers, opgedeeld in categorieën en inclusief een korte uitleg van elke tool. 

Gunters Universe
Deze live talkshow met populaire gasten uit de VR-industrie speelt zich volledig af in virtual reality. Op het Twitch-kanaal zijn meer dan 20 video’s beschikbaar die grotendeels meer dan een uur duren.

VR-podcasts en -websites
Niet zo’n fan van talkshows? Dan is er genoeg keuze als je de voorkeur hebt voor andere mediakanalen. Everything VR & AR is bijvoorbeeld een populaire podcast en qua websites zijn UploadVR, Road to VR en VRFocus allemaal dagelijks actief en gespecialiseerd in virtual reality.

Extra: de historie van virtual reality

Virtual Reality is niet pas de laatste jaren in opkomst. Er wordt al druk mee geëxperimenteerd sinds de jaren 50. De eerste machine die een VR-ervaring bood was de Sensorama in de jaren 50. In de jaren 60 volgde de eerste installatie met een HMD (head mounted display) genaamd the Sword of Damocles. Deze rig moest nog aan het plafond worden bevestigd, omdat hij anders te zwaar zou zijn om op iemands hoofd te bevestigen. In de jaren 70 werd de techniek verder ontwikkeld en een stuk interactiever. Zo kon je met de Aspen movie map zelfs huizen bezoeken en dag en nacht scenes activeren. Later in de jaren 80 werd deze ervaring nog uitgebreid met 360 gradenvideobeelden waardoor er een nog interactievere ervaring mogelijk was. In de jaren 90 begonnen steeds meer mensen te geloven in de kracht van VR. Zo kwam Sega met haar SegaVR voor de arcadehallen en bracht Nintendo zelfs een homeconsole gericht op VR genaamd Virtual Boy op de markt, al was dat gezien de beperkingen en de adoptie van het apparaat waarschijnlijk nog wat te vroeg. 

De tijd heeft sindsdien niet stilgestaan en tegenwoordig zijn er diverse oplossingen waarmee je van VR-ervaringen kan opdoen. Er is een Google Cardboard voor een snelle blik, Playstation VR voor gaming en de Oculus Rift en HTV Vive bieden zelfs het beste wat er op dit moment op virtual reality gebied te vinden is. Om af te sluiten, toch nog wat toekomstvoorspelling van mensen uit het vakgebied. Want waar staat volgens hun VR in 2020?


Op zoek naar andere creatorstories voor nog meer inspiratie? Bekijk dan alle inzendingen in dit overzicht.

Tags:

Deel dit verhaal

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Weekly.

Reacties voor het blog zijn uitgeschakeld

Disqus reacties zijn niet beschikbaar omdat je Marketing-cookies hebt uitgeschakeld. Wil je toch reageren op het blog? Zet dan de marketing-cookies aan in jouw privacy instellingen.