Blog overzicht

/ TransIP neust rond op Tweakers Developers Summit 2018

Honderden developers kwamen af op alweer de derde editie van de Tweakers Developers Summit. TransIP kon natuurlijk niet ontbreken. Stipt half 10 komt het TiP-team aan bij de poorten van DeFabrique in Utrecht. Laat de Dev Summit maar beginnen!

Wat is de Tweakers Developers Summit?

Voordat we onze dag samenvatten, is het misschien eerst handig om uit te leggen waar we terechtgekomen zijn. TDS is een evenement waar het opdoen van inspiratie en het delen van kennis op technisch gebied centraal staat. Met het thema Coding the Future staat het event dit jaar in het teken van web-, app- en gamedevelopment, agility en security.

Techniek en toekomst komen samen in de keynotesessies die gegeven worden door gevestigde tech-celebrities. Tussen deze sessies in heb je de mogelijkheid om verschillende break-outsessies te bezoeken van meer dan 25 internationale bedrijven, de sponsoren het hemd van het lijf te vragen en te genieten van een sterk bakkie en welverzorgde lunch. Zie dit blokkenschema voor een compleet overzicht van de dag.

Het dagverslag

Een portie vrouwenpower

Het spits wordt afgebeten door Dr. Sue Black, de eerste van de in totaal drie keynotespeakers. Sue kon 25 jaar geleden als alleenstaande ouder van drie kinderen zonder diploma maar moeilijk rondkomen. Dankzij haar passie voor techniek heeft ze zich uit deze situatie weten te knokken met als resultaat een PhD in software engineering. Zo kreeg ze de smaak te pakken: ze richtte het eerste Britse onlinenetwerk voor vrouwen in IT op, leidde de campagne om Bletchley Park - het tehuis van codebrekers gedurende WWII - te redden en is net benoemd tot Britse overheidsadviseur.

Keynote sessie Sue Black

In haar presentatie benadrukt ze het belang van social media en het contact met influencers, die haar initiatieven een enorme boost hebben gegeven. Haar toekomst? Met het project #techmums wil ze zoveel mogelijk vrouwen zonder IT-kennis technische vaardigheden leren. Want ‘if I can do it, so can you.’ 

Coffee break en break-outsessies

In de koffiepauze struinen we langs de verschillende sponsorkraampjes en splitsen ons dan op naar de breakout-sessies van Radically Open Security en Pillow’s Willow.

Melanie Reback is de CEO van een van Nederlands meest innovatieve securityconsultancybedrijven van het moment. In haar talk legt ze uit hoe haar bedrijf tijdens securitytests samenwerkt, ondanks dat alle testers bestaan uit freelancers en kleine bedrijven die remote werken. Hun oplossing: ChatOps, waarbij ze een groot deel van hun toolset hebben geïntegreerd in een chatbot. Door alles bij te houden in een chatroom blijven alle testers continu op de hoogte van de vorderingen en kan de klant bovendien meekijken met de volledige test.

Nintendo heeft Mario. Pillow’s Willow – gespecialiseerd in virtual reality – heeft Nerrow. Dit dappere jongetje steelt de show in hun recent uitgebrachte game Spark of Light. Aan de hand van hun interactieve game wordt tijdens de presentatie ingegaan op de kleurrijke toekomst die ons te wachten staat op VR-gebied. Er valt namelijk nog zoveel te ontdekken en te verbeteren. We komen meer te wten over de toegevoegde waarde van touch controls en full body-sensors, het spelen met lichteffecten en VR-arcadehallen. Het kan allemaal niet snel genoeg komen als het aan ons ligt! 

Double A: sponsortalks van Adyen en Albert Heijn

Voor de lunch pakken we nog een talk mee van een van de hoofdsponsors van de summit: Adyen, een van de grootste betalingsproviders ter wereld. Onbewust ben je ongetwijfeld meerdere keren met dit bedrijf in aanmerking gekomen tijdens het onlineshoppen, want Adyen bundelt verschillende lokale betaalmethodes in een wereldwijde betaaloplossing. Sinds hun oprichting in 2006 heeft dit bedrijf een enorme exponentiële groei meegemaakt en verwerken ze jaarlijks $ 100 MILJARD aan onlinebetalingen. In de presentatie gaat SVP System Architecture Michiel Toneman in op hun infrastructuur, die in de loop der jaren natuurlijk ook mee moest groeien. Met het ontwikkelen van een in-house streamingframework hebben ze zichzelf (en hun databases) voor de toekomst veilig gesteld. Zo kunnen wij met een gerust hart online blijven shoppen.

Bij een groot bedrijf als Albert Heijn is het van groot belang dat de infrastructuur schaalbaar en flexibel is. Technici Milo van der Zee en Joost Hofman leggen in hun presentatie uit hoe ze in korte tijd de systemen van Albert Heijn hebben kunnen dockerizen met behulp van Kubernetes. Dit resulteert in een ontroerend liefdesverhaal met vele ups en downs, maar gelukkig ook een happy ending.

Robots naar je hand zetten

Betekenen robots het einde van de mensheid? Stuart Russell, Professor aan de Universiteit van Californië – Berkeley en dé kenner op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), denkt van niet. Tenminste, als we ze goed instrueren. In zijn presentatie probeert hij de angst dat robots straks slimmer zijn dan mensen weg te nemen door te schetsen dat we bij het bouwen van robots de mens centraal moeten stellen om zo te profiteren van kunstmatige intelligentie. Al snel blijkt dat we hierin niet te ver moeten doorschieten. We willen natuurlijk niet dat een kookrobot zonder ingrediënten in huis zelf met een alternatief komt.

Keynote speaker Tweakers Developers Summit 2018

Om Terminator-praktijken te voorkomen is het dus essentieel om nu al te beginnen met het vinden van een gezonde balans tussen de wensen van de mens en wat moreel acceptabel is.

Security als illusie

De zwakste schakel in de beveiliging van je bedrijf? Die hoef je volgens Jessica Dunbar - Technology Evangelist bij Concrete5 - niet zo zeer te zoeken in de techniek, maar bij de medewerkers. Want met social engineering richt de aanvaller zich op de mens om tot computersystemen door te dringen. Phishing mails, shoulder surfing en dumpster diving: het zijn tactieken waarbij de aanvaller zich voordoet als een derde partij om aan vertrouwelijke informatie te komen. Om dit te bestrijden, pleit Dunbar voor een securitybewuste cultuur op de werkvloer. Training en onderwijs zijn daarin belangrijk, maar ook is het van belang om de onderwerpen bespreekbaar en laagdrempelig te maken. En dat kan perfect tijdens de lunch met je collega’s.

Stiekem hebben we hier de hele dag reikhalzend naar uitgekeken: de goodybag! Als een van de weinige vrouwen op het event is de Nivea-dagcrème voor mannen een kleine deceptie en ook de Dopper komt niet als een verrassing, maar de jojo, fidget cube en webcam-privacyslider worden door het hele TiP-team zeer gewaardeerd. Om in het thema van de ‘future’ te blijven: we kijken uit naar het event volgend jaar.Ben je ook naar Tweakers Developers Summit 2018 geweest? Deel jouw ervaring in de comments!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 15 minuten
    • Leestijd: 7 minuten

Blog overzicht

Auteur: Frances Doderer

Is copywriter in hart en bierliefhebber in nieren. Doet haar functie Chief Storyteller eer aan door non-stop anekdotes te vertellen over bier, motor Henk en de stad Leiden. Vraagt tussendoor experts, klanten en collega’s het hemd van het lijf over onderwerpen als webhosting, domeinnamen en cloudopslagdiensten. Perst er zo nu en dan ook een persbericht uit.