Blog overzicht

team.blue steunt The AFRIpads Foundation!

Ondanks een bewogen jaar in verband met COVID-19, vinden we bij team.blue dat we het ook in 2020 nog altijd goed hebben in vergelijking met anderen in de wereld. Omdat we geloven in ‘sharing economies’ delen wij dan ook graag wat van die welvaart om een blijvende indruk achter te laten op de wereld.

Verschillende merken binnen team.blue NL steunen al jaarlijks een goed doel rond de kerstdagen. Deze traditie zetten we dan ook graag door, maar dan als team! We zijn daarom op zoek gegaan naar een goed doel dat aansluit bij onze gezamenlijke waarden en waar we ons allemaal in kunnen vinden. 

Dat lijkt misschien een moeilijke opgave aangezien de verschillende merken ook zoveel verschillende klanten bedienen, maar tegelijkertijd hebben we allemaal iets gemeen: door constant te blijven innoveren kunnen we onze klanten de beste tools blijven bieden om het maximale uit hun digitale bestaan te halen. Empowerment door innovatie. We zijn blij dat we een goed doel zijn tegengekomen dat precies hetzelfde doet. Op een gebied waarop je het misschien niet zou verwachten, maar dat maakt het juist extra bijzonder. Maak kennis met het eerste goede doel gesteund door team.blue NL: The AFRIpads Foundation!

Schooluitval in Afrika

AFRIpads maakt in Uganda wasbaar maandverband voor de eigen markt en inmiddels ook voor andere landen in de regio zoals Kenia en Malawi. Een product als maandverband wordt in Westerse landen namelijk als vanzelfsprekend gezien, maar in een groot deel van Afrika speelt de beschikking ertoe een ontzettend belangrijke rol in de toekomst van duizenden, dan wel niet miljoenen jonge vrouwen. Het traditionele wegwerpmaandverband zoals wij dat uit de supermarkt kennen, is namelijk schaars in een groot deel van Afrika. Als er al gebieden zijn waar dat niet zo is, dan is het vaak ontzettend duur; soms kost maandverband zelfs een heel dagloon. 

Vrouwen zijn daardoor genoodzaakt op zoek te gaan naar alternatieven die lang niet zo effectief werken. Uit schaamte blijft één op tien schoolmeisjes thuis waardoor ze maandelijks soms wel een week aan school missen; opgeteld een heel kwartaal per jaar dus! 

AFRIpads!

Elf jaar geleden viel dit probleem de oprichters van AFRIpads op, na het bestuderen van de verhouding tussen jongens en meisjes in de klas. Tot hun verbazing bleek dat in verhouding steeds minder meisjes overbleven in de hogere klassen. Na het vinden van de bovengenoemde oorzaak, besloten ze op de lokale markt op zoek te gaan naar een geschikte stof voor wasbaar, en dus herbruikbaar, maandverband, om zo dit probleem uit de wereld te helpen. Ze begonnen met een klein, maar hecht team. De eerste medewerkster die het eerste exemplaar naaide, werkt nog steeds voor AFRIpads. Nu echter in een fabriek waar maar liefst 3,5 miljoen wasbare pads per jaar worden geproduceerd!

Na al die jaren is de productie van AFRIpads zodanig verfijnd dat een vrouw AFRIpads nu maar liefst een jaar lang kan gebruiken voordat ze aan vervanging toe zijn. Naast dat dit natuurlijk een enorme kostenbesparing met zich meebrengt, is het ook nog eens goed voor het milieu: naar schatting worden hierdoor rond de 200 miljoen traditionele maandverbanden per jaar minder weggegooid dankzij het gebruik van AFRIpads.

Social enterprise

Via onder andere apotheken worden AFRIpads voor een zeer lage prijs aangeboden in Uganda en vinden ze ook hun weg naar omringende landen. Alle winsten die het bedrijf maakt, worden weer volledig geïnvesteerd in het bedrijf. Hierdoor was het onder andere mogelijk de hiervoor genoemde fabriek te bouwen in 2018, wat ook werkgelegenheid heeft geschept voor maar liefst 150 lokale inwoners, waarvan 86% vrouw. Dankzij de fabriek is de productie enorm opgeschroefd en is het zelfs mogelijk geworden ziektekostenverzekering aan medewerkers te bieden, een unicum in de regio.

Alhoewel social enterprises steeds populairder worden, zijn er weinig voorbeelden te geven waarin het daadwerkelijk lukt de brug te slaan tussen het aanbieden van sociale hulp en het zelfstandig runnen van een bedrijf door de lokale bevolking. Bij veel social enterprises is blijvend een achterliggende stichting nodig om het bedrijf in stand te houden. Het is knap dat dit bij AFRIpads niet het geval is en dat het bedrijf ook zonder stichting volledig zelfstandig functioneert. Een enorme prestatie, vooral als je je realiseert dat het slechts elf jaar geleden is begonnen als start-up met 3 mensen! Maar ook al is het niet per sé nodig voor het voortbestaan van AFRIpads, het is toch goed dat er ook een AFRIpads Foundation bestaat.

The AFRIpads Foundation

Alhoewel AFRIpads ruim 30 regio’s met succes bereikt, zijn er ook plekken waar de pads nog steeds te duur zijn voor de lokale bevolking of waar het simpelweg economisch niet haalbaar is ze aan te bieden. Voor deze situaties is een stichting in het leven geroepen die nu al 10 jaar AFRIpads volledig kosteloos aanbiedt aan de meest kwetsbaren op locaties zoals vluchtelingenkampen. Daarnaast geeft de AFRIpads Foundation ook voorlichting over het gebruik van AFRIpads, hygiëne en gezondheid in het algemeen.

Dit stelt meisjes in staat hun schooljaar af te maken en voorkomt in sommige gevallen zelfs complete schooluitval. Niet alleen belangrijk voor hun algemene ontwikkeling, maar voor hun hele levensloop: elk jaar dat een meisje langer op school blijft, resulteert later in 10 tot 20% meer inkomen. Een wereld van verschil, vooral als je weet dat Afrikaanse vrouwen 70% van hun inkomen besteden aan hun gezin. Investeren in deze vrouwen, en vooral de meest kwetsbaren onder hen, is dus indirect investeren in een betere toekomst voor heel Afrika!

Een perfecte match

Het is bijzonder om te zien hoe AFRIpads een hele bevolkingsgroep in staat stelt zichzelf te blijven ontwikkelen en hun dromen na te jagen, allemaal door een vernieuwend concept toe te passen op iets vanzelfsprekends als maandverband! Dit vinden wij een geniale toepassing van zowel innovatie als empowerment en wij kunnen dan ook niets anders dan geïnspireerd raken door een partij als AFRIpads. 

We zijn dan ook ontzettend blij om de AFRIpads Foundation een donatie te kunnen bieden en hiermee het eerste goede doel te maken van team.blue NL. Met deze donatie kunnen maar liefst 2.000 meisjes van AFRIpads en voorlichting voorzien worden, en ze dus een jaar lang onbezorgd naar school, ook als ze ongesteld zijn!

Ben jij ook zo enthousiast over dit goede doel? Bekijk via onderstaande knop de website en leer hen beter kennen!

Lees meer over The AFRIpads Foundation


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.