Blog overzicht

/ TransIP Recommends #105

In TransIP Recommends verzamelen we elke editie de beste, leukste en interessantste links en artikelen van buiten TransIP in één handig overzicht. Deze maand neem ik je mee in de wereld van AI image editing en longform schrijven, lees je hoe een blind persoon toch van VR kan genieten en heb ik een artikel voor je over het zelf bouwen van muzieksoftware.

De beste verhalen

Can Computers learn common sense?
Dankzij de ongelooflijk snelle ontwikkeling van AI in de afgelopen jaren zien we dat het leervermogen van computers gigantisch is. Met voldoende leerstof kan een computer heel snel het denken en doen van een gemiddeld mens voorbij streven. Maar kan een computer ook leren associëren op de manier waarop wij mensen dat doen? Kun je een computerbrein gezond verstand bijbrengen?

90s jazz design: cups, controversy, and nostalgia
90's kids remember... Die rare felgekleurde squiggles en streepjes die niet weg te denken waren uit je dagelijkse leven. Ze zaten op drinkbekers, je trainingspak, je zag ze op de rijen schoolagenda's en schriften bij de V&D School Campus... Een kort verhaal over het originele Solo Jazz patroon en waarom het nu ineens weer in de spotlight staat.

Beware the FOMO Bullies of Technology
Web3 is het nieuwe buzzword van de techwereld, met termen als crypto en NFT's die enorm polariserende reacties oproepen. Waar de een uitdagingen en interessante nieuwe ontwikkelingen ziet, ziet de ander juist een snel gevulde bullshit bingokaart vol marketingpraat. Termen als 'blokchain' zijn in Nederland na een zeker interview niet meer zonder knipoog te gebruiken. Maar waarom wekken internetuitvindingen die zo sterk het landschap veranderen zulke polariserende reacties op?
 

Inspiratie 

(Klik op de afbeelding voor een liveversie)
Visual representation of justify-content values
Art by Nina Leinwatter

AI verandert geschreven omschrijvingen in een afbeelding

Tutorials & guides 

How I built a music player to showcase my own tracks
Een audioplayer die je zelf bouwt doet natuurlijk exact wat jij zoekt in een audioplayer. In dit artikel gaat de auteur de details in over een showcaseproject dat hij als onderdeel van zijn portfolio heeft gebouwd. De volledige app is gebouwd in React, de code is opensource en aan de hand van duidelijke voorbeelden en gedetailleerde uitleg word je als lezer meegenomen in het proces zodat ook jij je eigen audioplayer in elkaar kunt draaien.

The ultimate free solo blog setup with Ghost and Gatsby
Bender had het bij het juiste eind, als je iets goed wilt doen, doe het lekker zelf. In dit artikel leer je hoe je je eigen blog setup maakt door het Gatsby framework te combineren met Ghost als headless CMS. Een Headless CMS is, heel kort gezegd, een content management systeem dat zich alleen richt op de backend van je website en je niet limiteert door templates of thema's te moeten gebruiken. Een lekker zondagavondprojectje om je tanden eens in te zetten.

The Modern Javascript Tutorial
Ooit gedacht, 'goh, dat Javascript, daar zou ik eens iets mee moeten doen'? Dat komt mooi uit, want ik heb een tutorial gevonden waar je echt alles mee leert. Van je eerste 'hello, world!' tot een uitgebreid, volledig project, je kunt het allemaal leren met dit gigantische naslagwerk. En met ruim 700 contributors op Github is dit ook meteen een naslagwerk waarvan je weet dat je nooit meer op zoek hoeft naar een betere.

Tools & resources

herhalend patroon van paarse elementen

Longshot.ai
AI neemt al onze banen over. Nu is er ook longshot.ai, een AI-tool waarmee je longform SEO-vriendelijke content kunt laten creëren voor je website of online applicatie. Een productpagina vullen of blogartikelen genereren die je omhoog laten schieten in de zoekresultaten? Zo gefikst met deze AI-tool. Kan ik garanderen dat deze Recommends stiekem niet door een mens maar een computer is geschreven? Nee. Beep Boop.

George Francis-generative snacks 
George Francis is een designer die graag nieuwe ontdekkingen doet in creative coding en die deelt met de wereld. Zo ook zijn proces om kleurrijke en gebalanceerde kleurpaletten te maken voor zichzelf. In dit artikel bekijkt hij hoe je gemakkelijk een generator maakt die helpt met het visualiseren van kleurpaletten en hoe ze er uitzien in gebruik. Maar check ook de rest van zijn website voor nog meer inspiratie!


Superdesigner

Ben jij niet bepaald een superheld op het gebied van design, worstel je met kleurcombinaties of heb je gewoon wat kleurrijke elementen nodig die je snel genereert en implementeert? Superdesigner to the rescue met een handvol tools waarmee je snel bijzondere achtergronden of accenten maakt voor jouw applicaties. De tools wijzen zich vanzelf en zijn heel snel onder de knie te krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar de CSS-achtergrondgenerator: kies je kleuren, schuif met het formaat en de zichtbaarheid en kopiëer je CSS-snippet en klaar!

Softwareupdates

Met de hoeveelheid software die uitkomt elke maand, snap ik goed dat er updates zijn die je misschien gemist hebt. Daarom sluiten we af met een overzichtelijk lijstje updates.

Wordpress 6.0
Om meteen met de deur in huis te vallen: Wordpress 6.0 is uit! Meer blokken in Gutenberg, meer opties in tempates, meer tools en toegankelijkheidsopties en nog veel meer.

Linux kernel 5.18
De nieuwe Linuxkernel is uit als nieuwe release. Hoogtepunten uit de nieuwe release zijn de overgang naar de C11 compilerstandaard, support voor de 'host system management port'-functie van AMD, support voor de 'hardware feedback interface'-feature van Intel en meer.

DaVinci Resolve 18.0 beta 3
Video-editing software DaVinci Resolve 18 heeft een nieuwe beta-versie uit, met hierin veel aandacht voor performanceverbetering en quality-of-life-verbeteringen.


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 15 minutes
    • Leestijd: 15 minutes

Blog overzicht

Auteur: Stefanie Weber

Houdt er als tech-copywriter van om antwoorden te zoeken op de vraag 'maar, hoe dan?' en dat zo uit te leggen dat zelfs haar moeder het zou snappen. Kan in haar vrije tijd haar handen ook niet stilhouden, dus speelt MMO's of knoeit met verf en kwasten.