Blog overzicht

PerformanceVPS: van klantfeedback naar nieuw product!

Vandaag lanceren we PerformanceVPS. Ons krachtigste VPS-platform tot nu toe, volledig gebouwd op wensen van onze klanten. Omdat we ontzettend enthousiast zijn over dit krachtige product en de manier waarop dit nieuwe product is ontstaan, hebben we de tijd genomen om dit proces te beschrijven in een blog. We nemen je mee door het hele ontstaansproces van PerformanceVPS: van hardwareselectie tot productieomgeving!

De geboorte van PerformanceVPS

Voor de meeste klanten is BladeVPS de perfecte oplossing. Maar we kregen ook steeds meer signalen van klanten die op zoek waren naar meer performance. Daarom zijn we dieper in jullie bottlenecks en verzoeken gedoken.

De resultaten waren glashelder: de vraag naar distributed storage en dedicated cores was overweldigend. Hogere lees- en schrijfsnelheden stonden daarnaast op de gedeelde eerste plek en mochten ook niet ontbreken in de nieuwe setup. We hebben dit als basis gebruikt voor ons nieuwe product en hebben aan de hand van deze feedback de grove lijnen van ons nieuwe platform op papier gezet. Tijd om onze tech-eindbaas de hardwarewinkel in te sturen.

Hardware

De grote vraag naar meer cores en daarnaast ook dedicated cores zorgde ervoor dat we eens een kijkje gingen nemen bij AMD. Deze leverancier leverde CPU’s met ruimte voor veel cores en bood betere specificaties dan de tegenhangers van Intel. We hebben uiteindelijk gekozen voor AMD EPYC CPU’s, omdat deze tot 64 cores aankunnen en daarnaast over een torenhoge kloksnelheid beschikken.

Voor de vernieuwde opslag hadden we een helder doel: sneller en geen single point of failure. Voor performancewinst op het gebied van lees- en schrijfsnelheid was de keuze snel gemaakt: NVMe-opslag. Nu stonden we alleen nog voor de uitdaging om de gehele setup ook meer betrouwbaar te maken. Daarom hebben we gekozen voor distributed storage op basis van Ceph. Hiermee wordt al jouw data verdeeld over 1 cluster met meerdere servers. Daarnaast doen we dit drie keer zodat we altijd een kopie van je data hebben. Mocht er dan iets met een server gebeuren, draait jouw VPS gewoon door. En zo ontstond onze holy grail: hoge performance en ontzettend betrouwbaar.

Onze netwerkinfrastructuur verdiende ook wat extra aandacht in de vorm van nieuwe hardware. Daarom hebben we gekozen voor een nieuwe setup waarmee we onze netwerkcapaciteit tot wel 10 keer hoger hebben gemaakt ten opzichte van ons BladeVPS-platform. Zo is dat bestandje sneller van A naar B en is de verbinding met je VPS ook een stuk sneller: tot 2,5 gbit/s.

De keuze was gemaakt, de bestelling geplaatst. Eenmaal geleverd zijn we zo snel mogelijk doorgereden naar het datacenter en hebben we de nieuwe setup meteen in elkaar geschroefd. We konden niet wachten om de eerste klanten dit nieuwe platform te laten testen!

Alpha

We hebben een aantal van onze fanatiekste klanten uitgenodigd om dit nieuwe platform te testen. De resultaten waren om over naar huis te schrijven: extreem snel en precies wat ze nodig hadden. Met hun input hebben we wat kinderziektes uit het systeem geholpen. Tegelijkertijd zijn we ook druk gaan bouwen aan de backend, zodat we ook onze andere klanten uitvoerig konden laten testen.

Bèta

Enkele minuten na het uitsturen van de bèta-uitnodiging hadden al ruim 150 testers zich aangemeld. De dagen hierop volgden de benchmarks, bugreports en feedback. Waar de een het uitschreeuwde van euforie, zag de ander nog ruimte voor verbetering.

Een van deze verbeteringen kwam voort uit een CPU-benchmark. We zouden met deze setup achterblijven op een van onze concurrenten. De tester gaf aan dat hij graag van ons nieuwe platform gebruik wilde maken, maar dan moesten we wel de concurrent verslaan. Challenge accepted, we zijn gelijk onder de motorkap gedoken.

We constateerden dat de CPU’s na een rustige periode tijd nodig hadden om op gang te komen. Voor zover wij wisten waren deze CPU’s niet uitgerust met een dieselmotor en zouden ze dus direct de performance moeten leveren waar we ze op uitgezocht hadden. Na veel koffie en goed zoeken kwamen we erachter dat de CPU’s van de hardware standaard de powersavemode aan hadden staan. Een simpel vinkje in de BIOS-instellingen loste dit probleem op. Na een nieuwe GeekBench-benchmark bleek dat we nu toch écht de concurrent verslaan. Klant blij, wij blij, tijd voor champagne!

We hebben de bètatesters ook gevraagd om feedback over de prijs en de samengestelde pakketten. Via een enquête kwamen we erachter dat de standaard NVMe-opslag bij de pakketten voor een deel van de testers niet voldoende was. Bij het meest gekozen pakket, de C4, werd standaard 100 GB aan opslag meegeleverd. We hebben naar aanleiding van deze feedback besloten om de standaard opslag bij elk pakket te verdubbelen. Het kleinste pakket start nu met 100 GB NVMe-opslag en het grootste pakket bevat 1600 GB NVMe-opslag. 

Daarnaast bleek uit onze uitgebreide prijsanalyse, op basis van de Van Westendorps Price Sensitivity meter, dat we ook de prijs moest heroverwegen. We hebben daarom de prijzen verlaagd naar € 30,- per maand voor het kleinste pakket tot € 480,- per maand voor het grootste pakket.

Gedurende de bèta merkten we dat het aantal bugs steeds minder werd, terwijl de prestaties steeds stabieler en beter werden. Zo zagen we bijvoorbeeld dat de snelheid van het verwerken van SQL-queries met een factor tussen de 2 en 4 verbeterd waren tegen het eind van de bèta!

Het resultaat

Toen steeds meer bètatesters ons vroegen wanneer we de bèta zouden sluiten en overgaan op een productieomgeving, wisten we dat we er klaar voor waren. Vanaf vandaag kan ook jouw applicatie vertrouwen op de kracht en betrouwbaarheid van PerformanceVPS.

Dit hebben we niet zonder jullie feedback kunnen doen. We hebben op basis van jullie input een krachtig nieuw VPS-platform neergezet dat de verwachtingen te boven stijgt. Dit nieuwe platform is een goede toevoeging op ons BladeVPS-platform en zorgt ervoor dat klanten die op zoek zijn naar meer performance ook bij TransIP terecht kunnen. Nog steeds veilig in Nederlandse datacentra, met een focus op performance en betrouwbaarheid.

Alle details die je maar zou willen weten kun je terugvinden op de website. En mocht je meteen al aan de slag willen met PerformanceVPS, dan krijg je tijdelijk ook nog de eerste 3 maanden 50% korting om ons nieuwe platform echt goed uit te proberen.

Probeer PerformanceVPS


Voor alle testers, en iedereen die met ons heeft meegedacht gedurende dit hele proces, dank jullie allemaal! Zonder jullie benchmarks, reports en feedback zou dit niet mogelijk zijn geweest. Op naar de volgende innovatie!


Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: TIP-redactie

Is de auteursnaam die we gebruiken wanneer een blogpost in teamverband door meerdere TransIP’ers is samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een eventverslag of onze Recommends.