Je root-wachtwoord resetten in Ubuntu/Debian

Het kan gebeuren dat je na verloop van tijd je root-wachtwoord vergeet, maar daar is gelukkig een oplossing voor. In dit artikel laten we zien hoe je je root-wachtwoord reset in Ubuntu en Debian.

Heb je je root-wachtwoord nog wel, maar ben je het wachtwoord van een andere gebruiker kwijt? Gebruik dan het volgende commando als root-gebruiker om het wachtwoord te veranderen:

passwd username

Stap 1

Om je root-wachtwoord te resetten, schakel je over naar de 'Linux rescue mode' van je VPS. Ga in het TransIP-controlepaneel naar de VPS waarvan je het wachtwoord wil resetten en klik links onderaan bij de console op het pop-out-knopje.

Stap 2

Selecteer 'Opties' > 'Boot Linux rescue mode'.

Stap 3

Na het starten van de Linux rescue mode krijg je een menu te zien waarin je kunt kiezen welke SystemRescue-optie je wilt gebruiken. Pas niets aan en druk op ‘Enter’ om door te gaan (of wacht af tot de timer afloopt).

Stap 4

Je komt nu in het rescue menu terecht dat je kunt herkennen aan:

sysrecue login: root (automatic login)
    [root@sysrecue ~]#

Om je wachtwoord te kunnen resetten, moet je de root-, dev-, proc- en sys-filesystems mounten. Normaal gesproken zal jouw root-partitie te vinden zijn in /dev/vda1, maar controleer dat voor de zekerheid eerst met het commando:

lsblk

Je krijgt nu een overzicht te zien zoals hieronder, waarbij in dit voorbeeld vda1 (oftewel /dev/vda1) de naam is van de root-partitie.

NAME                MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
    loop0                 7:0    0 689.3M  1 loop /run/archiso/sfs/airootfs
    mtdblock0            31:0    0   753M  0 disk /run/archiso/bootmnt
    vda                 254:0    0   150G  0 disk
    ├─vda1              254:1    0   150G  0 part

Stap 5

Mount nu de root-, dev-, proc- en sys-filesystems:

mount /dev/vda1 /mnt
    mount --bind /dev /mnt/dev
    mount --bind /proc /mnt/proc
    mount --bind /sys /mnt/sys

Stap 6

Chroot naar mounted bestandssysteem:

chroot /mnt

Chroot staat voor ‘change root’ en hiermee kun je de root-directory voor het huidige proces en de bijbehorende child-processen aanpassen.

Stap 7

Pas je root-wachtwoord aan en update zowel de filesystem labels en initramfs om de wijzigingen te verwerken:

passwd
    update-initramfs -u

Stap 8

Sluit de chroot-omgeving en umount de verschillende filesystems:

exit
    umount /mnt/dev
    umount /mnt/proc
    umount /mnt/sys
    umount /mnt

Stap 9

Herstart tot slot je VPS met het commando ‘reboot’. That's it! Je kunt nu je nieuwe root-wachtwoord gebruiken.

reboot

Het kan gebeuren dat je nu het (her)installatie-scherm voor jouw VPS ziet. Sluit in dat geval het pop-up-venster van de VPS-console en klik in het TransIP-controlepaneel nog een keer onderaan de VPS-console op ‘reset’ om je VPS een harde reset mee te geven. Hierna kom je bij het reguliere login-scherm terecht.

Hiermee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het resetten van je root-wachtwoord in Ubuntu en Debian.