Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  Een SSH-server installeren in Debian 11

  In deze handleiding laten wij zien hoe je een SSH-server installeert in Debian 11. SSH staat voor Secure Shell en is een netwerkprotocol dat een veilige (i.e. versleutelde) manier biedt om op afstand te verbinden met een computer of server.

  SSH heeft enkele voordelen ten opzichte van de VPS-console in het TransIP-controlepaneel: je kunt je scherm bijvoorbeeld maximaliseren en eenvoudig met de rechter muisknop gekopieërde tekst plakken.

  Voer de stappen in dit artikel uit als root-gebruiker, of schakel over naar de root-gebruiker.


  OpenSSH installeren

   

  Stap 1

  Verbind met je vps via de console in je controlepaneel.


   

  Stap 2

  Installeer OpenSSH met het commando:

  apt -y install ssh

  Dat is alles! Je SSH-server is direct actief en bereikbaar. Je kunt de status van je SSH-server nu controleren met het commando:

  systemctl status ssh

  Veiligheidstips

  Bots proberen doorlopend op willekeurige IP's poort 22 (i.e. de default SSH poort) aan te vallen. Wij raden daarom aan na de installatie je SSH-poort te veranderen, Fail2Ban te gebruiken, of bijvoorbeeld met SSH-keys te werken.

  De meeste aanvallen gericht op je VPS zullen proberen als root-gebruikter te verbinden. Het is dan ook verstandig root-toegang via SSH uit te zetten en de optie AllowUsers te gebruiken om rechten te beperken.


  De SSH-poort in je firewall openen

  Na de installatie van je SSH-server wordt de SSH-poort niet automatisch geopend in je firewall. Mocht je nog geen firewall gebruiken, raadpleeg dan bijvoorbeeld onze UFW- handleiding, waarmee je de poort open zet met het commando:

  ufw allow 22
  • Vervang 22 door je daadwerkelijke SSH-poort als je de SSH-poort hebt verandert.

  Gebruik je in plaats van UFW de VPS-firewall in je controlepaneel? Open dan poort 22 in je controlepaneel.
  vps firewall dropdown


  Vanaf je computer via SSH met je VPS verbinden

  In ons artikel over command-line & SSH laten wij zien hoe je op een Windows-computer of Mac verbind met je VPS via SSH, en leggen wij enkele nuttige commando's uit.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op