Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  Wat is HA-IP?

  HA-IP is een 'highly-available' IPv4- en IPv6 adres waarmee je elk gewenst TCP-verkeer doorstuurt naar één BladeVPS. Omdat dit IP-adres zich 'buiten' jouw VPS(en) bevindt, kun je het altijd naar de door jouw gewenste VPS laten verwijzen. Wanneer er bijvoorbeeld een server (tijdelijk) down moet vanwege onderhoud of het terugplaatsen van een back-up, maak je een clone van de VPS en stel je jouw HA-IP in op de nieuwe VPS. Vervolgens heb je alle tijd om handelingen op de oorspronkelijke VPS uit te voeren, zonder dat dit direct impact heeft voor de gebruikers van die server.


  Het HA-IP overzicht

   

  Na je bestelling vind je HA-IP terug in je controlepaneel onder de tab 'BladeVPS'. Klik op de naam van je HA-IP en je ziet direct de toegewezen IP-adressen van je HA-IP, welke VPS er gekoppeld is en welke HA-IP-instellingen zijn geconfigureerd.

  haip overzicht gekoppelde vps


  VPS'en aan HA-IP koppelen

   

  Je koppelt VPS'en aan HA-IP vanuit je controlepaneel in 2 stappen:

   

  Stap 1

  Klik op het tandwiel achter 'Overzicht'.

  haip overzicht


   

  Stap 2

  Selecteer een  VPS die je wil koppelen aan je HA-IP. Je kunt voor je VPS kiezen uit alle publieke IPv6-adressen die aan je VPS zijn gekoppeld (onder 'Beheren' > 'Netwerkinformatie'). 

  Let wel dat je primaire IPv4-adres en het gekozen IPv6-adres ook op je VPS moet zijn geconfigureerd. Dit kun je vanaf je VPS controleren met een van de volgende commando's

  :

  Linux

  ip a
  ifconfig

  Windows

  ipconfig

  Klik na het selecteren van een IPv4- en IPv6-adres op 'Koppelen'.

  haip vps koppelen

  Tip: Klik op 'Alle beschikbare VPS'en' of zoek in het veld 'VPS zoeken' als je meer VPS'en hebt dan in het overzicht getoond worden.


  Kan ik mijn HA-IP automatisch laten failoveren?

   

  Automatische failover kan in het controlepaneel voor HA-IP basic niet ingesteld worden, maar wel voor HA-IP Pro, zie dit artikel. Via onze API kun je dit eventueel ook voor HA-IP basic zelf al configureren. Het vereist echter wel actieve monitoring (zoals onze TCP-monitoring) en enige programmeerkennis om de API te gebruiken. Je kunt de documentatie van onze API raadplegen met eventuele voorbeelden van een oplossing.


  De naam van HA-IP aanpassen


  Je kunt, net zoals bijvoorbeeld met jouw VPS of private network, de naam wijzigen van jouw HA-IP. Om dit te doen klik je jouw HA-IP aan onder 'BladeVPS'. Vervolgens klik je rechtsboven op 'beheren' en kies je voor 'Naam wijzigen'.

  Verander de naam van jouw HA-IP


  Wat voor verkeer stuurt HA-IP door?

  Bij de standaard TransIP-instellingen zal alleen verkeer voor poort 80 & 443 doorgestuurd worden via HA-IP. In het controlepaneel kun je deze aanpassen, of extra poorten toevoegen. Let er dus wel goed op dat je niet al het verkeer naar je HA-IP stuurt wanneer daar geen poort voor ingesteld is. Daarnaast kan HA-IP geen UDP-verkeer doorsturen. De verschillende modes die je kunt gebruiken zijn:

  • HTTP
  • HTTPS
  • HTTP/2
  • TCP
  • PROXY

  Meer informatie over deze modes vind je terug in ons artikel 'de verschillende doorstuurmodi van HA-IP'.


  Geeft HA-IP het 'remote IP'-adres door bij http- en mailverkeer?

   

  In de standaard TCP-modus zal HA-IP niet het remote IP mee kunnen sturen. Bij HTTP- en PROXY-verkeer is dit wel mogelijk. De PROXY-modus zet het verkeer 1-op-1 door, maar dit werkt wel alleen wanneer jouw software hier ondersteunen voor heeft. Voor meer informatie, zie ons artikel over de verchillende doorstuurmodi van HA-IP.


  HA-IP configureren

   

  Doorstuurmodi

  Onder 'TCP-poortinstellingen' is het mogelijk om te specificeren welk verkeer binnenkomt op je HA-IP en naar je VPS wordt doorgestuurd. In dit Knowledge Base-artikel leggen wij de verschillen tussen de doorstuurmodi uit.

  cp ha-ip tcp poortinstellingen


   

  SSL-beveiliging

  Voor de beveiliging van de verbinding tussen je HA-IP en VPS heb je keuze uit één van de drie SSL-methoden:

  Uit

  Stuurt het verkeer tussen HA-IP en jouw VPS'en onversleuteld door.

  Aan

  Stuurt het verkeer versleuteld door. SSL moet op de VPS'en geconfigureerd zijn en mag self-signed zijn.

  Strict

  Stuurt het verkeer versleuteld door. SSL moet op de VPS'en geconfigureerd zijn en je moet gebruikmaken van een certificaat van een vertrouwede CA-autoriteit.


   

  IPv6-configuratie

  Bij de 'IPv6-configuratie' kan je kiezen of je IPv4 en / of IPv6 verkeer wil doorsturen:

  ha-ip ipv6 configuratie

  IPv6 ingeschakeld

  Stuurt al je IPv6-verkeer door naar het IPv6-adres van je gekoppelde VPS'en.

  IPv6 uitgeschakeld

  Accepteert enkel IPv4-verkeer op je HA-IP en stuurt dit door naar je gekoppelde VPS'en.

  IPv6 naar IPv4 doorsturen

  Stuurt IPv6-verkeer door als IPv4-verkeer. Hiermee hoef je jouw VPS niet te configureren voor IPv6-verkeer.


   

  Reverse DNS

  In het controlepaneel kun je onder het kopje 'Reverse DNS' deze aanpassen. Met reverse DNS koppel je je (sub)domeinnaam aan de IP's van je HA-IP, wat bijvoorbeeld gebruikt wordt om een reverse lookup uit te kunnen voeren op verstuurde e-mail.Verander de PTR van je HA-IP

   

  Let op: Een geldige reverse DNS moet altijd een FQDN (Fully Qualified Domain Name) zijn! Een correct voorbeeld is 'server.domeinnaam.nl', niet correct is bijvoorbeeld 'haip-server'.


  SSL-certificaten

  Bij de instellingen is het mogelijk om het verkeer tussen je HA-IP en je VPS te versleutelen. Het is ook mogelijk om het verkeer vanaf je domein naar je HA-IP te versleutelen onder ‘SSL-certificaten beheren’.

  ha-ip ssl-certificaten

  Je kan kiezen om je domein te voorzien van een gratis Lets Encrypt-certificaat of een certificaat van de certificaatautoriteit COMODO. Eenmaal aangevraagd, (ont)koppel je deze certificaten naar wens.

  Let op: Het is alleen mogelijk Comodo- of Let's Encrypt-certificaten te gebruiken voor domeinen die in hetzelfde TransIP-account zijn opgenomen als de betreffende HA-IP.


  HA-IP overdragen aan een ander account


  In het controlepaneel kun je jouw HA-IP handoveren naar een ander account, al zul je wel daarvan de exacte naam moeten weten. De gehele procedure vind je hier terug.

  Handover van HA-IP


  Kan ik het IP-adres van HA-IP zelf kiezen of aanpassen?

   

  • Op dit moment wordt het toewijzen van IP-adressen nog volledig geautomatiseerd uitgevoerd (net zoals dat bij een VPS zelf het geval is). Je hebt dus nog niet de mogelijkheid om zelf een (HA-)IP te kiezen, of om deze later aan te passen. De IP's waar HA-IP gebruik van maakt komen uit specifieke ranges.
  • Je kunt geen bestaand IP van een VPS overzetten naar een 'HA-IP'. Zoals hierboven vermeld komen de IP's waar HA-IP gebruik van maakt uit specifieke IP-ranges.
  • Jouw HA-IP zal altijd verwijzen naar het primaire IP-adres van de VPS. Het koppelen aan een ander IP-adres op een VPS is een mogelijke feature voor in de toekomst.

   

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op