Wat is swap geheugen?

Alle computers bevatten RAM-geheugen (Random Access Memory), ook wel bekend als 'werkgeheugen'. Dit geldt niet alleen voor servers, desktops en laptops, maar ook voor je smartphone. RAM is een soort korte-termijn geheugen en wordt gebruikt om data in op te slaan die je computer op dat moment snel nodig heeft of op dat moment gebruikt. Je RAM wordt bijvoorbeeld gebruikt om je browsersessie waarin je dit artikel leest of bijvoorbeeld een spel dat je op je computer speelt te bewaren.

ram

Wanneer er geen RAM-geheugen meer vrij is, kan je computer in plaats daarvan schijfruimte van je hardeschijf gebruiken. Hiervoor kun je in je besturingssysteem ruimte reserveren als zogeheten swap- (Linux), of virtueel-geheugen (Windows). Is er geen RAM meer beschikbaar? Dan wordt het swap- of virtuele-geheugen gebruikt.

De performance van swap- en virtueel-geheugen

Waar RAM-geheugen bedoelt is als soort korte-termijn geheugen is je hardeschijf eerder bedoelt als lange-termijn geheugen voor de opslag van data. In de praktijk betekent dit dat RAM-geheugen veel kleiner is (een aantal gigabyte) dan het geheugen van een hardeschijf (vele gigabytes of terabytes), maar aanzienlijk sneller is.

Omdat RAM-geheugen dus een heel andere functie vervuld dan je hardeschijf, zal de performance van swap- en virtueel-geheugen nooit in de buurt kunnen komen van RAM-geheugen. Stel dat je bijvoorbeeld op internet iets opzoekt maar geen RAM-geheugen meer hebt en je browser dan swap- of virtueel-geheugen daarvoor gebruikt, dan zal de performance van je computer zeer traag zijn.

Op een VPS-platform zoals dat van TransIP, kan intensief gebruik van swap- of virtueel-geheugen door meerdere gebruikers zelfs een negatieve impact hebben op de performance van de server als geheel. We monitoren onze systemen hierop en kunnen in dat geval een tijdelijke limiet instellen op de snelheid van de schijf van je VPS.

Om deze redenen raden we als je RAM volledig gebruikt wordt aan om je computer of server te upgraden met meer RAM. Hoe dit werkt leggen we uit in de volgende artikelen: