Ik wil Microsoft Remote Desktop Services installeren

Op je Windows Server VPS kun je standaard twee remote desktop sessies uitvoeren (ook bekend onder RDS / RDP). Wil je meer dan twee remote desktop sessies kunnen gebruiken op je Windows Server VPS dan kun je handmatig een licentie toevoegen. Je kunt op deze pagina een licentie bestellen of vanuit je controlepaneel.

Om een Remote Desktop licentie te kunnen toevoegen moet Remote Desktop Services en Remote Desktop licensing geïnstalleerd zijn op je VPS. In deze handleiding laten wij je zien hoe je dit installeert op je VPS. In deze handleiding laten wij vervolgens zien hoe je op je VPS de RDS licentie toevoegt.

Role-based or feature-based vs Remote Desktop Services installation

Je kunt voor de installatie van Remote Desktop Services twee installatie methodes gebruiken:  'Role-based or feature-based installation' of 'Remote Desktop Services installation'. Hieronder volgt een overzicht van de verschillen tussen beide installatiemethodes:

• Role-based or feature-based installation: Dit is de geavanceerde optie voor het installeren van RDS. Met deze optie kun je handmatig roles en features selecteren.  Als je een enkele service nodig hebt zoals 'Remote Desktop Session Host' is dit de beste optie.

• Remote Desktop Services installation: Deze optie kun je zien als een 'express installation'. Standaard installeert deze optie drie basis roles: 1) RD Connection Broker 2) RD Web Access and 3) RD Session Host. Remote Desktop licensing wordt niet automatisch mee geïnstalleerd.

Beide opties stellen je in staat om een RDS licentie aan je VPS toe te voegen en worden beiden onderin dit artikel uitgelegd. Je kunt dit artikel gebruiken om te zien waar je in je controlepaneel je licentie kunt achterhalen.

Alvorens je begint:

• Voor deze handleiding gaan wij er van uit dat de basis configuratie van je VPS reeds gedaan is en er een Active Directory geïnstalleerd is.

• Wanneer je nog niet eerder met je VPS via Remote Desktop bent verbonden kun je deze handleiding eerst gebruiken.

Role-based or feature-based installation

Stap 1:

Verbind via Remote Desktop met je Windows Server en open je Server Manager (dit gebeurt bij een nieuwe Remote Desktop sessie automatisch).

Windows Server Manager

Stap 2:

Klik op 'Add roles and features'.

Stap 3:

Je krijgt nu de 'Before You Begin' pagina te zien. Je kunt selecteren dat je deze pagina niet nogmaals ziet wanneer je in de toekomst roles & features toevoegt. Klik op 'Next' nadat je de punten onder 'Before You Begin' hebt doorgenomen.

Stap 4:

Onder 'Installation Type' kun je kiezen voor 'Role-based or feature-based' of 'Remote Desktop Services installation'. De verschillende opties worden hier uitgelegd. Kies voor 'Role-based or feature-based' en ga verder naar de volgende stap.

Stap 5:

Selecteer vervolgens de gewenste VPS waarop je de installatie wil uitvoeren. Wanneer je in je Active Directory meerdere VPSen hebt opgenomen zullen die hier zichtbaar zijn.

Stap 6:

Op de volgende pagina kun je een 'Server Role' selecteren. Selecteer 'Remote Desktop Services' en klik op 'Next'.

Stap 7:

In deze stap kun je 'Features' toevoegen aan je server. Indien je weet dat je aanvullende features nodig hebt kun je die ook meteen installeren.

Voor deze handleiding kiezen wij enkel voor 'Remote Desktop Licensing Tools'. Je vindt deze optie terug onder 'Remote Server Administration Tools' > 'Role Administration Tools' > 'Remote Desktop Services Tools'.

Stap 8:

De 'Remote Desktop Services' stap geeft informatie over wat Remote Desktop Services inhoudt. Je kunt meteen verder gaan naar 'Role Services'.

Stap 9:

De 'Role Services' stap controleert of er features zijn die nog geïnstalleerd moeten worden voor de werking van de 'Remote Desktop Connection Broker'. Vooral bij nieuwe VPSen is het mogelijk dat er nog features ontbreken. Controleer of 'Include management tools (if applicable)' is geselecteerd en klik op 'Add features'.

Stap 10:

Je krijgt nu een overzicht te zien van de features die nodig zijn voor de 'Remote Desktop Gateway'. Controleer of 'Include management tools (if applicable)' is geselecteerd en klik op 'Add features'.

Stap 11:

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van de features die nodig zijn voor de 'Remote Desktop Session Host'. Controleer of 'Include management tools (if applicable)' is geselecteerd en klik op 'Add features'.

Stap 12:

Op de volgende pagina krijg je informatie te zien over 'Network Policy and Access Services'. Klik op 'Next' om verder te gaan.

Stap 13:

De 'Web Server Role' pagina toont informatie over deze role. Je hoeft hier wederom niets aan te passen en kunt direct doorgaan naar de volgende stap.

Stap 14:

Je krijgt nu een overzicht te zien van de 'roles services' die geïnstalleerd worden voor de 'Web Server'. Je hoeft de standaard selectie niet aan te passen maar kunt uiteraard naar eigen behoefte aanvullende role services selecteren of aanpassingen maken in de selectie.

Stap 15:

Tot slot krijg je voor de daadwerkelijke installatie een bevestigingsoverzicht te zien van de roles, role services en/of features die geïnstalleerd worden.

Je kunt optioneel aangeven dat je VPS automatisch herstart wordt. Dit zal na de installatie vereist zijn dus het is aan te raden om deze optie te selecteren.

Hiermee zijn de vereisten op je VPS geïnstalleerd en kun je doorgaan naar deze handleiding voor het toevoegen van je remote desktop licentie.

Remote Desktop Services installation

Stap 1:

Verbindt via Remote Desktop met je Windows Server en open je Server Manager (dit gebeurt bij een nieuwe Remote Desktop sessie automatisch).

Windows Server Manager

Stap 2:

Klik op 'Add roles and features'.

Stap 3:

Je krijgt nu de 'Before You Begin' pagina te zien. Je kunt selecteren dat je deze pagina niet nogmaals ziet wanneer je in de toekomst roles & features toevoegt. Klik op 'Next' nadat je de punten onder 'before you continue' hebt doorgenomen.

Stap 4:

Onder 'Installation Type' kun je kiezen voor 'Role-based or feature-based' of 'Remote Desktop Services installation'. De verschillende opties worden hier uitgelegd. Kies voor 'Remote Desktop Services installation' en ga verder naar de volgende stap.

Stap 5:

Selecteer de gewenste VPS waarop je de installatie wil uitvoeren. Wanneer je in je Active Directory meerdere VPSen hebt opgenomen zullen die hier zichtbaar zijn.

Stap 6:

In deze handleiding gaan wij ervan uit dat je Remote Desktop Services op één of meerdere servers wil installeren en kiezen voor een 'Standard Deployment'.

Stap 7:

Op de volgende pagina kun je kiezen uit een 'Virtual machine-based desktop deployment' (VDI) of 'Session-based desktop deployment'. De verschillen tussen beide worden in dit artikel uitgelegt.

Selecteer 'Session based desktop deployment'; Session based heeft de voorkeur vanwege de betere performance en omdat VDI voor een virtueel desktop OS bedoeld is, wat niet op ons platform ondersteund wordt.

Optioneel kun je de 'Quick Start' gebruiken wanneer je op één enkele server Remote Desktop Services nodig hebt. De voorkeur gaat uit naar Standard zodat je altijd de optie hebt om later meerdere servers eenvoudig van Remote Desktop Services te voorzien.

Stap 8:

Je krijgt vervolgens een overzicht te zien van de role services die geïnstalleerd en geconfigureerd worden op je VPS. Ga direct door naar de volgende stap.

Stap 9:

In deze stap selecteer je een server waarop de RD Connection broker role service wordt geïnstalleerd. Wanneer in je Active Directory meer dan één VPS is opgenomen zul je die hier allemaal terugzien. Voor deze handleiding gebruikten wij 1 enkele VPS. Selecteer de gewenste VPS en klik op het pijltje in het midden. Klik vervolgens op 'Next'.

Stap 10:

Selecteer op de volgende pagina een server waarop de RD Web Access role service wordt geïnstalleerd en klik op het pijltje in het midden. Klik vervolgens op 'Next'.

Stap 11:

Vervolgens selecteer je een server waarop de RD Session Host role service moet worden geïnstalleerd. Klik op het pijltje in het midden en vervolgens op 'Next'.

Stap 12:

Tot slot krijg je een overzicht te zien van de installatie. Selecteer alvast 'Restart the destination server automatically if required' aangezien voor de installatie van RD Session Host een herstart nodig is. Je VPS zal dan automatisch herstarten en de installatie hervatten.

Stap 13:

Na de herstart wordt de installatie hervat. Klik na voltooing van de installatie op 'Close'.

Bij de 'Remote Desktop Services installation' procedure kan niet automatisch de 'Remote Desktop Licensing' role worden geïnstalleerd. Dit zullen wij dan ook in de volgende stappen doorlopen.

Stap 14:

Open je Server Manager.

Windows Server Manager

Stap 15:

Klik op 'Add roles and features'.

Stap 16:

Je krijgt nu de 'Before You Begin' pagina te zien. Je kunt selecteren dat je deze pagina niet nogmaals ziet wanneer je in de toekomst roles & features toevoegt. Klik op 'Next' nadat je de punten onder 'before you continue' hebt doorgenomen.

Stap 17:

Onder 'Installation Type' heb je twee opties. Selecteer de optie 'Role-based or feature-based installation'.

Stap 18:

Selecteer vervolgens de gewenste VPS waarop je de installatie wil uitvoeren. Wanneer je in je Active Directory meerdere VPSen hebt opgenomen zullen die hier zichtbaar zijn.

Stap 19:

Je krijgt nu een overzicht te zien van de features die nodig zijn voor de 'Remote Desktop Licensing'. Als ze reeds geïnstalleerd zijn zal dit aangegeven zijn (installed). Controleer of  'Include management tools (if applicable)' is geselecteerd en klik op 'Add features'.

Stap 20:

Tot slot krijg je voor de daadwerkelijke installatie een bevestigingsoverzicht te zien van de roles, role services en/of features die geïnstalleerd worden. Je kunt optioneel aangeven dat je VPS automatisch herstart wordt.

De installatie van de Remote Desktop Services en benodigde Desktop Licensing Tools is hiermee voltooid. Je kunt vervolgens deze handleiding gebruiken om de licentie toe te voegen.