Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Je root-wachtwoord resetten in Ubuntu en Debian

Het kan gebeuren dat je na verloop van tijd je root-wachtwoord vergeet, maar daar is gelukkig een oplossing voor. In dit artikel laten we zien hoe je je root-wachtwoord reset in Ubuntu en Debian.

  • Deze stappen zijn getest in Ubuntu 20.04, 18.04 en Debian 10.
     
  • Heb je je root-wachtwoord nog wel, maar ben je het wachtwoord van een andere gebruiker kwijt? Gebruik dan het volgende commando als root-gebruiker om het wachtwoord te veranderen:
    passwd username
    

Stap 1

Om je root-wachtwoord te resetten, ga je eerst naar het Grub-menu van je VPS.

Herstart je VPS en druk zo snel mogelijk achter elkaar op 'ESC' op je toetsenbord om het opstartproces te onderbreken (het benodigde scherm verschijnt namelijk maar zeer kort).

Je krijgt (ongeveer) het volgende scherm te zien:

ubuntu grub menu


 

Stap 2

Druk op de 'e'-toets op je toetsenbord om de boot-parameters aan te kunnen passen. Standaard staat de kernel ingesteld om in ro-mode (read only) te starten:

ubuntu grub parameters read only

In Debian zal hier 'ro quiet' staan. Pas 'ro' / 'ro quiet' aan naar 'rw init=/bin/bash'(zonder haakjes). Omdat de tekst niet volledig op een regel past, zul je zien dat er een \ aan het eind van de regel wordt toegevoegd om aan te geven dat de tekst verder gaat op de volgende regel.

Het resultaat ziet er als volgt uit:

ubuntu grub parameters read write

Druk nu op ctrl + x om je VPS te starten met de aangepaste boot-parameters.


 

Stap 3

Na het starten van je VPS kom je in een bash prompt terecht. Je kunt nu je root-wachtwoord resetten met het commando:

passwd root

 

Stap 4

Reboot tot slot je VPS met het commando hieronder. De toevoeging -f (force) is hier noodzakelijk om de reboot uit te kunnen voeren.

reboot -f

 

Je root wachtwoord is nu gereset! Hiermee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het resetten van je root-wachtwoord in Ubuntu en Debian.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 11 januari 2022 (#7246)

@toko4alltransip,

De ctrl + alt + del knop zou ervoor moeten zorgen dat je in ieder geval het Grub-menu (zoals in stap 2) zichtbaar wordt. Het kan inderdaad wel zijn dat die heel kort zichtbaar is en je meerdere pogingen nodig hebt voor je die goed te pakken hebt (dat gebeurt ons allemaal).

Wat je zou kunnen doen wanneer het gelukt is om je wachtwoord te resetten is om in /etc/default/grub op je server(s) de waarde GRUB_TIMEOUT=x aan te passen / toe te voegen, waarbij x het aantal seconden is hoe lang het Grub-menu zichtbaar is tijdens het opstarten.

0
toko4alltransip 2 januari 2022 (#7186)

In ons geval lukt het ook niet. Server restart gaat te snel,ook met ctrl + alt + del

0
Matthijs van Beek Admin 15 september 2021 (#6511)

@healfietechnologies,

Lukt het wel als je bij de console de ctrl + alt + del knop gebruikt en niet reset?

3
healfietechnologies 14 september 2021 (#6502)

In mijn geval lukt het niet om op tijd op esc te drukken. Het lijkt erop dat de server eerst opstart. En pas dan er verbinding met mijn toetsenbord komt. Oftewel ... deze uitleg / methode werkt niet

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op