Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat zijn de automatische 'back-ups' van mijn VPS?

Bij alle VPS-en zijn automatische back-ups van je data inbegrepen. Deze back-ups worden elke 4 tot 6 uur gemaakt met een totale retentie van maximaal 36 tot 54 uur (Je hebt standaard 9 back-ups tot je beschikking). Wanneer je per ongeluk een belangrijk bestand hebt verwijderd of er is een andere reden dat je een back-up nodig hebt, kun je als volgt een back-up terugzetten:

Stap 1

Log in op je controlepaneel en klik op 'BladeVPS' en vervolgens op de naam van de gewenste server.


 

Stap 2

Klik op 'Beheren' > 'Back-ups'.

VPS beheren - back-ups


 

Stap 3

Klik op 'Oudere back-ups' voor een volledig overzicht van de beschikbare back-ups en op 'Terugzetten' om de gewenste back-up terug te zetten.

overzicht van beschikbare VPS back-ups

Dit zijn complete kopieën van de inhoud van je VPS op dat moment en je kunt dan ook alleen de complete back-up terugzetten. Dit is dus GEEN back-up van individuele bestanden (waarbij je kan kiezen welk bestand dan wel map je terug wilt plaatsen), hiervoor zul je altijd zelf back-ups voor moeten maken. Let er ook op dat nieuwe bestanden die na het tijdstip van de back-up zijn geüpload dan wel zijn gewijzigd, bij het terugplaatsen ook overschreven zullen worden! Daarnaast is het ook belangrijk om je te realiseren dat de VPS tijdens het terugplaatsen van de back-up uitgeschakeld is. Wanneer dit proces voltooid is (er wordt een progressiebalk getoond) zal je VPS automatisch starten en kun je weer volledig gebruik maken van je VPS.


Het verschil tussen snapshots en back-ups

In essentie zijn zowel back-ups als snapshots een 'ZFS Snapshot' (de techniek die wij gebruiken voor het maken van snapshots). Het verschil is echter dat de 'back-ups' automatisch elke 4 tot 6 uur gemaakt worden en ook automatisch na enige tijd worden overgeschreven. Dit is dus erg handig voor een back-up op korte termijn wanneer er onverhoopt iets mis is gegaan. Wanneer je echter een langere retentie wilt hebben of een geplande back-up (bijvoorbeeld vlak voor een wijziging / upgrade) wilt maken, dan biedt een snapshot de beste oplossing. Daarnaast kunnen snapshots ook op andere VPS-en geplaatst worden en de automatische back-ups (nog) niet.

Het is niet mogelijk back-ups of snapshots te downloaden omdat deze finetuned zijn voor ons platform. Mocht je toch de data van je VPS op een andere locatie willen downloaden / gebruiken, raden wij 'rsync' (Linux) aan om de bestanden en instellingen van jouw VPS te synchroniseren met een backup locatie.


Offsite back-ups

Je kunt een aanvullende dienst afnemen om offsite back-ups te laten maken van je automatisch VPS back-ups. Er worden dan offsite back-ups gemaakt in een andere availability zone dan waar de VPS zelf in staat. Je kunt de offsite back-ups vanuit je controlepaneel bestellen door de volgende stappen te doorlopen:

 

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS'-tab en klik links op de naam van je VPS.


 

Stap 2

Klik op 'Beheren' bovenaan rechts, gevolg door 'Back-ups'.

vps beheren - backups


 

Stap 3

Op de pagina die je verschijnt kun je onderaan  de offsite back-ups bestellen.

vps offsite backup


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op