Wat kan ik doen aan IPv6-bouncemeldingen van gmail.com adressen?

Googles netwerk is volledig IPv6 geschikt en IPv6-verkeer heeft altijd preferentie boven IPv4-verkeer. Omdat je VPS standaard ook over IPv6 beschikt, zul je normaliter ook naar het Google netwerk mailen via een IPv6-verbinding. Google stelt echter ook strenge eisen aan waar je mailserver aan moet voldoen, zoals een correct ingesteld reverse DNS / PTR-record en een SPF-record waarin je mailserver gemachtigd wordt om mail te verzenden namens dat domein.

emailadres@gmail.com
SMTP error from remote mail server after end of data:
host gmail-smtp-in.l.google.com [2a00:1450:4013:c01::1a]:
550-5.7.1 [2a01:7c8:1337::3:1337] Our system has detected that this message does
550-5.7.1 not meet IPv6 sending guidelines regarding PTR records and
550-5.7.1 authentication. Please review
550-5.7.1 https://support.google.com/mail/?p=ipv6_authentication_error for more
550 5.7.1 information. z76si12472562lfd.36 - gsmtp

De bovenstaande bounce-melding geeft eigenlijk al aan wat het probleem is. Er wordt gemaild via een bepaald IPv6-adres (controleer in de bouncemelding wel goed welk IPv6-adres dit precies is), maar hiervoor is geen reverse DNS / PTR-record ingesteld en je hostname moet in dat geval ook via een 'AAAA'-record bereikbaar zijn. Omdat dit niet het geval is en dit dus niet voldoet aan de IPv6 sending guidelines, wordt de mail geblokkeerd door Google.

VPS IPv6

Om dit op te lossen ga je in het controlepaneel naar 'VPS & Colocatie' > 'IP Adressen' en klik daar op het IPv6-adres uit de melding. Vervolgens stel je hier ook reverse DNS in (dus bijvoorbeeld server.domeinnaam.nl) voor dit IP-adres. Mocht het IPv6-adres hier nog niet in terug te zien dan kun je deze altijd toevoegen via de knop '+ Voeg een nieuw IPv6-adres toe'. Vervolgens zul je bij de DNS-instellingen voor server.domeinnaam.nl ook een 'AAAA'-record moeten toevoegen met het IPv6-adres van je VPS.

VPS IPv6 AAAA

Sla vervolgens deze aanpassingen op en binnen maximaal 24 uur zouden de wijzigingen overal zichtbaar moeten zijn. Omdat DNS-instellingen lokaal in cache worden opgeslagen, is een wijziging niet altijd overal direct verwerkt.

Een alternatieve oplossing zou bijvoorbeeld het uitschakelen van IPv6 op je VPS zijn, maar dit is doorgaans iets complexer en dit is met oog op de toekomstige overstap naar IPv6 ook niet de meest aan te raden oplossing.