Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil een snapshot maken

Al onze PerformanceVPS'en en BladeVPS-pakketten vanaf de X2 bezitten standaard één snapshot. Bij een BladeVPS XS of als je meer snapshots wil kan deze eventueel voor €5,99 ex BTW (€7,25 inc BTW) extra bij besteld worden.

Je kunt in het controlepaneel een snapshot maken (en weer terugplaatsen op je VPS) door de stappen in deze handleiding te doorlopen. Voor je een snapshot maakt, zijn er enkele belangrijke punten om bij stil te staan:

  • Afhankelijk van de grootte van je VPS kan het enige tijd duren voor de snapshot gemaakt is. In die tijd is het niet mogelijk andere bewerkingen uit te voeren, zoals het terugplaatsen van een back-up.
  • Het is sterk aanbevolen om eerst je werk op te slaan en de VPS uit te schakelen via het besturingssysteem (een graceful shutdown) voordat je een Snapshot maakt. Dit voorkomt dat data die nog in het RAM opgeslagen stond en data die tijdens het maken van de snapshot nog weggeschreven wordt niet in de snapshot meegenomen wordt (met eventuele corruptie tot gevolg).
  • Het is (nog) niet mogelijk om automatische snapshots via het controlepaneel te maken (dus bijvoorbeeld elke dag om 12 uur 's middags). Wel kun je deze mogelijkheid eventueel met behulp van onze API maken. In deze handleiding leggen we uit hoe dit werkt.
  • Gebruik je VPS-monitoring, dan zal die zeer waarschijnlijk berichten sturen als je VPS uit staat tijdens het maken van de snapshot.
  • Je kunt een snapshot ook op een andere VPS (van gelijkwaardige of betere specificaties) terugplaatsen, zie voor meer informatie hierover dit artikel.
  • Eventuele VPS-firewall instellingen in het controlepaneel blijven intact. De instellingen ten tijde dat de snapshot gemaakt werd, worden niet gebruikt.
  • Het verschil tussen een snapshot en een 'automatische back-up' wordt hier beschreven.
  • Een snapshot add-on kan enkel worden opgezegd na het verwijderen van de snapshot.
  • Je kunt maximaal twintig snapshots opslaan per VPS.

Een snapshot van je VPS maken

 

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar de 'BladeVPS'-pagina en klik links op de VPS waar je een snapshot van wilt maken.


 

Stap 2

Klik aan de de rechterkant op 'Beheren' > 'Snapshots'.

vps beheer knop - snapshots


 

Stap 3

Indien je nog geen Snapshot hebt gemaakt kun je hier een Snapshot maken door op de blauwe knop met 'Aanmaken' te klikken.

nieuwe snapshot aanmaken


 

Stap 4

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een label / naam toe te kennen aan de snapshot (vooral handig voor wanneer je meerdere snapshots wil gebruiken). Afhankelijk van de grootte van de VPS en de bijbehorende schijfruimte kan het enige tijd duren voordat de snapshot gemaakt is.

Wanneer je een Snapshot maakt in uitgeschakelde toestand, zal automatisch je VPS weer opstarten nadat dit proces voltooid is. Wil je je VPS uit laten staan, zet dan de schakelaar op 'Uit'.

cp vps nieuwe snapshot

Wanneer de snapshot gemaakt is, kun je deze met behulp van de 'Herstel'-knop terugplaatsen. Let er op dat wanneer je alleen de standaard snapshot bezit, je eerst de oude snapshot zult moeten verwijderen voordat je een nieuwe kunt aanmaken.


 

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding over het maken van een snapshot van je VPS.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 12 april 2022 (#7931)

@arjenz, Bedankt voor je feedback! De reden dat wij niet voor specifieke processen dergelijk advies in het artikel hebben opgenomen is omdat we hierin aanraden om voor het maken van een snapshot de VPS uit te zetten.

Dit is het veiligst en voorkomt dat je een proces over het hoofd ziet en daar problemen mee ontstaan, of bijvoorbeeld data niet weggeschreven is en niet meegenomen wordt in de snapshot.

0
arjenz 31 maart 2022 (#7832)

Ik mis deze info voor gebruikers van MariaDB met actieve databases:

VÓÓR SNAPSHOT VIA TRANSIP MAKEN, HET VOLGENDE DOEN:

zie https://mariadb.com/kb/en/storage-snapshots-and-backup-stage-commands/

< Inloggen als root op MySQL (mysql -u root -p) >

MariaDB [(none)]> BACKUP STAGE START;

MariaDB [(none)]> BACKUP STAGE BLOCK_COMMIT;

< snapshot maken TransIP >

MariaDB [(none)]> BACKUP STAGE END;


Je zet hiermee MariaDB in 'wachtstand' zodat er geen mutaties in InnoDB plaatsvinden. Ik heb dit 'the hard way' moeten uitvinden want had steeds te maken met gecrashte MariaDB na terugplaatsing snapshot.

0
Matthijs van Beek Admin 5 augustus 2021 (#6325)

@rboz,

Dat is niet mogelijk: een proces in de achtergrond blokkeert op dat moment verdere wijzigingen op de VPS. Mocht je twijfelen of het snapshotproces al klaar is kun je het beste de pagina in je browser opnieuw laden.

Je zou overigens ook een melding krijgen dat een ander proces nog actief is op de VPS wanneer je de upgrade probeert uit te voeren.

0
rboz 2 augustus 2021 (#6292)

Kan ik een VPS upgrade uitvoeren als de status van de Snapshot nog op "wordt aangemaakt" staat?

0
Matthijs van Beek Admin 26 maart 2021 (#5525)

@soundman,

Dat klopt inderdaad: op het moment dat je via deze methode een snapshot maakt, wordt inderdaad direct een kopie gemaakt van de image van je gehele VPS. Vervolgens word je VPS gestart en daarna wordt die kopie weggeschreven naar de snapshot server.

Je zou dit kunnen vergelijken als een Windows computer (in het geval van jouw VPS is dit de storage server) waarop je op je SSD een bestand van 50GB kopieert. Op de SSD zelf is die kopie heel snel gemaakt. Verplaats je die vervolgens over een netwerk naar een andere computer (zoals hier onze snapshot server), dan duurt dat iets langer, maar dat voorkomt in principe niet dat je door kunt werken op je computer.

0
soundman 21 maart 2021 (#5510)

In console heb ik mijn VPS uitgeschakeld. Naar snapshotscherm gegaan en aanmaken snapshot gestart. Binnen 1 minuut is mijn VPS weer automatisch opgestart, heb ik dus niet gedaan. Wel heb ik in snapshotscherm de optie [VPS automatisch opstarten na het aanmaken] aan. In snapshotscherm is de status van de snapshot nog steeds [wordt aangemaakt]. Blijkbaar wordt de snapshot aangemaakt ondanks dat de VPS gestart is. Klopt dit? Hoe integer is de snapshot?

0
Matthijs van Beek Admin 7 juni 2019 (#3168)

@vanrooij,

Zou je een bericht kunnen sturen naar onze supportafdeling (met de neem contact op knop onderaan dit artikel) en aangeven om welke VPS het gaat? Wij kunnen dan kijken of wij een mogelijke oorzaak kunnen zien.

0
vanrooij 7 juni 2019 (#3166)

Let op: het maken van de snapshot in uitgeschakelde toestand en weer starten van de VPS duurt slechts een paar seconden.

Dit klopt bij mij in ieder geval niet. Het duurt net zo lang als in ingeschakelde toestand. (lang!)

0
Matthijs van Beek Admin 5 maart 2018 (#860)

@omroephouten

Als je op de snapshot knop drukt duurt het heel even voor de snapshot gemaakt is. Voor het gemak kun je van 1 minuut uitgaan, maar het duurt een stuk korter.

0
omroephouten 2 maart 2018 (#853)

Op moment dat ik op de snapshot knop druk is dan net als bij vmware dat ik dan al met mijn server aan de gang kan en alle wijzigen die ik maak vanaf moment dat ik snapshot knop heb gedrukt niet mee worden genomen ?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op