Ik wil een snapshot maken

Al onze VPS-pakketten vanaf de BladeVPS X4 bezitten standaard 1 snapshot. Bij een BladeVPS X1 kan deze eventueel voor €5 ex BTW (€6,05 inc BTW) extra bij besteld worden. Je kunt in het controlepaneel een snapshot maken (en weer terugplaatsen op je VPS) door onderstaande stappen te doorlopen. Voor je een snapshot maakt, zijn er enkele belangrijke punten om bij stil te staan:

• Het is sterk aanbevolen om de VPS uit te schakelen voordat je een Snapshot maakt. Dit voorkomt dat data die nog in het RAM opgeslagen stond en data die tijdens het maken van de snapshot nog weggeschreven wordt niet in de snapshot meegenomen wordt (met eventuele corruptie tot gevolg).
  • Wanneer je een Snapshot maakt in uitgeschakelde toestand, zal automatisch je VPS weer opstarten nadat dit proces voltooid is. Let op: het maken van de snapshot in uitgeschakelde toestand en weer starten van de VPS duurt slechts een paar seconden. Een snapshot maken van een VPS die aan staat duurt beduidend langer. een exacte tijdsindicatie is lastig te geven, maar bij een grote VPS kan dit snel een half uur duren.
  • Het is momenteel nog niet mogelijk om "automatische" snapshots via het controlepaneel te maken (dus bijvoorbeeld elke dag om 12 uur 's middags). Wel kun je deze mogelijkheid eventueel met behulp van onze API (https://api.transip.nl/docs/transip.nl/class-Transip_VpsService.html) zelf creëren, maar dit vereist wel enige programmeerkennis.
  • Gebruik je VPS-monitoring, dan zal die zeer waarschijnlijk berichten sturen als je VPS uit staat tijdens het maken van de snapshot.
  • Je kunt een snapshot ook op een andere VPS (van gelijkwaardige of betere specificaties) terugplaatsen, zie voor meer informatie hierover dit artikel.
  • Eventuele VPS-firewall instellingen in het controlepaneel blijven intact. De instellingen ten tijde dat de snapshot gemaakt werd, worden niet gebruikt.
  • Het verschil tussen een snapshot en een 'automatische back-up' wordt hier beschreven.

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar de 'BladeVPS'-pagina en klik links op de VPS waar je een snapshot van wilt maken.

Stap 2

Klik aan de de rechterkant op 'Beheren' > 'Snapshots'.

vps beheer knop - snapshots

Stap 3

Indien je nog geen Snapshot hebt gemaakt kun je hier een Snapshot maken door op de blauwe knop met 'Aanmaken' te klikken.

nieuwe snapshot aanmaken

Stap 4

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een label / naam toe te kennen aan de snapshot (vooral handig voor wanneer je meerdere snapshots wil gebruiken). Afhankelijk van de grootte van de VPS en de bijbehorende schijfruimte kan het enige tijd duren voordat de snapshot gemaakt is.

snapshots label aanmaken

Wanneer de snapshot gemaakt is, kun je deze met behulp van de 'Herstel'-knop terugplaatsen. Let er op dat wanneer je alleen de standaard snapshot bezit, je eerst de oude snapshot zult moeten verwijderen voordat je een nieuwe kunt aanmaken.