Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil een snapshot maken

Al onze VPS-pakketten vanaf de BladeVPS X4 bezitten standaard 1 snapshot. Bij een BladeVPS X1 kan deze eventueel voor €5 ex BTW (€6,05 inc BTW) extra bij besteld worden. Je kunt in het controlepaneel een snapshot maken (en weer terugplaatsen op je VPS) door onderstaande stappen te doorlopen. Voor je een snapshot maakt, zijn er enkele belangrijke punten om bij stil te staan:

 • Het is sterk aanbevolen om de VPS uit te schakelen voordat je een Snapshot maakt. Dit voorkomt dat data die nog in het RAM opgeslagen stond en data die tijdens het maken van de snapshot nog weggeschreven wordt niet in de snapshot meegenomen wordt (met eventuele corruptie tot gevolg).
 • Het is momenteel nog niet mogelijk om "automatische" snapshots via het controlepaneel te maken (dus bijvoorbeeld elke dag om 12 uur 's middags). Wel kun je deze mogelijkheid eventueel met behulp van onze API (https://api.transip.nl/docs/transip.nl/class-Transip_VpsService.html) zelf creëren, maar dit vereist wel enige programmeerkennis.
 • Gebruik je VPS-monitoring, dan zal die zeer waarschijnlijk berichten sturen als je VPS uit staat tijdens het maken van de snapshot.
 • Je kunt een snapshot ook op een andere VPS (van gelijkwaardige of betere specificaties) terugplaatsen, zie voor meer informatie hierover dit artikel.
 • Eventuele VPS-firewall instellingen in het controlepaneel blijven intact. De instellingen ten tijde dat de snapshot gemaakt werd, worden niet gebruikt.
 • Het verschil tussen een snapshot en een 'automatische back-up' wordt hier beschreven.
 • Een snapshot add-on kan enkel worden opgezegd na het verwijderen van de snapshot.

 

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar de 'BladeVPS'-pagina en klik links op de VPS waar je een snapshot van wilt maken.


 

Stap 2

Klik aan de de rechterkant op 'Beheren' > 'Snapshots'.

vps beheer knop - snapshots


 

Stap 3

Indien je nog geen Snapshot hebt gemaakt kun je hier een Snapshot maken door op de blauwe knop met 'Aanmaken' te klikken.

nieuwe snapshot aanmaken


 

Stap 4

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een label / naam toe te kennen aan de snapshot (vooral handig voor wanneer je meerdere snapshots wil gebruiken). Afhankelijk van de grootte van de VPS en de bijbehorende schijfruimte kan het enige tijd duren voordat de snapshot gemaakt is.

 • Het maken van de snapshot in uitgeschakelde toestand en weer starten van de VPS duurt slechts een paar seconden. Een snapshot maken van een VPS die aan staat duurt beduidend langer. een exacte tijdsindicatie is lastig te geven, maar bij een grote VPS kan dit snel een half uur duren.
   
 • Wanneer je een Snapshot maakt in uitgeschakelde toestand, zal automatisch je VPS weer opstarten nadat dit proces voltooid is. Wil je je VPS uit laten staan, zet dan de schakelaar op 'Uit'.

cp vps nieuwe snapshot

Wanneer de snapshot gemaakt is, kun je deze met behulp van de 'Herstel'-knop terugplaatsen. Let er op dat wanneer je alleen de standaard snapshot bezit, je eerst de oude snapshot zult moeten verwijderen voordat je een nieuwe kunt aanmaken.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

 

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 7 juni 2019 (#3168)

@vanrooij,

Zou je een bericht kunnen sturen naar onze supportafdeling (met de neem contact op knop onderaan dit artikel) en aangeven om welke VPS het gaat? Wij kunnen dan kijken of wij een mogelijke oorzaak kunnen zien.

0
vanrooij 7 juni 2019 (#3166)

Let op: het maken van de snapshot in uitgeschakelde toestand en weer starten van de VPS duurt slechts een paar seconden.

Dit klopt bij mij in ieder geval niet. Het duurt net zo lang als in ingeschakelde toestand. (lang!)

0
Matthijs van Beek Admin 5 maart 2018 (#860)

@omroephouten

Als je op de snapshot knop drukt duurt het heel even voor de snapshot gemaakt is. Voor het gemak kun je van 1 minuut uitgaan, maar het duurt een stuk korter.

0
omroephouten 2 maart 2018 (#853)

Op moment dat ik op de snapshot knop druk is dan net als bij vmware dat ik dan al met mijn server aan de gang kan en alle wijzigen die ik maak vanaf moment dat ik snapshot knop heb gedrukt niet mee worden genomen ?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op