Ik wil een snapshot maken

Je kunt in het controlepaneel een snapshot maken (en weer terugplaatsen op je VPS).

snapshots in het controlepaneel

Ga hiervoor in het controlepaneel naar de 'VPS & Colocatie' pagina. Klik links op de VPS waar je een snapshot van wilt maken en klik vervolgens aan de de rechterkant op de knop 'Snapshots'.

nieuw snapshot maken Indien je nog geen Snapshot hebt gemaakt kun je hier een Snapshot maken door op de blauwe knop met 'Maak een nieuw Snapshot' te klikken. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een label / naam toe te kennen aan de snapshot (vooral handig voor wanneer je meerdere snapshots wil gebruiken). Afhankelijk van de grootte van de VPS en de bijbehorende schijfruimte kan het enige tijd duren voordat de snapshot gemaakt is.

Wanneer de snapshot gemaakt is, kun je deze met behulp van de groene 'Herstel' knop terugplaatsen. Let er op dat wanneer je alleen de standaard snapshot bezit, je eerst de oude snapshot zult moeten verwijderen voordat je een nieuwe kunt aanmaken.

Wat is verder belangrijk om te weten over Snapshots?

• Het is sterk aanbevolen om de VPS uit te schakelen voordat je een Snapshot maakt. Dit voorkomt dat data die nog in het RAM opgeslagen stond en data die tijdens het maken van de snapshot nog weggeschreven wordt niet in de snapshot meegenomen wordt (met eventuele corruptie tot gevolg).
  • Wanneer je een Snapshot maakt in uitgeschakelde toestand, zal automatisch je VPS weer opstarten nadat dit proces voltooid is. Let op: het maken van de snapshot in uitgeschakelde toestand en weer starten van de VPS duurt slechts een paar seconden.
  • Het is momenteel nog niet mogelijk om "automatische" snapshots via het controlepaneel te maken (dus bijvoorbeeld elke dag om 12 uur 's middags). Wel kun je deze mogelijkheid eventueel met behulp van onze API (https://api.transip.nl/docs/transip.nl/class-Transip_VpsService.html) zelf creëren, maar dit vereist wel enige programmeerkennis.
  • Je kunt een snapshot ook op een andere VPS (van gelijkwaardige of betere specificaties) terugplaatsen, zie voor meer informatie hierover https://www.transip.nl/vragen/735.
  • Al onze VPS-pakketten vanaf de BladeVPS X4 bezitten standaard 1 snapshot. Bij een BladeVPS X1 kan deze eventueel voor €5 extra bij besteld worden.
  • Het verschil tussen een snapshot en een 'automatische back-up' wordt hier beschreven.