De servertijd van je VPS corrigeren

Op de fysieke servers van ons VPS platform staat standaard een systeemtijd ingesteld, zoals dit voor elke computer het geval is. Wij proberen deze tijd altijd zo accuraat mogelijk te laten zijn, maar er zijn verschillende oorzaken waardoor hier een afwijking in kan ontstaan. Daarom is het voor applicaties die van de servertijd afhankelijk zijn niet verstandig om hier op te bouwen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een PHP-script waarbij iemand iets in een database plaatst met een datum en tijd erbij, zoals een forum- of blog-post.

VPS NTP console

NTP

Om er voor te zorgen dat je systeemtijd altijd klopt, is het verstandig om gebruik te maken van NTP (Network Time Protocol). Wanneer je NTP inschakelt zal dit protocol de tijd van je server altijd synchroniseren.

In de meeste Linux distributies kun je met enkele commando's NTP installeren op je VPS.

Ubuntu:

sudo apt-get install ntp

Vervolgens kun je met het commando timedatectl de status controleren.

Debian:

apt-get install ntp

CentOS:

yum install ntp ntpdate ntp-doc

chkconfig ntpd on

ntpdate pool.ntp.org

/etc/init.d/ntpd start

Voor Windows Server (2008 & 2012) wordt de tijd geregeld door het proces w32tm. In de meeste gevallen zijn onderstaande stappen binnen Powershell voldoende om NTP in te schakelen, maar hier is op Internet een hoop aanvullende informatie over te vinden.

Windows Server 2008

w32tm /config /manualpeerlist:pool.ntp.org,0x8 /syncfromflags:MANUAL

net stop w32time

net start w32time

Windows Server 2012

w32tm /config /manualpeerlist:pool.ntp.org /syncfromflags:MANUAL

Stop-Service w32time

Start-Service w32time