Ik wil mijn root-wachtwoord resetten

Wanneer je onverhoopt het root-wachtwoord van je VPS kwijt bent en je VPS maakt gebruik van GRUB (vrijwel alle Linux distributies doen dit), dan kun je met onderstaande stappen een nieuw root-wachtwoord instellen.

1. Open in het controlepaneel de console ('BladeVPS') en herstart de VPS middels de 'Reset' knop.
  2. Houd hierbij de console open en direct na de herstart verschijnt er een bericht om een willekeurige toets (zoals ESC) in te drukken om het GRUB menu te openen. Let op! Dit menu is hoogstens 2 seconden zichtbaar en je zult ook een aantal malen moeten drukken om te voorkomen dat het OS alsnog boot.
  3. Selecteer de kernel (bovenste is de laatste kernel en waarschijnlijk degene die je gebruikt).
  4. Druk op "a".
  5. Typ nu achter de regel (spatie) single en druk op ENTER.
  6. Het OS wordt nu geboot in single-user mode als root.
  7. Typ hier passwd, druk op enter en vul je nieuwe root wachtwoord in gevolgd door een ENTER (tweemaal).
  8. Reboot het OS en vervolgens zul je met het nieuwe wachtwoord moeten kunnen inloggen.

Belangrijke informatie!
  • Ubuntu gebruikers: Voor Ubuntu zijn de handelingen net iets anders; gedetailleerde handelingen hiervoor kun je vinden op Howtogeek.
  • Het is voor Ubuntu helaas zo dat de bootcyclus dermate snel is dat je soms het GRUB-menu misloopt. Je kunt de tijd dat het GRUB-menu zichtbaar is eventueel verlengen door in /etc/default/grub de waarde van GRUB_TIMEOUT=x te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld ook via de rescuemode. Via sudo update-grub kun je de wijzigingen opslaan.
  • CentOS 7 gebruikers: In alle afgeleiden van Red Hat Enterprise 7, waaronder ook CentOS 7, is er voor single-user / rescue-mode nu altijd het root-wachtwoord vereist. Hierdoor zullen bovenstaande stappen dan ook niet meer werken. Er is nog een manier om alsnog het root-wachtwoord te resetten, echter is deze wel iets complexer. Je kunt de stappen hiervoor terugvinden op tecmint.com.