Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil mijn root-wachtwoord resetten

Wanneer je onverhoopt het root-wachtwoord van je VPS kwijt bent en je VPS maakt gebruik van GRUB (vrijwel alle Linux distributies doen dit), dan is het mogelijk om je root-wachtwoord te resetten. In dit artikel vind je handleidingen voor verschillende OS'en om je root-wachtwoord te resetten.


Overige Linux-distributies

 

Stap 1

Open in het controlepaneel de VPS-console (in het tabblad 'BladeVPS') en herstart de VPS middels de 'Ctrl-Alt-Del'-knop onderaan rechts bij de console.

vps console


 

Stap 2

Direct na de herstart verschijnt er een bericht in de console om een willekeurige toets (zoals ESC) in te drukken om het GRUB menu te openen. Let op! Dit menu is hoogstens 2 seconden zichtbaar en je zult ook een aantal malen moeten drukken om te voorkomen dat het OS alsnog boot.


 

Stap 3

Selecteer de kernel en druk op 'a' (de bovenste is doorgaans standaard geselecteerde en zeer waarschijnlijk degene die je gebruikt).


 

Stap 4

Typ nu achter de regel (spatie) 'single' en druk op 'Enter'.


 

Stap 5

Het OS wordt nu geboot in single-user mode als root. Gebruik de volgende commando's om eerst je root-wachtwoord te resetten en vervolgens je VPS te rebooten:

passwd root
reboot

Krijg je een foutmelding te zien? Gebruik dan 'reboot -f'


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.
 

  Heb je ook een goed idee?

  Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

  Reacties

  Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

  0
  Matthijs van Beek Admin 10 november 2020 (#4995)

  @fiscaal,

  Dit artikel verwijst naar de procedures om een root-wachtwoord te resetten. Mocht je er niet uitkomen, kun je het beste een berichtje naar onze supportafdeling sturen via de knop 'neem contact op' onderaan dit artikel.

  0
  fiscaal 2 november 2020 (#4955)

  Ik heb backup teruggezet maar blijft aangeven dat gebruikersnaam of wachtwoord onjuist is. Nogmaal wij hebben niets gewijzigd! reboot of reset van wachtwoord moet toch kunnen?

  0
  Matthijs van Beek Admin 19 februari 2019 (#2726)

  @jmimedia,

  Bedankt voor je feedback. Voor CentOS 7 staat er een aparte link in het artikel. Het kan zeker duidelijker en dit artikel staat dan ook op de backlog voor een grondige overhaul waarbij de instructie per OS zal worden gesplitst.

  0
  jmimedia 18 februari 2019 (#2725)

  Deze oplossing werkt voor CentOS 6, maar niet voor CentOS 7. Volg voor CentOS 7 de oplossing op de volgende pagina: https://www.vultr.com/docs/boot-into-single-user-mode-reset-root-password

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op