Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil mijn root-wachtwoord resetten

Wanneer je onverhoopt het root-wachtwoord van je VPS kwijt bent en je VPS maakt gebruik van GRUB (vrijwel alle Linux distributies doen dit), dan kun je met onderstaande stappen een nieuw root-wachtwoord instellen.

Belangrijke informatie!

 • Ubuntu gebruikers: Voor Ubuntu zijn de handelingen net iets anders; gedetailleerde handelingen hiervoor kun je vinden op Howtogeek.
 • Het is voor Ubuntu helaas zo dat de bootcyclus dermate snel is dat je soms het GRUB-menu misloopt. Je kunt de tijd dat het GRUB-menu zichtbaar is eventueel verlengen door in /etc/default/grub de waarde van GRUB_TIMEOUT=x te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld ook via de rescuemode. Via sudo update-grub kun je de wijzigingen opslaan.
 • CentOS 7 gebruikers: In alle afgeleiden van Red Hat Enterprise 7, waaronder ook CentOS 7, is er voor single-user / rescue-mode nu altijd het root-wachtwoord vereist. Hierdoor zullen bovenstaande stappen dan ook niet meer werken. Er is nog een manier om alsnog het root-wachtwoord te resetten, echter is deze wel iets complexer. Je kunt de stappen hiervoor terugvinden op tecmint.com.

 1. Open in het controlepaneel de VPS-console (in het tabblad 'BladeVPS') en herstart de VPS middels de 'Reset' knop.
 2. Houd hierbij de console open en direct na de herstart verschijnt er een bericht om een willekeurige toets (zoals ESC) in te drukken om het GRUB menu te openen. Let op! Dit menu is hoogstens 2 seconden zichtbaar en je zult ook een aantal malen moeten drukken om te voorkomen dat het OS alsnog boot.
 3. Selecteer de kernel (bovenste is de laatste kernel en waarschijnlijk degene die je gebruikt).
 4. Druk op "a".
 5. Typ nu achter de regel (spatie) single en druk op ENTER.
 6. Het OS wordt nu geboot in single-user mode als root.
 7. Typ hier passwd, druk op enter en vul je nieuwe root wachtwoord in gevolgd door een ENTER (tweemaal).
 8. Reboot het OS en vervolgens zul je met het nieuwe wachtwoord moeten kunnen inloggen.

 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.
 

  Probeer BladeVPS een maand gratis

  Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

  Start nu je gratis maand

  Heb je ook een goed idee?

  Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

  Reacties

  Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

  0
  Matthijs van Beek Admin 19 februari 2019 (#2726)

  @jmimedia,

  Bedankt voor je feedback. Voor CentOS 7 staat er een aparte link in het artikel. Het kan zeker duidelijker en dit artikel staat dan ook op de backlog voor een grondige overhaul waarbij de instructie per OS zal worden gesplitst.

  0
  jmimedia 18 februari 2019 (#2725)

  Deze oplossing werkt voor CentOS 6, maar niet voor CentOS 7. Volg voor CentOS 7 de oplossing op de volgende pagina: https://www.vultr.com/docs/boot-into-single-user-mode-reset-root-password

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op