De DNS instellingen van mijn webhostingpakket

In dit artikel leggen we je uit hoe je de standaard DNS instellingen van je webhostingpakket kunt vinden en instellen voor jouw domeinnaam.

De DNS instellingen in het controlepaneel

Wanneer je een webhostingpakket aan een domein hebt gekoppeld, zullen standaard de 'TransIP Instellingen' in je controlepaneel zijn ingesteld. De TransIP Instellingen zorgen ervoor dat je domein automatisch de TransIP nameservers en de juiste DNS records gebruikt om naar je webhostingpakket te wijzen.

Het gebruik van de TransIP nameservers betekent dat de DNS instellingen in je controlepaneel actief zijn. De DNS records van een domein geven aan wat je het domein wilt laten doen.

Om te controleren of de TransIP Instellingen zijn ingeschakeld, ga je in je controlepaneel naar 'Domein & Hosting'. Selecteer hier nu het domein aan de linkerzijde (niet aanvinken) en scroll naar beneden. Als de TransIP Instellingen gebruikt worden, zie je dit hier terug onder de kop 'Jouw webadres instellingen'.

TransIP Instellingen

In de bovenstaande afbeelding zie je ook de knop 'Geavanceerd domeinbeheer inschakelen' terug. Als je hierop klikt of hier eerder op hebt geklikt, dan zul je in de plaats van 'Jouw webadres instellingen' de kop 'Geavanceerd domeinbeheer' terug.

Wanneer 'Geavanceerd domeinbeheer' is ingeschakeld, heb je zelf het beheer over de DNS instellingen en de nameservers van jouw domein in de hand. Je kunt dan naar wens nieuwe DNS records toevoegen of eigen nameservers instellen.

Als 'Geavanceerd domeinbeheer' is ingeschakeld en je opnieuw de TransIP Instellingen wil gebruiken, klik dan vlak onder de kop 'Nameservers' op 'TransIP instellingen inschakelen'

Nadat je 'Geavanceerd Domeinbeheer' hebt ingeschakeld, ontvang je van ons een e-mail met hierin de standaard DNS instellingen voor je webhostingpakket. De e-mail wordt gestuurd naar het e-mailadres die op de pagina 'Mijn Account' in je controlepaneel staat vermeld en heeft als titel 'DNS instellingen webhosting pakket voor jouwdomein.extensie'

Mocht je DNS records van je domeinnaam hebben aangepast of verwijderd, dan kun je in deze e-mail altijd de juiste instellingen voor je webhostingpakket mee herstellen. In het artikel 'DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel' lees je hoe je DNS records aanpast.

Let op: De IP-adressen van jouw webhostingpakket worden willekeurig toegewezen. Per webhostingpakket zullen de IP-adressen verschillen.

De DNS instellingen van je webhostingpakket

We geven nu een korte omschrijving van de DNS records van je webhostingpakket.

A en AAAA records

De A en AAAA records zorgen ervoor dat bezoekers van je domeinnaam naar het IP-adres van je webhostingpakket worden gestuurd. In de e-mail ontvang je een viertal A en AAAA records.

Wildcards

• Naam: *
  • Type: A
  • Waarde: IP-adres

• Naam: *
  • Type: AAAA
  • Waarde: IP-adres

Deze A en AAAA records zijn met een wildcard ingesteld; dit zie je terug aan de naam *. Wildcards laten alle subdomeinen die niet al een eigen DNS record hebben, gebruik maken van de ingevoerde waarde. In dit geval het IP-adres van je webhostingpakket.

Dit houdt in dat je niet een apart DNS record hoeft in te stellen als je een subdomein op je webhostingpakket hebt aangemaakt. Deze subdomeinen worden automatisch bereikbaar wanneer gebruik wordt gemaakt van een wildcard record.

Het gebruik van een wildcard record betekent echter niet dat, wanneer je een willekeurige invoer voor het domein plaatst (zoals asdasd.domeinnaam.nl), je ook op de website van je webhostingpakket uit zult komen.

Het 'root'-domein

• Naam: @
  • Type: A
  • Waarde: IP-adres

• Naam: @
  • Type: AAAA
  • Waarde: IP-adres

Dit zijn de A en AAAA records voor je hoofddomein, ook wel het 'root'-domein, wat is terug te zien aan de naam @. Dit record zorgt ervoor dat bezoekers van je hoofddomein (zonder www. ervoor) aankomen op het IP-adres die in de waarde is opgegeven.

Heb je in je controlepaneel een subdomein aangemaakt en wil je alleen dit subdomein naar het webhostingpakket laten wijzen? Maak hier dan een apart DNS record voor aan.

Het is belangrijk dat deze dan naar het IP-adres van je webhostingpakket wijst. Het DNS record komt er dan als volgt uit te zien:

Naam: subdomein
Type: A
Waarde: IP-adres van je webhostingpakket

Let op dat je als naam van het DNS record alleen het subdomein invoert. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS software voegt hier op de achtergrond jouw domeinnaam aan toe.

Als je MX en CNAME records naar het DNS record voor je hoofddomein wilt laten wijzen, gebruik je als waarde een @.

Check dit artikel voor meer informatie en uitleg over A-records. Voor informatie over AAAA-records kun je in dit artikel terecht.

MX records

Het MX record laat je domeinnaam weten met welke e-mailserver er contact gemaakt moet worden om e-mail te kunnen versturen.

• Naam: @
  • Type: MX
  • Waarde: 10 mx.transip.email.

Dit MX record stelt je in staat gebruik te maken van de e-maildiensten van je webhostingpakket.

Check dit artikel voor meer informatie en uitleg over MX-records.

TXT records

• Naam: @
  • Type: TXT
  • Waarde: v=spf1 include:_spf.transip.email ~all

Dit is een zogenaamd 'SPF' record. Dit type record geeft aan welke IP-adressen en hostnames gemachtigd zijn om te e-mailen vanaf je domeinnaam. Dit record voorkomt dat e-mail die je vanaf je domein stuurt als spam wordt gezien.

Check dit artikel voor meer informatie en uitleg over SPF-records.

CNAME records

Met CNAME records kun je een subdomein van je domeinnaam laten wijzen naar een ander adres. De CNAME records die we voor webhostingpakketten gebruiken, vergemakkelijken het sturen van e-mails en maken je website ook bereikbaar via www.domeinnaam.nl. De waarde van een CNAME record kan geen IP-adres zijn.

CNAME records voor het instellen van e-mail

• Naam: autoconfig
  • Type: CNAME
  • Waarde: autoconfig.transip.email.

• Naam: autodiscover
  • Type: CNAME
  • Waarde: autodiscover.transip.email.

Deze twee records zorgen ervoor dat, wanneer je een e-mailaccount instelt binnen Outlook en Thunderbird, je voor de automatische configuratie kunt kiezen. Beide e-mailprogramma's kunnen op basis van deze records direct de juiste gegevens terugvinden. Voor het handmatig instellen van e-mail kun je een kijkje nemen naar dit artikel.

CNAME records voor subdomeinen

• Naam: ftp
  • Type: CNAME
  • Waarde: @

• Naam: www
  • Type: CNAME
  • Waarde: @

Deze twee records zijn voor jouw gemak toegevoegd. Door het record met de naam 'www' wordt je website ook direct bereikbaar via 'www.jouwdomein.extensie'.

Het DNS record met de naam 'ftp' werd voorheen gebruikt om de bestanden van je website te benaderen via FTP te benaderen. Tegenwoordig maken we gebruik van SFTP en kun je de inloggegevens hiervoor in je controlepaneel terugvinden. Met deze gegevens log je eenvoudig in met een SFTP-programma zoals FileZilla.

Omdat sommige gebruikers nog via het DNS record 'ftp' verbinding maken, is dit record nog aanwezig in de 'TransIP Instellingen'. Nieuwe gebruikers van onze webhostingpakketten kunnen dit DNS record zonder problemen negeren.

DKIM records

• Naam: transip-A._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-A.transip.email.

• Naam: transip-B._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-B.transip.email.

• Naam: transip-C._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-C.transip.email.

Deze CNAME records zorgen ervoor dat je domeinnaam gebruik maakt van DKIM. DKIM wordt gebruikt om de echtheid van e-mailberichten te waarborgen. Door het gebruik van DKIM wordt e-mail die je verstuurt met een zogenaamde 'private key' ondertekend.

De ontvangende partij kan de e-mail vervolgens valideren door middel van de 'public key' die in de DNS records terug te vinden is. Op deze manier wordt geverifieerd dat de e-mail tijdens het versturen ervan niet is aangepast en dat de e-mail daadwerkelijk door jou is verzonden.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van 3 DKIM records?

Het wordt afgeraden om gebruik te maken van slechts één DKIM record en hiermee één Private key. Om die reden hebben wij drie stuks opgenomen in de DNS van jouw webhostingpakket. Dit biedt ons de mogelijkheid om de private keys eenvoudig te rouleren en zo de echtheid van jouw e-mails te kunnen blijven garanderen.

Check dit artikel voor meer informatie en uitleg over CNAME-records.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de DNS instellingen van je webhostingpakket voor je domeinnaam gebruikt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.