De mailservice instellen op een VPS met Windows SMTP-server

Wanneer je een VPS bij TransIP hebt kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om uitgaand te kunnen mailen na het eenmalig configureren van deze mailoplossing binnen Postfix op jouw VPS. Door het gebruik hiervan hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Let op! Je kan de mailservice het gemakkelijkst installeren via de installatiewizard in je controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

Installation Wizard Windows

Handmatige instellingen

Handmatig instellen kan uiteraard ook!

Welke gegevens heb ik hiervoor nodig?

VPS Mailservice User wachtwoord
  • De gebruikersnaam en wachtwoord voor jouw account. Deze krijg je te zien tijdens het doorlopen van de configuratie in het controlepaneel, maar kun je ook altijd los terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Gebruikersnaam & wachtwoord'.

VPS Mailservice SPF
  • Het SPF-record dat nodig is om onze mailservers namens jouw domein mail te laten zenden. Mocht je al een SPF-record ingesteld hebben staan voor jouw domein, dan is "include:_spf.transip.email" toevoegen in jouw huidige SPF-record voldoende. Indien je nog geen SPF-record hebt dan kun je bijvoorbeeld "@ 5Min TXT "v=spf1 include:_spf.transip.email ~all" als record toevoegen binnen de DNS van de nameserver(s) die je gebruikt. Mocht je dit record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice Auth
  • Het TXT-record waarin jouw authenticatie hash in terug te vinden is. Deze zul je moeten toevoegen aan de DNS-instellingen van het domein waar vanaf je wilt gaan mailen. Mocht je het record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice DKIM
  • De DKIM-records die als extra verificatielaag dienen voor het vertrouwd verzenden vanaf ons platform. DKIM-records kun je zien als een soort sleutel waarbij de publieke (in het DNS-record) sleutel overeen moet komen met de private sleutel die de mailserver zelf verstuurt. Mocht je deze records tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

Hoe stel ik Windows Server op mijn VPS hiervoor in?

De configurator in het controlepaneel zal alle stappen doorlopen via de console, maar mocht je bijvoorbeeld dit via RDP willen instellen dan kun je de onderstaande stappen doorlopen:

1. Open het 'Server Manager Dashboard'.
  2. Indien nog niet actief, installeer dan de 'Web Server' rol. Selecteer hierbij ook de 'IIS 6 Management Compatibility tools' (een optie onder de 'Web Server' checkbox).
  3. Indien nog niet actief, installeer de 'SMTP Server' feature.
  4. Ga terug naar het 'Server Manager Dashboard'.
  5. Vanuit het 'Tools' menu, selecteer 'Internet Information Services (IIS) 6.0 Manager'.
  6. Klik met de rechtermuisknop op 'SMTP Virtual Server #1' en dan 'Properties'.
  7. Onder de 'Access' tab en vervolgens het 'Relay Restrictions' stuk, klik op 'Relay'.
  8. In de 'Relay Restrictions' box, klik op 'Add'.
  9. Onder 'Single Computer', voer 127.0.0.1 in als IP-adres als je alleen deze server gebruikt voor het maken van de e-mails die je wilt verzenden. Deze handleiding gaat hier wel vanuit. Mocht je mails vanaf een andere de mailbox draaien, dan zul je voor die server relay toegang moeten inschakelen in 'IIS SMTP'.
  10. Ga weer terug naar de 'SMTP Virtual Server #1 Properties' box en klik nu op de 'Delivery' tab.
  11. In de 'Delivery' tab, klik op 'Outbound Security'.
  12. Selecteer Basic Authentication en voer dan je gebruikersnaam en wachtwoord in. De gebruikersnaam en het wachtwoord kun je terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mail Service Beheren' > 'Gebruikersnaam & Wachtwoord'.
  13. Zorg ervoor dat TLS encryption ingeschakeld is.
  14. Ga terug naar het 'Delivery' tabje.
  15. Selecteer de 'Outbound Connections'.
  16. In de 'Outbound Connections' box moet poort 587 ingesteld staan.
  17. Klik op 'Advanced'.
  18. Gebruik voor de Smart host namevps.transip.email.
  19. Ga terug naar de 'Server Manager Dashboard'.
  20. Klik met de rechtermuisknop in het 'Server Manager Dashboard' op de 'SMTP Virtual Server #1' en herstart deze om van de nieuwe configuratie (en dus de mail service) gebruik te maken.
  21. Je kunt nu mailen testen door bijvoorbeeld een email.txt bestand aan te maken en deze in C:\inetpub\mailroot\Pickup te plaatsen of je kunt dit via Windows Powershell uitvoeren.