Ik wil mijn Windows Server 'Administrator' wachtwoord resetten

Wanneer je een VPS met Windows Server (2008, 2012 R2 of 2016) afneemt, dan zul je bij de initiële configuratie van Windows zelf een wachtwoord kiezen voor het 'Administrator'-account. Het is belangrijk dat je deze dus goed bewaard (wij hebben hier geen enkele inzage in), maar mocht je deze onverhoopt toch kwijtraken dan zijn er een tweetal mogelijkheden om deze te resetten:

- Wanneer je nog een ander account hebt met Administrator-rechten waar je het wachtwoord nog wel van bezit of nog een verbinding via RDP kunt maken (omdat de gegevens opgeslagen waren), dan kun je hierop inloggen en via de volgende handleiding het wachtwoord van het Administrator account aanpassen.

- Mocht je geen ander account hebben en het wachtwoord van het Administrator-account niet meer kunnen achterhalen, dan kun je eventueel via de Linux Rescue mode in het controlepaneel het wachtwoord resetten. Let op: dit is wel voor gevorderde gebruikers en het is ook niet aan te bevelen dit zomaar te gaan proberen.

1. Klik in de console in het controlepaneel op Opties en start vervolgens Boot Linux rescue mode.
  2. ntfs-3g /dev/vda2 /mnt/windows -o force (windows schijf mounten onder /mnt/windows, dit is normaliter vda2).
  3. cd /mnt/windows/Windows/System32/
  4. mv Utilman.exe Utilman.exe.bak
  5. cp cmd.exe. Utilman.exe
  6. umount /mnt/windows -l
  7. Reboot de server (via het commando reboot of via de console via de knop 'Herstart'.
  8. Klik op het toegankelijkheids tekentje en start CMD
  9. Voer het volgende in: net user [username] [nieuwe wachtwoord]. Hierbij is username zeer waarschijnlijk Administrator.
  10. Je zou nu met het nieuwe wachtwoord moeten kunnen inloggen in Windows Server. Mocht je de toegankelijkheids-opties weer terug willen hebben in het inlogscherm, ga dan naar /windows/Windows/System32/ en verwijder Utilman.exe. Vervolgens hernoem je Utilman.exe.bak weer naar Utilman.exe.