Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil een .htaccess bestand gebruiken

Een .htaccess bestand (met een punt ervoor) is een bestandstype voor websites die op een Apache server draaien. Je kan hiermee verschillende acties uitvoeren en sommige (server-)instellingen wijzigen, activeren of omzeilen.

In dit artikel leggen we uit hoe je een .htaccess bestand aanmaakt en hier gebruik van maakt.


Een .htaccess bestand aanmaken

Een .htaccess bestand is niets meer dan een eenvoudig tekstbestand. Je maakt dit bestand aan door een kladblok te openen en deze met de naam .htaccess op te slaan. Omdat het kladblok het bestand als .htaccess.txt opslaat, zul je deze achteraf weer naar .htaccess moeten hernoemen.

Een goed alternatief is het gebruik van Notepad++, met dit gratis programma heb je de optie om het bestand direct als .htaccess op te slaan.

In het .htaccess bestand voeg je regels toe, waarmee je de webserver acties laat uitvoeren of instellingen wijzigt voor je website. Vervolgens upload je het .htaccess bestand naar je website met een SFTP programma, zoals Filezilla of Cyberduck. Als je een webhostingpakket gebruikt, kun je dit ook doen via 'SFTP Bestandsbeheer' in je controlepaneel.

Het .htaccess bestand plaats je vervolgens in de map van je website waar het zijn werk moet doen. Om deze voor de hoofdmap van jouw website (domeinnaam.nl) te laten werken, sla je deze in de /www map op.

Als je het .htaccess bestand binnen een subdirectory zoals domeinnaam.nl/voorbeeld/ actief wil maken, sla je het .htaccess bestand op in de map /voorbeeld binnen de /www map.


Voorbeelden van een .htaccess bestand

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een .htaccess bestand uit het artikel 'Ik wil mijn website doorsturen'.

Website doorsturen voorbeeld

De eerste regel begint met een #, wat staat voor een toelichting op wat de regel(s) er onder doen. De tekst na een # is geen actief onderdeel van het .htaccess bestand.

De tweede regel luidt:

Redirect 301 / https://site-voorbeeld.nl/

Deze regel geeft een eenvoudige opdracht aan de webserver: Stuur bezoekers door met een 301 redirect naar het adres https://site-voorbeeld.nl.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele toepassingen van een .htaccess bestand. Mocht je meer willen weten over de toepassingen van .htaccess bestanden, dan is hier online enorm veel over te vinden.

Gebruik je een WordPress-website en staat hier al een .htaccess bestand in? Zorg dan dat je nieuwe code boven de bestaande WordPress-regels toevoegt.


Wij leveren daarnaast geen ondersteuning op het inhoudelijk configureren van .htaccess bestanden. De werking van de .htaccess bestanden op ons webhostingplatform volgt echter wel de standaard. 

 

Dit houdt in dat de informatie die je online over .htaccess kunt vinden, ook kunt toepassen bij TransIP.In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je een .htaccess bestand gebruikt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Pieter de Ruiter Admin 16 december 2020 (#5130)

@marieckemindbody, Alles wat hier is beschreven werkt ook voor andere websites. Als jouw website alleen uit HTML bestanden bestaat is de .htaccess aanpassing voldoende, als er ook PHP gebruikt wordt kun je de regel in het index.php bestand plaatsen in plaats van in het wp-config.php bestand.

0
Pieter de Ruiter Admin 16 december 2020 (#5129)

@jonnybostonjazz, Op een Mac kun je dit met de TextEdit app regelen. Let alleen bij het opslaan dat je voor 'platte tekst' kiest, en níet de RTF indeling!

0
marieckemindbody 10 december 2020 (#5115)

ik wil een gzip voorbeeld wat niet voor wordpress is

0
jonnybostonjazz 3 december 2019 (#3848)

Ik heb een Mac. Notepad++ werkt niet voor mij. Hoe kan ik een .htaccess file maken met een Mac?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op