Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil een .htaccess bestand gebruiken

Een .htaccess bestand (met een punt ervoor) is een bestandstype zonder naam. Deze wordt gebruikt voor websites die op een Apache server draaien. Je kan hiermee bepaalde zaken uitvoeren en sommige (server-)instellingen wijzigen of omzeilen.

In dit artikel leggen we uit hoe je een .htaccess bestand aanmaakt en hier gebruik van maakt.


Ik wil een .htaccess bestand aanmaken

Een .htaccess bestand kun je aanmaken door op je computer een tekstbestand aan te maken en deze onder de naam .htaccess op te slaan.

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een .htaccess bestand uit het artikel 'Ik wil mijn website doorsturen'. Aan de onderzijde van dit artikel vindt je een aantal voorbeelden van de functies van een .htaccess bestand.

Website doorsturen voorbeeld

Zodra je het tekstbestand van inhoud hebt voorzien, sla je het bestand op met de naam .htaccess. Let op dat je bij het opslaan naast 'Opslaan als' voor 'Alle bestanden' kiest bij het gebruik van het programma Kladblok / Notepad.

Upload dit bestand vervolgens naar je website middels SFTP. Als je een webhostingpakket gebruikt, kun je dit uitvoeren via 'SFTP Bestandsbeheer' in je controlepaneel of met een SFTP programma, zoals Filezilla of Cyberduck.

Het .htaccess bestand plaats je in de map waar het bestand zijn werk moet doen. Om deze voor de hoofdmap van jouw website (domeinnaam.nl) te laten werken, sla je deze in de /www map op.

Als je het .htaccess bestand binnen een subdirectory zoals domeinnaam.nl/voorbeeld/ actief wil maken, sla je het .htaccess bestand in de map /voorbeeld binnen de /www map op.


De functies van een .htaccess bestand

Een veelgebruikte functie van het .htaccess bestand is het doorsturen van je website. In het artikel 'Ik wil mijn website doorsturen' lees je hier meer over.

Een .htaccess stelt je ook in staat om (een deel van) je website te beveiligen. Lees hier meer over in het artikel 'Ik wil mappen op mijn website beveiligen met een wachtwoord'.

Een andere toepassing van het .htaccess is het forceren van verkeer naar je domeinnaam. Als je wilt dat je bezoekers altijd op www.jouwdomeinnaam.nl aankomen, gebruik dan het artikel 'Ik wil dat er altijd www. voor mijn domeinnaam komt te staan'.

Gebruik je een WordPress-website en staat hier al een .htaccess bestand in? Zorg dan dat je nieuwe code boven de bestaande WordPress-regels toevoegt.


Wij leveren daarnaast geen ondersteuning op het inhoudelijk configureren van .htaccess bestanden. De werking van de .htaccess bestanden op ons webhostingplatform volgt echter wel de standaard.


Dit houdt in dat de informatie die je online over .htaccess kunt vinden, ook kunt toepassen bij TransIP.In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je een .htaccess bestand gebruikt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

 

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op