Feature Request overzicht

Feature request

[Geïmplementeerd] Toevoegen van AlmaLinux besturingssysteem

================= 10-11-2021: AlmaLinux is beschikbaar als los besturingssysteem en wordt voortaan gebruikt als basis voor installaties met DirectAdmin, Plesk en cPanel Inleiding

Eind vorig jaar is aangekondigd dat de CentOS zoals wij die kunnen gaat verdwijnen en CentOS 8 zal dus niet langer ondersteuning krijgen tot 2029 maar tot december 2021. Het bedrijf dat tegenwoordig achter CentOS zit, zoals IBM en Red Hat, hebben bekend gemaakt dat CentOS wordt vervangen door CentOS Stream.

Wat is CentOS Stream?

CentOS Stream is een besturingsysteem waar alle code, bug fixes en nieuwe functionaliteit in komt die vervolgens naar RHEL (Red Hat Enterprise Linux, betaalde Linux distro) komt. Voor CentOS Stream zal er veel vaker updates beschikbaar zijn, ondanks dat wordt het wel in een richting geduwd dat het besturingssysteem op een beta versie van RHEL begint te lijken.

Voor een besturingsysteem lijkt me vaak het beste op iets te gebruiken wat stabiel werkt. Zeker als CentOS zelf al aangeeft dat CentOS Stream niet bedoeld is voor productie omgevingen.

Alternatieven

Gelukkig word er hard gewerkt aan alternatieven. Zo zijn de ontwikkelaars van CloudLinux (een andere goede en betaalde Linux distro) bezig met AlmaLinux.

Naast AlmaLinux komt binnenkort ook Rocky Linux beschikbaar als goed alternatief van CentOS Stream. Rocky Linux wordt ontwikkeld door een van de oorspronkelijke CentOS ontwikkelaars.

Echter heeft AlmaLinux al een beta versie beschikbaar en zal het wellicht sneller geïmplementeerd kunnen worden dan Rocky Linux.

Zie mijn andere artikel over Rocky Linux: https://www.transip.nl/knowledgebase/idee/3852-toevoegen-van-rocky-linux-besturingssysteem

Bronnen
Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
buismaarten 5 november 2021 (#6791)

Even een update vanuit de community, AlmaLinux kan zo te zien al worden gebruikt voor DirectAdmin.

Heb zo'n vermoeden dat het besturingssysteem zonder DirectAdmin ook redelijk snel in gebruik te nemen is.

0
buismaarten 31 augustus 2021 (#6439)

@Matthijs van Beek, goed om te horen!

0
incitembv 31 augustus 2021 (#6436)

@Matthijs van Beek, goed nieuws, dank! Als er iets getest moet worden houd ik mij aanbevolen.

1
Matthijs van Beek Admin 31 augustus 2021 (#6427)

@buismaarten, @ikservsnel, @incitembv, we gaan inderdaad AlmaLinux aanbieden, zowel als los besturingsyssteem en als basis voor installaties met DirectAdmin, Plesk en cPanel. Wanneer we daar meer informatie over hebben (i.e. een datum) hoor je dat uiteraard van ons.

0
ikservsnel 9 augustus 2021 (#6355)

@Matthijs van Beek, Of de Almalinux waar men ook een deploy tool heeft voor migratie. https://github.com/AlmaLinux/almalinux-deploy

Lijkt te werken hebben bij jullie een CENTOS8 MET DA panel en deze weken terug gemigreerd met deze tool naar Alma

0
incitembv 18 mei 2021 (#5830)

@Matthijs van Beek, Plesk heeft kleur bekend en support AlmaLinux: https://support.plesk.com/hc/en-us/articles/360018916859-Does-Plesk-support-AlmaLinux-as-an-alternative-to-CentOS-8-

"Plesk can now be installed on AlmaLinux OS."

Betekent dat dat jullie het ook gaan supporten?

0
buismaarten 10 mei 2021 (#5803)

De officiële stabiele release is al een even beschikbaar, is het mogelijk om de installatie ISO beschikbaar te stellen voor installatie?

1
Matthijs van Beek Admin 15 maart 2021 (#5473)

Bedankt voor je suggestie! Wij houden de ontwikkelingen omtrend AlmaLinux en RockyLinux nauwlettend in de gaten. Gezien het vroege stadium van beide OS'en bieden we ze op dit moment nog niet aan, maar we zullen je uiteraard informeren wanneer dat verandert.

Een factor die daar ook een rol in zal spelen is de ondersteuning van beide door Plesk, DirectAdmin en cPanel. cPanel heeft ondersteuning van AlmaLinux al toegezegd en DirectAdmin zal waarschijnlijk zonder aanpassing beide kunnen ondersteunen. Plesk wil eerst de ontwikkelingen in de bredere community afwachten.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op