Feature Request overzicht

Feature request

Snapshots horen instant te zijn en geen uren te duren.

Het huidige snapshotsysteem is voor 95% van de mensen niet of nauwelijks bruikbaar.

 1. Maken/terugzetten te traag: https://www.transip.nl/knowledgebase/idee/2019-waarschuwingen-toevoegen-maken-snapshot-wanneer/

 2. Geen voortgang getoond: https://www.transip.nl/knowledgebase/idee/2043-snapshot-voortgang/

 3. Het CP blokkeert: https://www.transip.nl/knowledgebase/idee/1755-snapshot-maken-maken-belangrijke-acties-blokkeren/

Zodra je VPS groter is dan een X1 (50gb), dan duurt het maken van een snapshot zo lang dat het onbruikbaar is. Bij een grote VPS heb ik bijgehouden hoe lang het duurde, en kwam uit op een snelheid van 80mb/s.

De kleinste VPS is 50gb, maar veel zullen 150gb of 300gb hebben:

 • 50gb = 10min
 • 150gb = 32min
 • 300gb = 1 uur

Stel dat je je server wilt upgraden, dan is dit de meest gebruikte workflow:

 • firewall aan (1 min)
 • server shutdown (1 min)
 • snapshot maken (1 uur)
 • software upgraden (10 min)
 • testen (5 min)
 • bij issue, snapshot terugzetten (1 uur)
 • firewall uit (1 min)

Een relatieve kleine update (10min) zorgt voor een downtime van tussen de 1 en 2 uur. (afhankelijk of je wel of geen rollback doet)

De huidige flow is als volgt:

 1. Gebruiker drukt op knop
 2. CP vergrendelt en snapshot wordt gemaakt
 3. Nadat snapshot gemaakt is wordt de volledige snapshot gekopieerd naar een schijf op een andere locatie (dit zorgt voor de vertraging)
 4. Zodra het kopiëren klaar is wordt het CP weer ontgrendeld.

Mijn voorstel is om stap 3 optioneel te maken, of als laatste uit te voeren. Nieuwe flow is dan als volgt:

 1. Druk op knop
 2. Snapshot wordt gemaakt (instant)

 3. Snapshot wordt na 8u pas gekopieerd naar de externe locatie of
 4. Snapshot wordt nooit gekopieerd / automatisch weggegooid na 8u

Omdat bij het terugzetten de snapshot nog lokaal staat, zal het terugzetten ook instant zijn. De gebruiker kan hier gewoon op wachten als hij op de knop drukt. Er hoeft geen voortgang getoond te worden. Het CP hoeft niet te vergrendelen.

Goed idee?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
powerphp 13 mei 2023 (#9910)

@Matthijs van Beek, Toevallig nu bezig, bij mij duurt het nu al bijna 3 kwartier, voor een snapshot van een 300 GB schijf met 93 GB aan data. Draait alleen iets van een webserver met heel weinig bezoek op de server.

Vroeger ging dit echt een stuk sneller, altijd op draaiende servers gedaan, nooit op offline servers geprobeerd.

0
Matthijs van Beek Admin 24 augustus 2021 (#6403)

@ikservsnel, De hoeveelheid bestanden speelt daar geen rol in. Voor ons is de schijf van je VPS maar één enkel bestand/image die zowel bestanden als ongebruikte ruimte bevat. Er wordt dus een kopie gemaakt van één bestand bij het maken van een snapshot en niet van alle losse onderdelen die daarin zitten (enigszins vergelijkbaar met het kopiëren van een ingepakt bestand). Zie ook mijn reactie hieronder over de tijd die het maken van een snapshot duurt.

@volvoforum, Dit zit hem in dat op het moment dat je VPS uit staat en een snapshot wordt gemaakt de kopie van de image van je VPS gemaakt is en daarna je VPS weer opgestart wordt. Ondertussen wordt die kopie van de image van je VPS overgezet naar de betreffende snapshot server. Dat kan even duren (afhankelijk van diverse factoren) en is de reden dat, zo lang dat proces loopt, je de snapshot nog niet terug kunt zetten.

Je VPS is dus al vrij snel weer klaar voor gebruik (onder normale omstandigheden) maar het daadwerkelijk wegschrijven van de snapshot kan een tijd duren. Zolang dat proces loopt, is het ook niet mogelijk om andere processen in het TransIP-controlepaneel zoals het terugzetten van een back-up te starten.

0
zwarteraaf 15 augustus 2021 (#6382)

Ter verdere bevestiging van de informatie in de post hierboven: de snapshot voor mijn 150 GB VPS deed er net ongeveer 25 minuten over.

0
ikservsnel 11 augustus 2021 (#6373)

Oja sorry ter verduidelijking van mijn laatste post, in Edge moet je in ieder geval zelf de browser refreshen anders blijft hij staan op snapshot aanmaken.

0
ikservsnel 11 augustus 2021 (#6370)

@Matthijs van Beek,

JA dus weer en wel uitgezet was uit dit gecontroleerd dat is bezig met stoppen ook klaar was, pas daarna snapshot en die blijft gewoon staan op aanmaken in edge windows 10 pro

EN dus niet die paar seconden die je hier schrijft.

Doe ik dan iets fout?

0
volvoforum 10 augustus 2021 (#6364)

@Matthijs van Beek, Ik heb mijn VPS ook uitgezet van te voren en het vinkje aangezet dat hij de VPS weer mag opstarten na het maken van de snapshot. Om 1 of andere reden stond mijn VPS na een minuut weer aan maar is de knop om te restoren nog niet beschikbaar. "Wordt aangemaakt"

Die paar minuten dat het duurt klopt dus niet. Of er zit een vertraging in de knop? Dit gaat trouwens om een X4. Ondertussen al 30 minuten bezig.

0
ikservsnel 9 augustus 2021 (#6349)

@Matthijs van Beek,

Uh hier ook heel verschillend van heel lang tot acceptabele tijd.

Hangt dit van hoeveel data af ( en eventueel aantal heel veel heel kleine bestandjes zoals bij gewone backups het geval kan zijn, bij clone zou dat niet mee mogen tellen dacht ik) en niet disk formaat?

Vooral echt storend is geen voortgang indicator, en als ze klaar zijn zonder dat dit refreshed te zien is, bleek dat sommige heel lang leken te duren maar al lang klaar waren, moest zelf venster refreshen!

0
rloermans 15 mei 2021 (#5809)

@Matthijs van Beek, Het zou mooi zijn als er een mogelijkheid komt om de snapshot te annuleren.

0
Matthijs van Beek Admin 18 december 2020 (#5141)

@jorisw,

Heb je hiervoor de stop-knop in het controlepaneel gebruikt? Ik zie namelijk wel dat de VPS uit-en aan is gezet, maar pas na het maken van de snapshot.

0
jorisw 28 november 2020 (#5073)

@Matthijs van Beek, Mijn VPS stond uit en de snapshot deed er 54 minuten over, voor een harde schijf die net was geüpgrade van 300GB naar 500GB.

0
jorisw 28 november 2020 (#5072)

Bedankt voor de indicaties van doorlooptijden, @blueberry. Mijn 500 GB snapshot deed er 54 minuten over. Dit was een VPS die net van 300 naar 500 was geüpgrade, en uit stond.

2
Matthijs van Beek Admin 11 februari 2020 (#4075)

@blueberry,

Ik heb het met mijn collega gecontroleerd en het probleem waar je een oplossing voor zoekt en je voorgestelde oplossing is helemaal duidelijk. Het is zonder meer een goed idee waar wij achter staan. Wij kunnen alleen door onze huidige planning op dit moment nog geen concrete beloftes doen over de implementatie hiervan. Het kan zijn dat dit iets voor de langere termijn gaat worden voor wanneer wij het platform in zijn geheel herzien.

0
blueberry 11 februari 2020 (#4074)

Hoi @Matthijs van Beek,

Ik heb afgelopen tijd contact gehad met Marinus Verhoeven over dit probleem. Hij noemde als oplossing een "checkpoint snapshot systeem".

Het maken van snapshots duurt 2:30 uur voor onze server.

2
Matthijs van Beek Admin 10 februari 2020 (#4065)

Bedankt voor je feedback! Voor de duidelijkheid: Ervaar je dat het maken van de snapshots traag is als je eerst je VPS uit zet? In dat geval zou namelijk het maken van de snapshot en het starten van de VPS slechts een paar seconden moeten duren (ongeacht het formaat van de VPS).

Het terugzetten van een snapshot zou overigens ook niet zo lang moeten duren. Bij een dozijn tests op een X4 VPS kwamen wij uit op een gemiddelde van +- 5 minuten. Er zijn situaties denkbaar waarbij het iets langer kan duren, maar gemiddeld een uur is zeker niet de bedoeling. Mocht dat bij jouw VPS structureel een uur duren, zou je dan een bericht kunnen sturen vanuit het TransIP-controlepaneel met de naam van je VPS zodat wij kunnen kijken of/wat er fout gaat?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op