Ik wil cronjobs gebruiken op webhosting

Een cronjob is een Unix commando dat een programma of script op een ingesteld tijdstip uitvoert. Vaak worden cronjobs gebruikt voor het ophalen van de mail, het verzenden van mail of het controleren voor updates. Het woord ‘cron’ komt van het Engelse chronograph, een soort stopwatch. Later heeft men hier job (taak) aan toegevoegd.

Je kan cronjobs vergelijken met de taakplanner van Microsoft Windows. Beide werken exact hetzelfde. Cronjobs worden gebruikt voor acties die men periodiek wil uitvoeren en die ook periodiek moeten worden uitgevoerd. Als een cronjob op een (web)server wordt gebruikt, is dat vaak om een back up te maken van een database door een PHP-script aan te roepen. Met de webhostingpakketten van TransIP kan je zelf cronjobs instellen. Dit werkt echter niet met Unix commando's, maar je kunt op dezelfde manier wel PHP scripts aanmaken en laten uitvoeren.

Cronjobs aanmaken

• Log in op het controlepaneel.
  • Ga daarna naar Domein & Hosting.
  • Klik op de domeinnaam waarbij je de cronjob wil instellen.
  • Klik op 'Jouw Website beheren'.

afbeelding van jouw website beheren

• Klik op het tandwiel 'Geavanceerd' en selecteer 'cronjobs'.
    afbeelding van jouw website beheren opties

Opties

Voor je cronjobs kun je van de volgende functionaliteiten gebruikmaken:

• Opgeven van de naam van de cronjob
  • Instellen van de frequentie van de cronjob
  • Opgeven van de URL waar het cronjob-script zicht bevindt
  • Of je de output van de cronjob per e-mail wil ontvangen
  • Op welk e-mailadres je de output van de cronjob wil ontvangen

Frequentie

Bij een cronjob kan je precies aangeven wanneer een taak moet worden uitgevoerd. Hier zijn vijf verschillende variabelen voor beschikbaar; minuut, uur, dag, maand en dag van de week. De door jou ingestelde taak wordt automatisch uitgevoerd wanneer de ingestelde variabelen gelijk zijn aan de huidige tijd.

De geaccepteerde waardes zijn:

MinUurDagMaandWeekdag
0-590-231-311-120-7 (0 of 7 voor Zondag)

Je kan elk veld op meerdere manieren specificeren:

• Enkel nummer: Bijvoorbeeld 2 in het urenveld om de taak uitsluitend tussen 2 en 3 uur 's nachts uit te voeren.
  • Reeks nummers: Bijvoorbeeld 9-17 in het urenveld om de taak uitsluitend tijdens kantooruren uit te voeren.
  • Altijd: Door een * in te vullen matched de tijd altijd.
  • Repeterend: Door bijvoorbeeld */5 in te vullen in het minuten veld worden taken om de vijf minuten uitgevoerd.