Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

(Oude webhosting) Ik wil cronjobs gebruiken op webhosting

Dit artikel is gebaseerd op ons huidige controlepaneel en oude webhostingplatform. Gebruik je een nieuw webhostingpakket, en beheer je jouw webhostingpakket dus in het nieuwe controlepaneel? Bezoek dan de deze versie van dit Knowledge Base artikel.

Een cronjob is een Unix commando dat een programma of script op een ingesteld tijdstip uitvoert. Vaak worden cronjobs gebruikt voor het ophalen van de mail, het verzenden van mail of het controleren voor updates.

Met de webhostingpakketten van TransIP kan je zelf naar wens cronjobs instellen. Dit werkt echter niet met Unix commando's, maar je kunt op dezelfde manier wel PHP scripts aanmaken en laten uitvoeren. In dit artikel lees je hoe je met een webhostingpakket cronjobs instelt binnen je controlepaneel.


Cronjobs aanmaken

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'Cronjobs'.

klik op CronjobsHier zie je jouw aangemaakte cronjobs terug. Om een nieuwe cronjob aan te maken, klik je op de knop '+ Cronjob aanmaken'.

maak een cronjob aan

Bij het aanmaken van een cronjob, is het van belang dat je de volgende gegevens invoert:

 • De naam van de cronjob.
 • De frequentie van de cronjob.
 • De URL waar het cronjob-script zicht bevindt.

Optioneel kun je er ook voor kiezen om de output van de cronjob per e-mail te ontvangen. Vink in dat geval het vakje aan naast 'E-mail cronjob output' en voer daaronder het e-mailadres in.

Frequentie van de cronjob

Bij een cronjob kan je precies aangeven wanneer een taak moet worden uitgevoerd. Hier zijn vijf verschillende variabelen voor beschikbaar; minuut, uur, dag, maand en dag van de week. De door jou ingestelde taak wordt automatisch uitgevoerd wanneer de ingestelde variabelen gelijk zijn aan de huidige tijd.

De geaccepteerde waardes zijn te zien in de onderstaande afbeelding.

Waardes van de frequentie

In het dropdownmenu kun je zelf een keuze maken welke frequentie er gebruikt wordt. Als je voor 'Aangepast' kiest, kun je zelf een aangepaste frequentie instellen:

 • Één moment: Bijvoorbeeld 2 in het urenveld om de taak uitsluitend tussen 2 en 3 uur 's nachts uit te voeren.
 • Één tijdsvenster: Bijvoorbeeld 9-17 in het urenveld om de taak uitsluitend tijdens kantooruren uit te voeren.
 • Altijd: Door bijvoorbeeld overal een * in te vullen, vindt de cronjob op iedere minuut van elk uur van elke dag etc. plaats.
 • Bij 'Weekdag' kun je voor zondag zowel een 0 als een 7 invoeren.
 • Er zijn meerdere manieren om de frequentie in te stellen. Klik een aantal keuzes in het dropdownmenu aan om te zien welke mogelijkheden je hebt om de frequentie in te stellen.

Klik tot slot op 'Cronjob aanmaken' om de cronjob actief te maken.  In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je cronjobs aanmaakt.

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

  Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

  Heb je ook een goed idee?

  Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

  Reacties

  Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

  0
  David Evers Admin 10 mei 2022 (#8099)

  @compie67, Onze helden van de supportafdeling helpen je graag verder! :) Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

  0
  compie67 10 mei 2022 (#8072)

  ik heb een script van HumHub https://docs.humhub.org/docs/admin/cron-jobs/

  Ik kom er niet uit om daar de juiste Cronjob voor in te stellen

  Wie kan mij daarmee helpen

  0
  Nick Brouwer Admin 12 februari 2018 (#748)

  @dylandewit

  Het is alleen mogelijk om PHP scripts te draaien op ons webhostingplatform. Python was in het verleden wel bruikbaar, echter is dit uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld.

  0
  dylandewit 11 februari 2018 (#744)

  Is het ook mogelijk om Python scripts te laten draaien i.p.v. PHP scripts?

  0
  Beau Huisman Admin 2 november 2017 (#284)

  @justinschlee Dat is op onze webhostingpakketten helaas niet mogelijk. Als omweg zou je wel de map waar de cronjob in staat kunnen afschermen van "de buitenwereld" met een .htaccess bestand. Dit is alleen niet iets waar wij je bij kunnen helpen vrees ik.

  0
  justinschlee 29 oktober 2017 (#269)

  Ik wil graag cronjobs draaien die niet publiek beschikbaar zijn, kan ik ook een pad ingeven (nu staat er een web adres)

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op