Ik wil e-mail tijdelijk opvangen met een relay-server

Bij TransIP heb je de keuze om gebruik te maken van onze relay-server om tijdelijk e-mail op te vangen. Deze relay-server kun je inzetten als je domeinnaam bij TransIP is geregistreerd, terwijl je e-mail via een andere partij verloopt.

Als je domeinnaam via DNS is gekoppeld aan een webhostingpakket of E-mail Only-pakket, hoef je de relay-server niet toe te voegen. Deze is al aanwezig binnen de DNS-instellingen van het betreffende pakket.

Wat doet de relay-server?

De relay-server is bij uitstek geschikt wanneer de e-mailserver die je domeinnaam gebruikt onverhoopt niet bereikbaar is. De relay-server zal de e-mail dan maximaal 72 uur vasthouden en doorsturen naar jouw server zodra deze weer online is. Dit proces vindt met een interval van 5 minuten plaats.

Mocht de e-mail na 72 uur nog steeds niet afgeleverd kunnen worden bij jouw eigen mailserver, dan wordt deze gebounced naar de verzender.

Voeg de relay-server toe via DNS

Om de relay-server voor je domein te gebruiken, is het van belang dat je deze binnen de DNS-instellingen van je domeinnaam toevoegt. Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'DNS' en voeg in een lege regel het volgende MX-record toe:

Naam: @
Type: MX
Waarde: 20 relay.transip.nl.

In de waarde van het MX-record zie je het getal '20' terug. Dit getal geeft de prioriteit van het MX-record aan; hoe hoger het getal, hoe lager de prioriteit. Zo heeft 0 de hoogste prioriteit en 100 de laagste prioriteit.

Voor de relay-server is het van belang dat deze de laagste prioriteit van alle MX-records heeft. Zorg er dus voor dat de prioriteit van de relay-server altijd lager is dan de prioriteit van jouw bestaande MX-records. In het onderstaande voorbeeld zie je dat de primaire e-mailserver een prioriteit heeft van 20. De relay-server heeft daarom een lagere prioriteit gekregen, te zien aan het getal '30'.

voorbeeld relay-server in DNS

Hou er rekening mee dat de relay-server geen primaire e-mailserver is. De relay-server vangt alleen e-mail die niet verstuurd kan worden met je primaire e-mailserver. De relay-server kan niet gebruikt worden voor andere e-maildoeleinden.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de relay-server van TransIP gebruikt om onverzonden e-mails tijdelijk op te vangen.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.