Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een NS-record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een NS record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

NS staat voor nameserver en stelt je in staat om voor subdomeinen aparte nameservers te gebruiken dan de nameservers van je root domeinnaam. 


Waar voeg ik een NS record toe?

Je kunt al je DNS-records eenvoudig en kosteloos toevoegen via je controlepaneel. Ga hier naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het NS-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scroll nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records .

domein geavanceerd domeinbeheer


Hoe stel ik een NS record in?

Zoals vermeld, gebruik je een NS record om een subdomein van andere nameservers te voorzien dan de nameservers die je voor je root domein gebruikt.

In het onderstaande voorbeeld willen we onze eigen nameservers gebruiken voor ons subdomein 'forum.site-voorbeeld.nl'.

Voorbeeld NS record

 • Naam: Hier voeren we alleen het subdomein 'forum' in. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS software voegt hier op de achtergrond jouw domeinnaam aan toe.
 • Type: Hier kiezen we 'NS'.
 • Waarde: Hier vullen we de nameserver in die we voor het subdomein 'forum' willen gebruiken. In ons geval is dit ns1.voorbeeldserver.nl. 

De waarde sluit je af met een punt, ook wel de 'trailing dot' genoemd. De trailing dot zorgt ervoor dat onze DNS software niet ook nog eens jouw domeinnaam achter de waarde plaatst.Na het toevoegen van het NS record, kun je de DNS voor het subdomein beheren binnen de configuratie van de nameservers die je hebt ingevoerd.

 • Wij leveren geen inhoudelijke ondersteuning op de configuratie van eigen nameservers. Mocht je hier vragen over hebben, dan raden we je aan om de online documentatie hierover te raadplegen.
   
 • Het is niet nodig om voor subdomeinen een NS record met de TransIP nameservers toe te voegen. De TransIP nameservers gelden voor alle DNS records die je in je controlepaneel instelt, met uitzondering van subdomeinen die specifiek een NS record gebruiken.
   
 • Het is niet mogelijk om NS-records in te schakelen wanneer DNSSEC is ingeschakeld op jouw domeinnaam. Wanneer je toch een NS-record wil toevoegen, is het van belang dat DNSSEC wordt uitgeschakeld .

  Onze supportafdeling kan dit handmatig voor je uitvoeren. Je bereikt onze supportafdeling via de knop 'Contact' in je controlepaneel en met de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina.


In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je een NS record toevoegt voor een subdomein.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op