Hoe voeg ik een extra IPv4- of IPv6-adres toe aan mijn Windows-VPS?

In dit artikel leggen wij uit hoe je een IPv4- en IPv6-adres aan je Windows-VPS toevoegt. Klik hier voor een handleiding voor het toevoegen van een IPv4- of IPv6-adres aan een Linux-VPS.

Bij een VPS zit standaard 1 IPv4-adres inbegrepen, maar je kunt dit uitbreiden naar maximaal 10 IPv4-adressen via het controlepaneel. Voor de VPSen uit de PRO-serie geldt een limiet van maximaal 20 IPv4-adressen.

Elke VPS heeft standaard een /64 IPv6-range tot zijn beschikking, waar naar eigen wens IP-adressen uit kunnen worden toegevoegd. Een /64 IPv6-range bevat in totaal 18,446,744,073,709,551,616 IP-adressen, dus de kans is vrij klein dat je er niet genoeg hebt!

Wanneer je een extra IPv4-adres bestelt, of een extra IPv6-adres toevoegt aan je IP-adressen via het controlepaneel,  kunnen deze niet automatisch via DHCP toegevoegd worden aan je VPS. Extra IP-adressen voeg je dan ook handmatig aan de netwerk-interfaces toe.

• Deze handleiding gaat over publieke IP-adressen. In deze handleiding vind je meer informatie over het instellen van interne adressen (voor je private network).

• Voor het geval dat een eventuele misconfiguratie je VPS onbereikbaar maakt, kun je het beste eerst een snapshot maken.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Het toevoegen van een extra IPv4- of IPv6-adres aan je VPS:

Het configuren van het extra IPv4- of IPv6-adres op je VPS:

Windows Server 2008:

Windows Server 2012 en 2016:

Hoe bestel ik een IPv4-adres in het controlepaneel?

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar 'VPS & Colocatie'. Klik op deze pagina aan de linkerkant op de VPS waar je een extra IP-adres aan wil toevoegen.

IP adres bestellen

Vervolgens klik je aan de rechterkant van de pagina op de blauwe knop 'IP Adressen'.

Stap 2

Hier krijg je een overzicht van alle huidige IPv4- en IPv6-adressen van de VPS. Klik hier op de knop 'Vraag een IPv4 adres aan'.

VPS IP adressen overzicht

Stap 3

Klik in het 'AddOn'-overzicht op het plusje om een extra IPv4-adres toe te voegen.

VPS IP add-on

Klik daarna rechtsonderaan de pagina op 'Add-ons bestellen' om de bestelling te voltooien.

Stap 4

Binnen enkele seconden zal er een extra IPv4-adres in het overzicht verschijnen welke je vervolgens kunt configureren in de netwerkinterfaces van je VPS.

VPS ipv4 adressen overzicht

Let op! IP-adressen worden automatisch toegekend op basis van de beschikbare IP's in de 'pool' van fysieke blade. Je kunt dus een opvolgend IP-adres krijgen in exact dezelfde IP-range, maar deze kan ook totaal afwijken.

Hoe voeg ik een IPv6-adres toe in het controlepaneel?

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar 'VPS & Colocatie'. Klik op deze pagina aan de linkerkant op de VPS waar je een extra IP-adres aan wil toevoegen.

Vervolgens klik je aan de rechterkant van de pagina op de blauwe knop IP Adressen.

VPS ip adressen knop

Stap 2

Hier krijg je een overzicht van alle huidige IPv4- en IPv6-adressen van de VPS. Klik hier op de knop 'Voeg een nieuw IPv6 adres toe'.

VPS overzicht ip adressen

Stap 3

Hier zie je bovenaan de IPv6-range staan waar je een IPv6-adres uit kunt aanmaken. Vul het gewenste IPv6-adres in en eventueel een reverse DNS-naam / PTR-record. Wanneer je dit gedaan hebt klik je op 'Voeg nieuw IPv6 adres toe'.

afbeelding VPS ipv6 adres toevoegen

Dit IPv6-adres zal nu ook in het overzicht van adressen komen te staan.

Windows Server 2008

Hoe voeg ik een IPv4-adres toe in Windows Server 2008?

Stap 1

Maak een verbinding via de console of via 'RDS' met de VPS en log in.
win2008_dashboard

Stap 2

Eenmaal ingelogd klik je op start om naar het Control Panel te gaan.
win2008_cp

Stap 3

Vervolgens klik je op 'View network status and tasks' onder 'Network and Internet'.
win2008_networkcenter

Stap 4

Vervolgens klik je op 'Change adapter settings'.
win2008_networkconnections

Stap 5

Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op 'Local Area Connection' en klik je vervolgens op 'Properties' in het pop-up scherm.
win2008_ethernetprop

Stap 6

In het overzicht dat verschijnt klik je op 'Internet Protocol Version 4' en klik je vervolgens op 'Properties' er rechts onder.
win2008_networktest

Stap 7

Standaard zal DHCP hier ingeschakeld staan, maar omdat dit alleen maar werkt voor het eerste IPv4-adres zul je dit op handmatig moeten zetten.

Zet de optie dan ook op 'Use the following IP address' en vul hier de gegevens van je IP-adres in welke je in het controlepaneel kunt terugvinden.

Daarnaast zul je handmatig de resolvers moeten instellen, wat al het geval is indien je van bijvoorbeeld de Google resolvers (8.8.8.8) gebruik maakt. Ook de informatie van de TransIP resolvers is terug te vinden in het controlepaneel.

Wanneer je dit gedaan hebt klik je op 'Advanced...' Het is raadzaam om alvast een vinkje te zetten voor 'Validate settings upon exit'. Hierdoor zal straks de networkconfiguratie door Windows Server getest worden bij het opslaan.
win2008_networkadvanced

Stap 8

In dit scherm van Advanced TCP/IP Settings klik je op 'Add...' om een nieuw IP toe te voegen. Let er goed op dat je het subnetmask op 255.255.255.0 zet om te voorkomen dat je IP's in het zelfde netwerk niet kunt bereiken.

Klik op 'Add' om het IP toe te voegen.
win2008_ipadded

Stap 9

Het extra IP-adres staat nu in het overzicht van IP-adressen, mocht je nog meer IP's willen toevoegen dan herhaal je bovenstaande stap.

Nu klik je op Ok om de wijzigingen op te slaan.
win2008_networktest

Stap 10

Klik nu op het 'Internet Protocol Version 4 Properties' nogmaals op 'Ok' en vergeet niet de Validate settings upon exit-optie aan te zetten.

Windows gaat nu de configuratie testen en het IP is hiermee aan de netwerkinterfaces toegevoegd.

Stap 11

Het testen van het IP-adres is lastiger, omdat standaard ping (icmp) uitgeschakeld is in de Windows Firewall. Op deze website kun je terugvinden hoe je dit eventueel kunt inschakelen.

Als je dat ingeschakeld hebt kun je of dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping uit te voeren, maar mocht je kunt dit bijvoorbeeld ook via onze website testen.

Hoe voeg ik een IPv6-adres toe in Windows Server 2008?

Stap 1

Maak een verbinding via de console of via RDP met de VPS en log in.
win2008_dashboard

Stap 2

Eenmaal ingelogd klik je op start om naar het Control Panel te gaan.
win2008_cp

Stap 3

Vervolgens klik je op 'View network status and tasks' onder 'Network and Internet'.
win2008_networkcenter

Stap 4

Vervolgens klik je op 'Change adapter settings'.
win2008_networkconnections

Stap 5

Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op 'Ethernet' en klik je vervolgens op 'Properties' in het pop-up scherm.
win2008_ip6ethernetprop

Stap 6

In het overzicht dat verschijnt klik je op 'Internet Protocol Version 6' en klik je vervolgens op 'Properties' er rechts onder.
win2008_ip6networkmanual

Stap 7

Hier zal standaard al het eerste IPv6-adres toegevoegd moeten zijn, tenzij je deze handmatig verwijderd hebt.

Mocht het nog niet het geval zijn, zet dan de optie op 'Use the following IP address' en vul hier de gegevens van je IP-adres in welke je in het controlepaneel kunt terugvinden.

Wanneer dit het geval is klik je op 'Advanced...'. Het is raadzaam om alvast een vinkje te zetten voor 'Validate settings upon exit'. Hierdoor zal straks de networkconfiguratie door Windows Server getest worden bij het opslaan.
win2008_ip6gatewayadd

Stap 8

In dit scherm van 'Advanced TCP/IP Settings' klik je op 'Add...' om een nieuw IP toe te voegen.
win2008_ip6networkadvanced

Stap 9

Voeg hier het extra IPv6-adres toe. Let er goed op dat je subnet prefix length op 48 zet om te voorkomen dat je IP's in het zelfde netwerk niet kunt bereiken.

Klik op 'Add' om het IP toe te voegen.
win2008_ip6added

Stap 10

Het extra IP-adres staat nu in het overzicht van IP-adressen, mocht je nog meer IP's willen toevoegen dan herhaal je bovenstaande stap.

Nu klik je op 'Ok' om de wijzigingen op te slaan.
win2008_ip6networktest

Stap 11

Klik nu op het 'Internet Protocol Version 6 Properties' nogmaals op 'Ok' en vergeet niet de Validate settings upon exit-optie aan te zetten.

Windows gaat nu de configuratie testen en het IP is hiermee aan de netwerkinterfaces toegevoegd.

Stap 12: Het testen van het IP-adres is lastiger, omdat standaard ping (icmp) uitgeschakeld is in de Windows Firewall. Op deze website kun je terugvinden hoe je dit eventueel kunt inschakelen.

Windows Server 2012 of 2016

Hoe voeg ik een IPv4-adres toe in Windows Server 2012 of 2016?

Stap 1

Maak een verbinding via de console of via RDP met de VPS en log in.
win2012_dashboard

Stap 2

Eenmaal ingelogd klik je op start om naar het Control Panel te gaan.

win2012_cp

Stap 3

Vervolgens klik je op 'View network status and tasks' onder 'Network and Internet'.
win2012_networkcenter

Stap 4

Vervolgens klik je op 'Change adapter settings'.
win2012_networkconnections

Stap 5

Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op 'Ethernet' en klik je vervolgens op 'Properties' in het pop-up scherm.
win2012_ethernetprop

Stap 6

In het overzicht dat verschijnt klik je op 'Internet Protocol Version 4' en vervolgens op 'Properties' er rechts onder.
win2012_networktest

Stap 7

Standaard zal DHCP hier ingeschakeld staan, maar omdat dit alleen maar werkt voor het eerste IPv4-adres zul je dit op handmatig moeten zetten.

Zet de optie dan ook op 'Use the following IP address' en vul hier de gegevens van je IP-adres in welke je in het controlepaneel kunt terugvinden.

Daarnaast zul je handmatig de resolvers moeten instellen, wat al het geval is indien je van bijvoorbeeld de Google resolvers (8.8.8.8) gebruik maakt. Ook de informatie van de TransIP resolvers is terug te vinden in het controlepaneel.

Wanneer je dit gedaan hebt klik je op 'Advanced...'. Het is raadzaam om alvast een vinkje te zetten voor 'Validate settings upon exit'. Hierdoor zal straks de networkconfiguratie door Windows Server getest worden bij het opslaan.
win2012_networkadvanced

Stap 8

In het scherm 'Advanced TCP/IP Settings' klik je op 'Add...' om een nieuw IP toe te voegen. Let er goed op dat je het subnetmask op 255.255.255.0 zet om te voorkomen dat je IP's in het zelfde netwerk niet kunt bereiken.

Klik op 'Add' om het IP toe te voegen.
win2012_gatewayadd

Stap 9

Het extra IP-adres staat nu in het overzicht van IP-adressen, mocht je nog meer IP's willen toevoegen dan herhaal je bovenstaande stap.

Nu klik je op 'Ok' om de wijzigingen op te slaan.

win2012_gatewayadd

Stap 10

Klik nu op het 'Internet Protocol Version 4 Properties' nogmaals op 'Ok' en vergeet niet de 'Validate settings upon exit'-optie aan te zetten.

Windows gaat nu de configuratie testen en het IP is hiermee aan de netwerkinterfaces toegevoegd.

Stap 11

Het testen van het IP-adres is lastiger, omdat standaard ping (icmp) uitgeschakeld is in de Windows Firewall. Op deze website kun je terugvinden hoe je dit eventueel kunt inschakelen.

Als je dat ingeschakeld hebt kun je of dit IP-adres testen door vanaf een andere computer / IP een ping-test uit te voeren.

Hoe voeg ik een IPv6-adres toe in Windows Server 2012 of 2016?

Stap 1

Maak een verbinding via de console of via RDP met de VPS en log in.
win2012_dashboard

Stap 2

Eenmaal ingelogd klik je op start om naar het Control Panel te gaan.
win2012_cp

Stap 3

Vervolgens klik je op 'View network status and tasks' onder 'Network and Internet'.
win2012_networkcenter

Stap 4

Vervolgens klik je op 'Change adapter settings'.
win2012_networkconnections

Stap 5

Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op 'Ethernet' en klik je vervolgens op 'Properties' in het pop-up scherm.
win2012_ip6ethernetprop

Stap 6

In het overzicht dat verschijnt klik je op 'Internet Protocol Version 6' en klik je vervolgens op 'Properties' er rechts onder.
win2012_ip6networkmanual

Stap 7

Hier zal standaard al het eerste IPv6-adres toegevoegd moeten zijn, tenzij je deze handmatig verwijderd hebt.

Mocht het nog niet het geval zijn, zet dan de optie op 'Use the following IP address' en vul hier de gegevens van je IP-adres in welke je in het controlepaneel kunt terugvinden.

Wanneer dit het geval is klik je op 'Advanced...'. Het is raadzaam om alvast een vinkje te zetten voor 'Validate settings upon exit'. Hierdoor zal straks de networkconfiguratie door Windows Server getest worden bij het opslaan.
win2012_ip6gatewayadd

Stap 8

In het scherm van 'Advanced TCP/IP Settings' klik je op 'Add...' om een nieuw IP toe te voegen.
win2012_ip6networkadvanced

Stap 9

Voeg hier het extra IPv6-adres toe. Let er goed op dat je subnet prefix length op 48 zet om te voorkomen dat je IP's in het zelfde netwerk niet kunt bereiken.

Klik op 'Add' om het IP toe te voegen.
win2012_ip6added

Stap 10

Het extra IP-adres staat nu in het overzicht van IP-adressen, mocht je nog meer IP's willen toevoegen dan herhaal je bovenstaande stap.

Nu klik je op Ok om de wijzigingen op te slaan.
win2012_ip6networktest

Stap 11

Klik nu op het 'Internet Protocol Version 6 Properties' nogmaals op 'Ok' en vergeet niet de 'Validate settings upon exit'optie aan te zetten.

Windows gaat nu de configuratie testen en het IP is hiermee aan de netwerkinterfaces toegevoegd.

Stap 12: Het testen van het IP-adres is lastiger, omdat standaard ping (icmp) uitgeschakeld is in de Windows Firewall. Op deze website kun je terugvinden hoe je dit eventueel kunt inschakelen.