Winkelwagen

    Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

    Plesk Tutorial Series 3: Je VPS updaten

    Dit is het derde deel van onze Plesk Tutorial Series. Ben je een nieuwe VPS aan het inrichten, dan raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

    Plesk installeert automatisch de meeste updates voor Plesk en de gebruikte software (e.g. MariaDB). Je hoeft zelf software niet te updaten.

    Software die niet meer ondersteund wordt, is standaard ook niet aanwezig in Plesk. Bij de oplevering van jouw VPS, komt deze bijvoorbeeld met de laatste PHP-versies en ontbreken onveilige oudere versies.

    Voor het updaten van Plesk is verder geen aanvullende actie van jezelf nodig en wij focussen in dit deel dan ook op de volgende zaken:

    • De PHP-versie & instellingen aanpassen.
    • Plesk's automatische updates.
    • Handmatig controleren op updates (e.g. PHP).

    Voer de stappen in dit deel uit als root-gebruiker, of als een gebruiker met root-rechten, tenzij anders aangegeven.


    De PHP-versie en instellingen aanpassen

    De PHP-versie pas je per domein aan als volgt:

     

    Stap 1

    Log in op Plesk en navigeer naar 'Websites & Domains' > 'PHP Settings'.

    Plesk websites & domains php settings


     

    Stap 2 

    Verander de PHP-versie naar een versie naar keuze en klik onderaan achtereenvolgens onderaan de pagina op 'Apply' > 'Ok'.

    plesk domain php settings

    Je bent vrij om op deze pagina de PHP-instellingen aan te passen. Wij raden echter aan om PHP op FPM via Apache of Nginx te laten / zetten en niet FastCGI te gebruiken aangezien FPM sneller is.


     

    Stap 3 

    Het is je wellicht opgevallen dat er enkele harde limieten zijn ingesteld, zoals een Memory Limiet van 128MB. Veel CMS systemen hebben meer geheugen nodig. Om dit voor alle gebruikersaccounts op je Plesk-server aan te passen ga je naar 'Tools & Settings' > 'PHP Settings'.

    plesk tools and settings php settings


     

    Stap 4

    Je krijgt een overzicht te zien van de PHP-handlers (een handler is een functie die een specifieke taak uitvoert). Klik op het nummer dat je onder stap 2 hebt ingesteld, bijvoorbeeld 'PHP 7.4.6 FPM application'.

    plesk php settings handlers overview


     

    Stap 5

    Klik op de tab 'php.ini'. Je ziet nu een overzicht van de PHP-instellingen voor je geselecteerde PHP-handler. Zoek naar de hardcoded limiet die je wil opzoeken (bijvoorbeeld ctrl + > memory_limit = ) en pas de limiet aan naar de gewenste waarde. Klik vervolgens op 'Ok'

    plesk php.ini settings


     

    Als je nu teruggaat naar 'Websites & Domains' > 'PHP Settings' kun je de waarde aanpassen van de aangepaste optie. Let wel dat je deze handmatig moet invoeren (in dit voorbeeld de memory_limiet naar 512M). Klik daarna op 'Apply' om de wijzigingen te verwerken.

    Let op: Als beheerder ben je vrij om per domein onder 'Websites & Domains' > 'PHP Settings' de php.ini waardes voor jezelf aan te passen. De veranderingen die je daar maakt zijn (in tegenstelling tot de wijzigingen in stap 3 t/m 5) niet van toepassing op andere accounts. 

    plesk php performance settings


    Plesk's automatische updates

    Updates zijn bedoelt om je VPS meer stabiliteit, betere functionaliteit en veiligheid te bieden. Plesk updates worden automatisch uitgevoerd en omvatten standaard de volgende componenten:
     
    • Plesk packages en services die door Plesk ontwikkeld zijn (e.g. Plesk Health Monitor en Plesk extensies).
    • Packages van je besturingssysteem
    • Third-party componenten zoals MariaDB, PHP, etc.

    De instellingen van de automatische updates vind je onder 'Tools & Settings' > 'Update settings'.

    Plesk update and upgrade settings

    Je krijgt vervolgens onderstaand overzicht te zien van de update instellingen. Een volledig overzicht van alle packages die automatisch worden geüpdate vind je onder de tab 'All Packages' en zijn er +- 900 op moment van schrijven.

    Plesk system updates settings

    Het is je allicht opgevallen dat onder 'General' de optie 'Automatically install system package updates' aanwezig is en vraagt jezelf misschien af wat de verschillen zijn tussen de Plesk updates en de system  package updates.

    • De Plesk updates omvatten Plesk packages en services die door Plesk ontwikkelt zijn (e.g. Plesk Health Monitor en Plesk extensies). Optioneel kun je third-party componenten zoals PHP, Apache en Dovecot. ook mee laten installeren. Deze optie staat standaard aan.
       
    • De system package updates omvatten zowel alle packages voor je besturingssysteem, maar ook bovengenoemde third-party componenten.

    Plesk handmatig updaten

    Plesk zelf en componenten die niet onder de automatische updates vallen (e.g. nieuwe PHP interpreter versies, Webalizer, etc.) kun je enkel handmatig updaten vanuit Plesk met onderstaande stappen. Wij raden aan hier met enige regelmaat op te controleren en zo veel mogelijk je VPS up-to-date te houden. De

     

    Stap 1

    Ga in Plesk naar 'Tools & Settings' > 'Updates'

    plesk updates and upgrades


     

    Stap 2

    Je ziet als er updates beschikbaar zijn hier een oranje uitroepteken 'Component updates are available'. Klik bovenaan rechts op 'Update Components'.

    plesk update components


     

    Stap 3

    Selecteer de componenten die je wil updaten (doorgaans alle) en klik op 'Continue'.

    plesk update product componentsplesk components updated

    Let wel dat de componenten die je ziet kunnen afwijken van degene in het voorbeeld hierboven.


     

    Je VPS is naast veilig ook helemaal up-to-date en klaar om een domein te koppelen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 4: Domeinen en subdomeinen koppelen.

    Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

    Kom je er niet uit?

    Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

    Neem contact op