Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Plesk Tutorial Series 3: Je VPS updaten

Dit is het derde deel van onze Plesk Tutorial Series. Ben je een nieuwe VPS aan het inrichten, dan raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Onze voorgeïnstalleerde versie van Plesk komt standaard met CentOS 7 als onderliggend besturingssysteem. CentOS 7 gebruikt standaard vaak oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features.

Plesk installeert zelf automatisch updates en wordt geheel up-to-date geleverd. Daarnaast levert Plesk veel eigen packages die afgestemd zijn op het gebruik van Plesk. Dit betekent dat (op moment van schrijven) bijvoorbeeld PHP 5.4.16, 5.6.35, 7.0.29, 7.1.16 en 7.2.4 al zijn voorgeïnstalleerd op je VPS (MySQL loopt wel achter, maar die updaten we hier onder). Je beheert de software (packages) vanuit Plesk.

Voor het update proces is verder geen aanvullende actie van jezelf nodig en wij focussen in dit deel dan ook op de volgende zaken:

 • De PHP-versie & instellingen aanpassen.
 • De SQL-databaseversie aanpassen.
 • Plesk's automatische updates.
 • Handmatig controleren op updates.

Voer de stappen in dit deel uit als root-gebruiker, of als een gebruiker met root-rechten, tenzij anders aangegeven.

De PHP-versie en instellingen aanpassen

De PHP-versie staat standaard op 5.4.16 (de standaard configuratie van CentOS 7) en pas je per domein aan als volgt:

 

Stap 1

Log in op Plesk en navigeer naar 'Websites & Domains' > 'PHP Settings'.

Plesk websites & domains php settings


 

Stap 2

Verander de PHP-versie naar een versie naar keuze en klik onderaan achtereenvolgens onderaan de pagina op 'Apply' > 'Ok'.

plesk domain php settings

Je bent vrij om op deze pagina de PHP-instellingen aan te passen. Wij raden echter aan om PHP op FPM via Apache of Nginx te laten / zetten en niet FastCGI te gebruiken aangezien FPM sneller is.


 

Stap 3

Het is je wellicht opgevallen dat er enkele harde limieten zijn ingesteld, zoals een Memory Limiet van 128MB. Veel CMS systemen hebben meer geheugen nodig. Om dit voor alle gebruikersaccounts op je Plesk-server aan te passen ga je naar 'Tools & Settings' > 'PHP Settings'.

plesk tools and settings php settings


 

Stap 4

Je krijgt een overzicht te zien van de PHP-handlers (een handler is een functie die een specifieke taak uitvoert). Klik op het nummer dat je onder stap 2 hebt ingesteld.

plesk php settings handlers overview


 

Stap 5

Klik op de tab 'php.ini'. Je ziet nu een overzicht van de PHP-instellingen voor je geselecteerde PHP-handler. Zoek naar de hardcoded limiet die je wil opzoeken (bijvoorbeeld ctrl + f > memory_limit = ) en pas de limiet aan naar de gewenste waarde. Klik vervolgens op 'Ok'

plesk php.ini settings


 

Als je nu teruggaat naar 'Websites & Domains' > 'PHP Settings' kun je de waarde aanpassen van de aangepaste optie. Let wel dat je deze handmatig moet invoeren (in dit voorbeeld de memory_limiet naar 512M). Klik daarna op 'Apply' om de wijzigingen te verwerken.

Let op: Als beheerder ben je vrij om per domein onder 'Websites & Domains' > 'PHP Settings' de php.ini waardes voor jezelf aan te passen. De veranderingen die je daar maakt zijn (in tegenstelling tot de wijzigingen in stap 3 t/m 5) niet van toepassing op andere accounts. 

plesk php performance settings

De SQL-database updaten

Plesk gebruikt de MySQL service die met het OS komt. In het geval van CentOS 7 (waar onze Plesk images mee komen) betekent dit dat je VPS met MariaDB 5.5.56 komt op moment van schrijven. In deze handleiding zullen wij MariaDB updaten naar 10.2. MariaDB 10.2 komt grotendeels overeen met MySQL 5.7 (zie deze pagina voor overeenkomsten en verschillen).

Stap 1

Verbind met je VPS via SSH of je VPS console. Gebruik je een nieuwe Plesk installatie, ga dan naar Stap 2. Maak bij een bestaande VPS eerst een back-up van je database met de volgende commando's:

plesk db dump --all-databases > /var/test/backup.sql

Pas eventueel naar wens de directory en bestandsnaam aan. Bestaat de directory nog niet, dan kun je die aanmaken met het mkdir commando, bijvoorbeeld:

mkdir /var/test/backup/

 

Stap 2

Stop vervolgens MariaDB:

systemctl stop mariadb

 

Stap 3

Navigeer naar de MariaDB repository instellen pagina en selecteer de (Stable) versie die je wil gebruiken. Kopieer vervolgens de inhoud onder 'Here is your custom MariaDB YUM repositotry entry' naar /etc/yum.repos.d/MariaDB.repo. Dit ziet er bijvoorbeeld voor MariaDB 10.2 als volgt uit:

nano /etc/yum.repos.d/MariaDB.repo 

Plak vervolgens de gekopieerde inhoud zodat het bestand er als volgt uitziet:

# MariaDB 10.2 CentOS repository list - created 2018-04-09 13:03 UTC
# http://downloads.mariadb.org/mariadb/repositories/
[mariadb]
name = MariaDB
baseurl = http://yum.mariadb.org/10.2/centos7-amd64
gpgkey=https://yum.mariadb.org/RPM-GPG-KEY-MariaDB
gpgcheck=1

Sla de wijzigingen op en sluit nano af (ctrl + x > y > enter).


 

Stap 4

Je VPS weet nu waar hij de installatiebestanden voor de nieuwe versie van MariaDB vandaan kan halen. Installeer de nieuwe versie van MariaDB met het commando

yum -y update mariadb

 

Stap 5

Herstart vervolgens MariaDB met het commando:

systemctl start mariadb

Als extra controle kun je de versie van MySQL die vervolgens gebruikt wordt controleren met het commando:

mysql -V
Plesk's automatische updates
Updates zijn bedoelt om je VPS meer stabiliteit, betere functionaliteit en veiligheid te bieden. Plesk updates worden automatisch uitgevoerd en omvatten standaard de volgende componenten:
 
 • Plesk packages en services die door Plesk ontwikkeld zijn (e.g. Plesk Health Monitor en Plesk extensies).
 • Packages van je besturingssysteem
 • Third-party componenten zoals MariaDB, PHP, etc.

De instellingen van de automatische updates vind je onder 'Tools & Settings' > 'Update & Upgrade Settings'.

Plesk update and upgrade settings

Je krijgt vervolgens onderstaand overzicht te zien van de update instellingen. Een volledig overzicht van alle packages die automatisch worden geüpdate vind je onder de tab 'All Packages' en zijn er +- 900 op moment van schrijven.

Plesk system updates settings

Het is je allicht opgevallen dat onder 'General' de optie 'Automatically install system package updates' uit staat en vraagt jezelf misschien af wat de verschillen zijn tussen de Plesk updates en de system  package updates.

 • De Plesk updates omvatten Plesk packages en services die door Plesk ontwikkelt zijn (e.g. Plesk Health Monitor en Plesk extensies). Optioneel kun je third-party componenten zoals PHP, Apache en Dovecot. ook mee laten installeren. Deze optie staat standaard aan.
   
 • De system package updates omvatten zowel alle packages voor je besturingssysteem, maar ook bovengenoemde third-party componenten.
Plesk handmatig updaten

Plesk zelf en componenten die niet onder de automatische updates vallen (e.g. nieuwe PHP interpreter versies, Webalizer, etc.) kun je enkel handmatig updaten vanuit Plesk met onderstaande stappen. Wij raden aan hier met enige regelmaat op te controleren en zo veel mogelijk je VPS up-to-date te houden. De

 

Stap 1

Ga in Plesk naar 'Tools & Settings' > 'Updates and Upgrades'

plesk updates and upgrades


 

Stap 2

Je ziet als er updates beschikbaar zijn hier een oranje uitroepteken 'Component updates are available'. Klik bovenaan rechts op 'Update Components'.

plesk update components


 

Stap 3

Selecteer de componenten die je wil updaten (doorgaans alle) en klik op 'Continue'.

plesk update product componentsplesk components updated

Let wel dat de componenten die je ziet kunnen afwijken van degene in het voorbeeld hierboven.


 


 

Je VPS is naast veilig ook helemaal up-to-date en klaar om een domein te koppelen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 4: Domeinen en subdomeinen koppelen.

 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 28 november 2018 (#2299)

@yannickokken,

Wanneer het artikel over een van beide spreekt wordt op MariaDB gedoeld. Plesk gebruikt namelijk MariaDB en geen MySQL. Let wel dat commando's die MariaDB gebruikt, zoals onder stap 5 'De SQL-database updaten', dezelfde zijn die MySQL ook gebruikt.

0
yannickokken 27 november 2018 (#2293)

Volgens mij wordt MariaDB en mysql door elkaar gebruikt in dit artikel? Of klopt dit?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op