Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik zie een verschil in opslagruimte tussen MySQL en het daadwerkelijke schijfgebruik

Wanneer je in PhpMyAdmin naar het overzicht van je database kijkt zie je in een oogopslag hoeveel data er in gebruik is. Echter, in veel gevallen klopt wat er wordt weergegeven niet met hoeveel data er daadwerkelijk op de schijf staat geschreven.

In dit artikel leggen we uit hoe dat kan en wat je kunt doen om dit verschil op te lossen.


Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken waardoor dit verschil in data weergave kan ontstaan:

 • Er ontstaan lege plekken in de database wanneer data is verwijderd. Deze lege plekken nemen nog steeds ruimte in, totdat er nieuwe data op dezelfde plek wordt geschreven.
   
 • MySQL leest niet elk bestand uit om te bepalen hoeveel data er in gebruik is. Om resources te besparen wordt de hoeveelheid data geschat.
   
 • Hoe complexer de database, hoe groter het verschil kan zijn tussen wat er getoond wordt en de daadwerkelijke hoeveelheid data in gebruik. Elke extra tabel zorgt namelijk voor een mogelijke extra afwijking. Zorg er daarom voor dat je geen onnodige tabellen toevoegt.
   
 • Database indexes worden gebruikt om de snelheid van lookups in tabellen te bevorderen. De index bevat een gedeelte van de data in een tabel, waardoor deze data dubbel op de schijf kan staan.

Oplossingen

Er zijn twee MySQL commando's die je kunt uitvoeren om het verschil in dataweergave op te lossen.

 • Heranalyseer alle data van een tabel. Hierdoor wordt alle data geanalyseerd in plaats van een ruwe schatting:
ANALYZE TABLE <tablename>
 • Optimaliseer een tabel. Hiermee los je lege plekken in een tabel op:
OPTIMIZE TABLE <tablename>

Je kunt dit doen binnen PhpMyAdmin door je database te selecteren en vervolgens op het 'SQL' tabblad te klikken. Voer je commando in en klik vervolgens rechtsonder op 'Go'.

optimize database


In dit artikel hebben we uitgelegd wat je kunt doen wanneer je merkt dat er een verschil is tussen de data die PhpMyAdmin weergeeft en de daadwerkelijke data op de schijf.
 
Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.
 
Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op