Wat is Docker Compose?

Docker Compose is een tool waarmee je Docker containers kunt configureren en beheren via een enkel compose-bestand. Docker Compose maakt het gemakkelijker om meerdere Docker containers tegelijkertijd te configureren en te beheren.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld een webapplicatie opzetten die bestaat uit een combinatie van een webserver, een database en een caching-laag. Met Docker Compose kun je deze verschillende onderdelen in afzonderlijke containers uitvoeren en deze vervolgens met één commando starten, stoppen en beheren.

Een eenvoudige toepassing van Docker Compose kan er als volgt uitzien:

• Je bouwt een webapplicatie in PHP die gebruik maakt van een SQL-database.
    • Je maakt twee Docker-containers aan, één voor de PHP-applicatie en één voor de MySQL-database.
    • Vervolgens maak je een docker-compose.yml bestand waarin de configuratie voor beide containers zijn opgenomen en die de connectie tussen de twee containers definieert.
    • Met één commando (docker-compose up) kun je vervolgens beide containers starten en met elkaar verbinden.