Wat is packet loss?

Packet loss is een term die gebruikt wordt om aan te geven wanneer gegevenspakketten die via een netwerk verzonden worden, verloren gaan onderweg naar hun bestemming. Dit kan optreden om verschillende redenen, zoals een overbelast netwerk, een firewall op de server die je probeert te bereiken, of storingen in het apparaat dat het verkeer doorstuurt.

Packet loss kan leiden tot vertragingen in het netwerk en kan ervoor zorgen dat verbindingen traag of onbetrouwbaar worden. Het kan ook leiden tot problemen met het afspelen van video's of het streamen van muziek. Als je te maken hebt met packet loss, kan het helpen om de problemen te onderzoeken met behulp van een hulpmiddel zoals een traceroute.

Voor het meten van packet loss binnen Linux wordt gebruik gemaakt van de 'My TraceRoute' (MTR) software, zie onze handleiding 'Packet-loss meten in Linux met een traceroute/mtr'. Voor Windows wordt gebruik gemaakt van de tool 'WinMTR', zie onze handleiding 'Packet-loss meten in Windows met WinMTR'.