IPv6 Router Advertisements accepteren in Linux

Router advertisements worden gebruikt voor de automatische IPv6-configuratie van IPv6-verkeer. Zo zorgen router advertisements er bijvoorbeeld voor dat je VPS een link local ipv6 adres krijgt. Dit is een automatisch toegewezen IPv6-adres binnen je beschikbare IP-range dat er uit kan zien als "2a01:7c8:aabb:3d:3045:ff:fec2:abe/64".

Stel dat je een statische IPv6-configuratie gebruikt, dan krijg je door router advertisements nog steeds een dergelijk link local adres toegewezen. Mocht een applicatie die je host geen keuze geven welk IPv6-adres je gebruikt, dan kan het wenselijk zijn router advertisements te weigeren. In deze handleiding laten we zien hoe je router advertisements accepteert of weigert.

Let op: Lees je dit artikel naar aanleiding van een mail over netwerkonderhoud bij TransIP? Schakel dan router advertisements in met de instructie in dit artikel.

Link local IPv6-gateway

Wanneer er een belangrijke wijziging plaatsvindt op het TransIP-netwerk, zoals het vervangen van een switch, is het belangrijk dat jouw VPS router advertisements accepteert. Zo ontvangt jouw VPS het nieuwe MAC-adres van de nieuwe switch en kan die daar zonder issues gebruik van maken.

Als je echter een link-local als IPv6-gateway gebruikt, dan zorgt dat ongeacht jouw Router Advertisement configuratie voor problemen met de IPv6-connectiviteit van jouw VPS. Je kunt controleren of dit het geval is voor jouw VPS met de volgende commando's:

Linux:

ip -6 route show default

Zie je hier een kort IPv6-adres dat eruit ziet als fe80::d000:1? Dan gebruik je een link-local adres als IPv6-gateway. Raadpleeg in dat geval deze handleiding om voor jouw besturingssysteem een statisch IPv6-adres en IPv6-gateway in te stellen.

Windows (CMD):

Start de command prompt CMD via de Windows Start-knop > cmd en gebruik het volgende commando:

route print -6

Zie je onder de kolom 'gateway' een kort IPv6-adres dat eruit ziet als fe80::d000:1? Dan gebruik je een link-local adres als IPv6-gateway. Raadpleeg in dat geval deze handleiding om voor jouw besturingssysteem een statisch IPv6-adres en IPv6-gateway in te stellen.

BSD:

netstat -rn -f inet6 | grep vtnet0 | head -n 1

Zie je hier een kort IPv6-adres dat eruit ziet als fe80::d000 met de gateway ::1? Dan gebruik je een link-local adres als IPv6-gateway. Raadpleeg in dat geval deze handleiding om voor jouw besturingssysteem een statisch IPv6-adres en IPv6-gateway in te stellen, of maak gebruik van DHCP door in het bestand /etc/rc.conf de optie ifconfig_vtnet0 aan te passen naar:

ifconfig_vtnet0="DHCP"

Linux: controleren of je VPS router advertisements accepteert

Voor je aanpast of je router advertisements wel of niet accepteert is het handig te controleren hoe de huidige configuratie is ingesteld. Dit doe je simpelweg met één commando:

sudo sysctl net.ipv6.conf.default.accept_ra

Krijg je een 0 te zien? Dan worden router advertisements geweigerd. Krijg je een 1 te zien? Dan worden router advertisements geaccepteerd.

Linux: router advertisements accepteren/weigeren

Je configuratie om router advertisements wel of niet te accepteren pas je eenvoudig aan met één commando:

router advertisements accepteren:

sudo sysctl net.ipv6.conf.default.accept_ra=1

router advertisements weigeren:

sudo sysctl net.ipv6.conf.default.accept_ra=0

Windows Server: controleren of je VPS router advertisements accepteert

Voor je aanpast of je router advertisements wel of niet accepteert is het handig te controleren hoe de huidige configuratie is ingesteld. Start hiervoor de command prompt CMD via de Windows Start-knop > cmd en gebruik het volgende commando:

netsh interface ipv6 show int "Ethernet"

Zoek in de output naar de optie 'Router Discovery'. Staat deze optie op 'Disabled'? Dan worden router advertisements geweigerd. Zie je hier echter 'Enabled'? Dan worden router advertisements geaccepteerd.

Wil je een andere netwerkadapter controleren? Bekijk dan welke interfaces beschikbaar zijn via:

netsh interface ipv6 show interfaces

Windows: router advertisements accepteren/weigeren

Je configuratie om router advertisements wel of niet te accepteren pas je vanuit de command prompt CMD eenvoudig aan met één commando:

router advertisements accepteren:

netsh interface ipv6 set interface "Ethernet" routerdiscovery=enabled

router advertisements weigeren:

netsh interface ipv6 set interface "Ethernet" routerdiscovery=disabled

FreeBSD/OpenBSD: controleren of je VPS router advertisements accepteert

Voor je aanpast of je router advertisements wel of niet accepteert is het handig te controleren hoe de huidige configuratie is ingesteld. Dit doe je simpelweg met één commando:

cat /etc/rc.conf | grep accept_rtadv

Krijg je hier een output te zien die lijkt op 'ifconfig_vtnet0_ipv6="inet6 accept_rtadv"'? Dan worden router advertisements geaccepteerd. Krijg je geen output te zien? Dan worden router advertisements geweigerd.

FreeBSD/OpenBSD: router advertisements accepteren/weigeren

BSD weigert standaard router advertisements. Om router advertisements te accepteren zijn een aantal aanpassingen nodig.

Je configuratie om router advertisements wel of niet te accepteren pas je aan door in het bestand /etc/rc.conf de regel die begint met ifconfig_vtnet0_ipv6= aan te passen naar, of toe te voegen:

router advertisements accepteren:

ifconfig_vtnet0_ipv6="inet6 accept_rtadv"

Deze opties zal nog niet direct werken omdat IPv6-forwarding standaard uit staat en een vereiste is voor het kunnen accepteren van router advertisements. Dit kun je aanpassen met het commando:

echo net.inet6.ip6.forwarding=1 >> /etc/sysctl.conf

router advertisements weigeren:

ifconfig_vtnet0_ipv6="inet6 no_radr"

Herstart je netwerk om de wijzigingen te verwerken:

service netif restart

Voor het inschakelen van router advertisements zonder je netwerk te hoeven herstarten, kun je de volgende commando's gebruiken:

sysctl -w net.inet6.ip6.forwarding=1
    sysctl net.inet6.ip6.accept_rtadv