DirectAdmin Tutorial Series 4: Domeinen en subdomeinen koppelen

Dit is het vierde deel van onze DirectAdmin Tutorial Series. Als je een nieuwe VPS aan het inrichten bent raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Je domein aan je VPS koppelen

Voor je gebruik kan maken van je domein binnen DirectAdmin moet je domein gekoppeld worden aan je VPS. Hiervoor verwijs je in je DNS instellingen je domein naar je VPS en configureer je je domein in DirectAdmin.

Je VPS komt automatisch met een IPv6 adres, maar voor je er gebruik van kunt maken in DirectAdmin koppel je in DirectAdmin je IPv6 adres aan je IPv4 adres.

Extra (sub)domeinen aan je VPS koppelen

Met DirectAdmin kun je eenvoudig een subdomein of extra domein gebruiken op je VPS. Eenmaal gekoppeld kun je voor het hosten van een site, database, of e-mail exact dezelfde stappen gebruiken als eerder in deze handleiding. Een subdomein en / of extra domein koppel je als volgt aan DirectAdmin:

DNS

Als je op je VPS een website voor je domein host is die niet automatisch bereikbaar. Hiervoor moeten je DNS records van je domein naar je VPS verwijzen. Hieronder volgt een voorbeeld hoe de DNS records voor je domein er uit kunnen zien.

Voorbeeld DNS instellingen

Het duurt maximaal 24 uur (vaak korter) voordat DNS wijzigingen wereldwijd verwerkt en zichtbaar zijn. Dit is iets waar wij helaas geen invloed op hebben.

Let wel: De ins en outs van DNS vallen buiten de scope van deze handleiding. Voor meer informatie over DNS, zie dit artikel.

DirectAdmin

Naast het instellen van je DNS moet je in DirectAdmin ook aangeven welk domein je wil beheren. Dit is nodig om van functies zoals de file manager gebruik te kunnen maken.

Let op:  In het begin van deze handleiding gaven wij aan dat je een SSH gebruiker kunt maken. Wanneer je dat hebt gedaan wordt ook een domein gevraagd voor deze gebruiker. Indien je bij het aanmaken van deze gebruiker het domein hebt ingesteld waarvoor je een site wil hosten, moet je bij DirectAdmin inloggen als die gebruiker en kun je direct door naar het stukje IPv6 hier onder.

Stap 1

Log in op DirectAdmin als de gebruiker waar je je domein aan wil koppelen en wissel naar 'User Level' onder de optie 'Access Level'. Op 'User Level' beheer je o.a. je domeinen, mail en database.

DirectAdmin Access Levels

Stap 2

Bij een nieuwe VPS zal nu een pagina met de melding 'No data to show' verschijnen. Dit komt doordat er nog geen domein in DirectAdmin is ingesteld. Klik op 'Domain administration'.

DirectAdmin domain administration

Stap 3

In het overzicht dat verschijnt zal wederom 'No data to show' staan omdat er nog geen domein is gekoppeld in DirectAdmin. Klik links bovenaan op 'Add another domain'.

DirectAdmin add domain

Stap 4

Geef vervolgens je domeinnaam op en klik op 'create'. DirectAdmin maakt (naast de overige benodigde instellingen) automatisch een e-mailadres aan voor deze gebruiker met de syntax 'gebruikersnaam@jedomein.nl'.

DirectAdmin create domain

IPv6

Wanneer je gebruik wil maken van IPv6, zoals is ingesteld door middel van het AAAA record in het screenshot  onder 'DNS', is er een aanvullende aanpassing nodig binnen DirectAdmin. Zonder deze aanpassing zullen bezoekers van je domein die gebruik maken van IPv6 een melding 'Apache is functioning normally'te zien krijgen.

DirectAdmin gebruikt een systeem waarbij je IP adressen aan elkaar linkt wanneer je meer dan 1 IPv4 aan je domein wil koppelen, of gebruik maakt van IPv6. Je linkt je IPv6 adres als volgt:

Stap 1

Log in op DirectAdmin op 'Admin Level' en klik op 'IP Management'.

DirectAdmin IP management

Stap 2

Klik op het IPv4 adres dat je aan je domein hebt gekoppeld. Welk IPv4 adres je gekoppeld hebt kun je terugzien in je DNS instellingen, zie bijvoorbeeld de eerdere screenshot onder 'DNS'. Bij de VPS die wij voor deze handleiding gebruikten is dit 185.10.50.51.

DirectAdmin IP overzicht

Stap 3

Selecteer onder 'Select an IP to Link to <je  IP-adres>' je IPv6 adres en klik op 'Link'.

DirectAdmin ipv6 adres linken

Let op: Doorgaans worden IPv6 adressen afgekort (truncated) tot bijvoorbeeld 2a01:7c8:aaaf:333::1. DirectAdmin schrijft je IPv6 volledig uit. Zo ziet 2a01:7c8:aaaf:333::1 er in DirectAdmin uit als 2a01:7c8:aaaf:0333:0000:0000:0000:0001

Je IPv6 adres is nu gelinkt aan je IPv4 adres en je domein is nu bereikbaar via zowel IPv4 als IPv6.

Een subdomein toevoegen

Een subdomein toevoegen is tweedelig: in je DNS records voor het domein verwijs je naar je subdomein. In DirectAdmin voeg je vervolgens ook het subdomein toe.

Let wel: Deze stappen zorgen er enkel voor dat je een website op je subdomein kunt hosten. Wil je ook e-mail op je subdomein kunnen gebruiken (e.g. matthijs@subdomein.jedomein.nl) ga dan door naar het onderdeel 'Een domein toevoegen' onder deze stappen.

Stap 1

Maak in je DNS records een subdomein aan zoals het subdomein 'subdomein' in het screenshot hier onder en klik op 'Opslaan'.

DNS subdomein voorbeeld

Door een CNAME record met de waarde @ te gebruiken vertel je het DNS systeem dat je subdomein hetzelfde IPv4 en IPv6 adres gebruikt als in het A en AAAA record dat voor de root van je domein zelf is ingesteld.

Stap 2

Binnen DirectAdmin zelf maak je ook het subdomein aan zodat er bijvoorbeeld een map wordt gemaakt op de FTP server. Log in DirectAdmin in op 'User Level' en klik op 'Subdomain Management' onder 'Your Account'.

DirectAdmin subdomain management

Stap 3

Geef achter 'Add Sub-Domain' de naam van je subdomein op en klik op 'Create' onderaan rechts.

Een extra (sub)domein toevoegen

Wanneer je in DirectAdmin een extra domein wil toevoegen, of een subdomein wil toevoegen waarbij je ook e-mail kunt gebruiken, gebruik je Domain Setup:

Stap 1

Log in op 'User Level' als de gebruiker waarvoor je een domein wil toevoegen en klik op 'Domain Setup'.

Stap 2

Je krijgt een overzicht te zien van je gekoppelde domeinen waar je direct inzage hebt in het aantal subdomeinen, bandbreedte, en schijfgebruik. Klik op 'Add Another Domain' links bovenaan.

Stap 3

Geef vervolgens je domeinnaam op en klik op 'Create'. Als je een subdomein wil toevoegen geef dan de naam van je subdomein in zijn geheel op (e.g. subdomein.jedomein.nl).

DirectAdmin maakt automatisch voor dit domein een e-mailadres aan voor de ingelogde gebruiker met de syntax 'gebruikersnaam@jedomein.nl'

Voortaan als je inlogt in DirectAdmin op 'User Level' zul je een overzicht zien van de gekoppelde domeinen, zie het voorbeeld hieronder. Je selecteert hier eerst het gewenste domein voor je bij het reguliere 'User Level' uit komt.
Meerdere domeinen aan één website koppelen

Je wilt misschien meer dan één domein op dezelfde website uit laten komen. Hiervoor maakt DirectAdmin gebruik van 'Domain Pointers'. Om dit te kunnen gebruiken moeten de website waar je naar wil doorsturen en het domein dat je wil doorsturen bij dezelfde gebruiker zijn opgenomen.

Stap 1

Log in op 'User Level' als de gebruiker waar de bestaande website onder is opgenomen. Selecteer het domein waar de website op wordt gehost.

Stel dat je in bovenstaand voorbeeld jedomein.nl gebruik wil laten maken van de website voor supporttest.nl, dan klik je op supporttest.nl.

Stap 2

Klik onder 'Advanced Feature' op 'Domain Pointers'.

Stap 3

Geef de naam van het domein op dat je wil doorsturen. In ons voorbeeld in Stap 1 is dit jedomein.nl en klik op 'Add'.

De optie 'Create as an Alias' staat standaard aan. Hiermee behoud je de naam van je domein. Als bezoekers dus in ons voorbeeld jedomein.nl bezoeken zien zij daadwerkelijk jedomein.nl in de browser.
Wanneer de 'Create as an Alias' optie niet aan staat zal de bezoeker het adres zien van het domein waar je naar doorstuurt. In ons voorbeeld zou je bij bezoek van jedomein.nl dan supporttest.nl zien.

Nu je je domein aan je VPS hebt gekoppeld kun je aan de slag met je website en / of mail inrichten. Ga door naar deel 5 voor het uploaden van je website, database en gebruik van SSL, of ga door naar deel 6 als je alleen je e-mail wil inrichten.