DirectAdmin Tutorial Series 3: Je VPS updaten

Dit is het derde deel van onze DirectAdmin Tutorial Series. Ben je een nieuwe VPS aan het inrichten. dan raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Onze voorgeïnstalleerde versie van DirectAdmin komt standaard met AlmaLinux als onderliggend besturingssysteem. AlmaLinux gebruikt vaak oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features.

Niet alle software op je VPS is om die reden altijd up-to-date. De actuele versies op je VPS controleer je door in DirectAdmin op 'Admin Level' > 'Admin Tools' > 'System Information' te klikken. Je krijgt dan een overzicht te zien zoals in onderstaand  screenshot.

Met name CMS-systemen zoals WordPress vereisen vaak nieuwere versies van PHP en MariaDB (MySQL) om te functioneren. Het is dan ook raadzaam om je VPS te updaten (een nieuwe installatie komt doorgaans met de laatste PHP- en MariaDB-versies).

• Voer de stappen in dit artikel uit als root-gebruiker.

• Dit is relatief complexe materie. Als je onderstaande stappen gebruikt om een bestaande (i.p.v. nieuwe) VPS te updaten, maak dan altijd eerst een snapshot van je VPS voordat je een update uitvoert. Zo heb je altijd een snapshot om op terug te vallen als blijkt dat er door een wijziging een probleem ontstaat.

AlmaLinux updaten

AlmaLinux update je afzonderlijk van je DirectAdmin-installatie. Verbind met je VPS via de VPS-console in je controlepaneel of via SSH.

Controleer vervolgens (als root-user of met sudo) of er nieuwe updates voor AlmaLinux beschikbaar zijn, en installeer ze direct met het commando:

dnf -y update

DirectAdmin update je afzonderlijk van AlmaLinux via het 'custombuild' proces. Dit is een collectie van scripts voor het aanpassen / updaten van de DirectAdmin-configuratie. Verbind met je VPS via de VPS console in je controlepaneel of via SSH.

Stap 1

Voer onderstaande commando's uit via SSH of je VPS-console:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
    ./build update

Stap 2

Controleer vervolgens of er nieuwe updates beschikbaar zijn:

./build versions

Dit commando geeft een overzicht van huidig geïnstalleerde en mogelijk te installeren updates weer.

Stap 3

./build update_versions

Hiermee installeer je eventuele updates van software binnen DirectAdmin. Het custombuild-commando is een proces dat de software compileert. Dit update-proces kan enige tijd in beslag nemen.

PHP updaten

In dit onderdeel laten wij je zien hoe je je PHP update. Voor deze handleiding gaan wij ervan uit dat je PHP 8.0 en 7.4 allebei op je VPS wil kunnen gebruiken.

• Voor deze stappen is minimaal 512MB vrije RAM op je VPS nodig. Controleer eventueel met het top-commando of je genoeg vrij geheugen hebt.

• Je kunt ervoor kiezen om 1 tot 4 PHP-versies tegelijk te ondersteunen. Wil je één versie ondersteunen? Stel die dan in op php1_release en zet de overige phpX_release waardes op no. Wil je meer versies ondersteunen, voeg dan php3_release en/of php4_release toe.

• Ten tijde van de laatste update van dit artikel ontvangen enkel 7.4 en nieuwer nog beveiligingsupdates. Wij raden aan oudere versies niet te ondersteunen op je VPS.

Stap 1

Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root. En voer de volgende commando's uit:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
    ./build update
    ./build set php1_release 8.0
    ./build set php2_release 7.4
    ./build set php1_mode php-fpm
    ./build set php2_mode php-fpm
    ./build set mod_ruid2 no

Stap 2

Verwerk vervolgens de wijzigingen als volgt (dit zal een tijd duren):

./build php n
    ./build rewrite_confs

Stap 3

Apache hoort na het updaten automatisch te herstarten, maar mocht dit niet gebeuren, herstart dan Apache handmatig:

sudo systemctl restart httpd

Verder op in deze tutorials laten wij je zien hoe je wisselt tussen de PHP-versies in DirectAdmin.

SQL updaten

Onze DirectAdmin-installaties gebruiken standaard MariaDB (10.6) als MySQL-server. In deze handleiding laten wij zien hoe je MariaDB updaten naar een nieuwere versie mocht op moment dat je dit artikel leest 10.7 al beschikbaar zijn. MariaDB komt grotendeels overeen met MySQL (zie deze pagina voor overeenkomsten en verschillen). Er zijn nieuwere versies maar die worden op moment van schrijven nog niet officieel door DirectAdmin ondersteund.

Stap 1

Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root. En voer de volgende commando's uit, waarbij je 10.6 vervangt door de gewenste MariaDB-versie:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
    ./build set mariadb 10.6
    ./build set mysql_inst mariadb
    ./build set mysql_backup yes
    ./build update
    ./build mariadb

De optie ./build set mysql_backup yes is optioneel: bij een nieuwe VPS is er nog geen database waar je een back-up van nodig hebt dus hoef je dit niet te doen.

Stap 2

Na een mysql-update moet je altijd PHP opnieuw compilen met:

./build php n

Je MariaDB-installatie is nu geüpdatet naar versie 10.6.

DirectAdmin updaten

Er is een onderscheid tussen het updaten van DirectAdmin en services van DirectAdmin updaten (bijv MariaDB). DirectAdmin zelf update je in zijn geheel als volgt (dit is niet nodig bij een nieuwe DirectAdmin-installatie):

Stap 1

Verbind met je DirectAdmin-VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Update DirectAdmin je met het volgende commando:

/usr/local/directadmin/scripts/getDA.sh current

Je kunt 'currrent' hier optioneel vervangen door alpha, beta, of stable.

Alle DirectAdmin services updaten

Wanneer je geen versies wil aanpassen van geïnstalleerde software (bijv de PHP-versie), dan kun je alle services in een keer updaten via de volgende stappen:

Stap 1

Verbind met je DirectAdmin-VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Het bijwerken van DirectAdmin's services gebeurt vanuit het custombuild proces.

cd /usr/local/directadmin/custombuild
    ./build update

Stap 3

Mocht je eerst willen controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn, dan voer je de volgende commando's uit:

./build versions

Dit commando geeft een overzicht van huidig geïnstalleerde en mogelijk te installeren updates weer.

Stap 4

Je installeert vervolgens alle beschikbare updates met het commando:

./build update_versions

Het custombuild-commando is een proces dat de software compileert. Het update-proces kan enige tijd in beslag nemen.

Je VPS is naast veilig nu ook helemaal up to date en klaar om een domein te koppelen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 4: Domeinen en subdomeinen koppelen.