Wat is kubectl?

Voor het beheer van een Kubernetes-cluster kun je gebruik maken van een programma genaamd 'kubectl'. Simpel gezegd is Kubectl een command-line tool waarmee je commando's uitvoert op een Kubernetes-cluster.

Kubectl communiceert hiervoor met de API server van een Kubernetes cluster. Je installeert kubectl op je lokale computer of laptop en gebruikt het vanuit een terminal (Linux/MacOS) of command prompt (Windows), zie voor de installatie onze Kubectl installatiehandleiding.

Met Kubectl kun je bijvoorbeeld applicaties deployen, onderzoeken, cluster resources beheren en logbestanden bekijken.