Er zijn phishingmails in omloop die uit naam van TransIP worden verstuurd. Twijfel je over de echtheid van een e-mail van TransIP, klik dan niet op linkjes en neem contact met ons op via je controlepaneel of via support@transip.nl. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Hoe maak ik een intern netwerk op het Openstack Platform (private netwerk)

In jouw Virtual Datacenter, de OpenStack- implementatie van TransIP, kun je naar wens virtuele servers aanmaken in de vorm van Openstack 'instances'. Wanneer je meerdere instances gebruikt voor jouw project, is het doorgaans handig als die via een private network met elkaar kunnen communiceren.

In deze handleiding laten we zien hoe je een 'private network' opzet binnen OpenStack. Een 'private network' is een netwerk waarmee je twee of meerdere instances met elkaar te verbindt zonder over het publieke internet te gaan.

Hoe maak ik een intern netwerk aan op OpenStack?

Stap 1

Klik in het linkermenu op 'Network'. Klik daarna in het drop-down-menu op 'Networking'.

openstack-network-networking

In 'Networking' klik je rechtsboven op de 'Create Network' knop.

openstack-netwerk-toevoegen

Stap 2

Er verschijnt een 'Create Network' pop-up-venster. Vul hier onder 'Network Name' de gewenste naam van het netwerk in. Voor de handleiding gebruiken we 'TestNetwork'. 'Enable Admin State' en 'Create Subnet' staan al aangevinkt.

openstack-network-name

Klik op de 'Subnet'-tab om een subnet toe te voegen en vul de volgende gegevens in:

• Subnet Name: de naam voor het subnet , bijvoorbeeld TestSubnet
  • Network Address: de IP-range bijvoorbeeld 192.168.1.0/24
  • IP Version: het gewenste IP-protocol voor het private network, doorgaans gebruikt men hiervoor IPv4.

Klik rechtsonder op 'Create' om het netwerk aan te maken.

openstack-network-subnet

Je ziet nu een pop-up verschijnen met een draaiend pijltje en de tekst 'Working'.

openstack-netwerk-aanmaken

Als het pijltje is uitgedraaid verschijnt je netwerk onder 'Networks'. Onder 'Name' zie je de naam van je netwerk.

openstack-netwerk-naam

Hoe kan ik instances koppelen aan een intern netwerk?

Stap 1

Klik op 'instances' in het linkermenu. Klik op het pijltje naar beneden onder 'Actions' en vervolgens op 'Attach Interface'.

openstack-netwerk-attach-interface

Stap 2

Klik op het pijltje naar beneden en selecteer je private netwerk in het dropdownmenu (In ons voorbeeld is dit 'TestNetwork'). Het gekozen netwerk verschijnt onder 'Network'. Klik op 'Attach Interface' om de interface voor het private netwerk aan de instance te koppelen.

openstack-netwerk-network

Je ziet nu een pop-up verschijnen met een draaiend pijltje en de tekst 'Working'.

openstack-netwerk-koppelen

Als het pijltje is uitgedraaid zie je het gekozen netwerk onder 'IP Adress' in je instance staan. De instance is nu gekoppeld aan het 'private network'.

Om nog een instance te koppelen herhaal je de stappen vanaf Stap 1 onder de paragraaf  'Hoe kan ik instances koppelen aan een intern netwerk?'.

openstack-netwerk-instance