IPv6 op OpenStack

In deze handleiding laten we zien hoe je een IPv6-adres naast je IPv4-adres kunt gebruiken op jouw OpenStack-instance.

In OpenStack kun je geen IPv6- en IPv4-adres tegelijkertijd op één interface zetten. In deze handleiding maak je een tweede interface aan waaraan je het IPv6-adres koppelt.

Deze handleiding is geschreven voor de volgende besturingssystemen:

• Ubuntu 20.04, Ubuntu 22.04 en Debian 11
    • Ubuntu 18.04 en Debian 10
    • CentOS 7+, Alma Linux 8+ en Rockylinux 8+
    • Windows (vanaf 'Windows Server 2016')

Stap 1

Log in op de Horizon-webinterface van OpenStack en klik in het linkermenu onder 'Computer' op 'Instances'.

Stap 2

Klik rechts van de instance onder 'actions' op het pijltje naar beneden. Klik in het drop-down-menu op 'Attach Interface'.

openstack-attach-interface

Stap 3

Klik op het pijltje naar beneden naast 'Select Network' en selecteer in het drop-down menu de optie 'net-public-ipv6'.

openstack-select-network

Stap 4

Je ziet nu onder 'Network' 'net-public-ipv6' staanKlik rechtsonderaan op 'Attach Interface' om de interface aan de instance te koppelen.

openstack-attach-knop

Stap 5

Het IPv6-adres is nu gekoppeld aan de instance. Je ziet het IPv6-adres (net-public-ipv6) onder je IPv4-adres (net-public) staan.

openstack-ipv6-gekoppeld

IPv6 configureren op je instance

Stap 1

Configureer nu eerst het IPv6-adres op jouw instance. Klik voor Linux-distro's op het pijltje achter door jouw gebruikte distro/besturingssysteem, of gebruik voor de configuratie van het IP-adres van je instance een van onze handleidingen voor ons VPS-platform, zie dit overzicht.

Ga voor  Windows Server-installaties direct naar stap 2. Windows Server voegt vanaf Windows Server 2016 zelf de tweede interface toe.

Ubuntu 20.04, Ubuntu 22.04 en Debian 11

Stap 1

Log in via ssh om gebruik te maken van de command-line en gebruik het volgende commando om de file 'interfaces' te openen in de Nano tekst editor.

sudo nano /etc/network/interfaces

Stap2

Plak of typ onderstaande code onder de al bestaande interface, zie de onderstaande afbeelding. Sla de wijzigingen op en sluit het bestand met ctrl + x > y > enter.

allow-hotplug ens7
     iface ens7 inet6 dhcp
     metric 10

openstack-code-blok

Stap3

Controleer je netwerkinterfaces met het commando.

ip link show

Je ziet nu dat de 'ens7' interface in de 'DOWN'-state staat. Dit betekend dat de interface nog niet actief is.

openstack-downstate-interface

Stap 4

Schakel de 'ens7'-interface in door met het onderstaande commando de state naar de 'up-state' te veranderen.

sudo ip link set dev ens7 up

Stap 5

Controleer je netwerkinterfaces met het commando.

ip link show

Je ziet nu dat de 'ens7' interface in de 'UP'-state staat'.

openstack-upstate-interface

Ubuntu 18.04 en Debian 10

Stap 1

Log in via ssh om gebruik te maken van de command-line en gebruik het volgende commando om de file 'interfaces' te openen in de Nano tekst editor.

sudo nano /etc/network/interfaces

Stap2

Plak of typ onderstaande code onder de al bestaande interface, zie de onderstaande afbeelding. Sla de wijzigingen op en sluit het bestand met ctrl + x > y > enter.

auto eth1
    iface eth1 inet6 dhcp

openstack-ipv6-ubuntu-18

Stap3

Controleer je netwerkinterfaces met het commando.

ip link show

Je ziet nu dat de 'eth1' interface in de 'DOWN'-state staat. Dit betekend dat de interface nog niet actief is.

openstack-downstate-ubuntu18

Stap 4

Schakel de 'eth1'-interface in door met het onderstaande commando de state naar de 'up-state' te veranderen.

sudo ip link set dev eth1 up

Stap 5

Controleer je netwerkinterfaces met het commando.

ip link show

Je ziet nu dat de 'eth1' interface in de 'UP'-state staat'.

openstack-upstate-ubuntu18

CentOS 7, Alma Linux 8 en Rockylinux 8

Stap 1

Log in via ssh om gebruik te maken van de command-line. Typ onderstaand commando op de command-line om een lege file 'ifcfg-eth1aan te maken via de Nano tekst editor.

sudo nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1

Stap 2

Plak of typ onderstaande code in de lege file om de IPv6 interface toe te voegen, zie de onderstaande afbeelding. Sla de wijzigingen op en sluit het bestand met ctrl + x > y > enter.

DEVICE="eth1"
    BOOTPROTO=none
    NM_CONTROLLED="no"
    PERSISTENT_DHCLIENT=1
    ONBOOT="yes"
    TYPE=Ethernet
    DEFROUTE=yes
    PEERDNS=yes
    PEERROUTES=yes
    IPV4_FAILURE_FATAL=no
    IPV6INIT=yes
    IPV6_AUTOCONF=no
    IPV6_FORCE_ACCEPT_RA=yes
    DHCPV6C=yes
    IPV6_DEFROUTE=yes
    IPV6_PEERDNS=yes
    IPV6_PEERROUTES=yes
    IPV6_FAILURE_FATAL=yes
    NAME="eth1"

openstack-ipv6-centos

Stap3

Controleer je netwerkinterfaces met het commando.

ip link show

Je ziet nu dat de 'eth1' interface in de 'DOWN'-state' staat. Dit betekend dat de interface nog niet aktief is.

openstack-downstate-centos

Stap 4

Schakel de 'eth1' interface in door met het onderstaande commando de state naar de 'up-state' te veranderen.

sudo ip link set dev eth1 up

Stap 5

Controleer je netwerkinterfaces met het commando.

ip link show

Je ziet nu dat de 'eth1' interface in de 'UP'-state' staat.

openstack-upstate-centos

Stap 2

Omdat het het nieuwe IPv6-adres niet automatisch de bestaande security groups meeneemt moet je om het IPv6-adres werkend te krijgen de security groups opnieuw toevoegen aan de instance.

Klik rechts van de instance onder 'Actions' op het pijltje naar benedenklik daarna op 'Edit Security Groups' in het dropdownmenu.

openstack-security-groups

Stap 3

Er verschijnt nu een pop-up 'Edit Instance'. klik op 'Save' om de security groups opnieuw toe te voegen.

openstack-opnieuw-toevoegen

Stap 4

Om de wijzigingen door te voeren op de instance moet de instance opnieuw opgestart worden. Sla je werk op en sluit de instance af via command-line vanuit het besturingssysteem zelf.

Klik rechts van de instance onder 'Actions' op het pijltje naar benedenKlik daarna op 'Soft Reboot Instance' in het drop-down-menu.

openstack horizon soft reboot instance

Stap 5

Klik in het bevestigingsvenster rechtsonder op de knop 'Soft Reboot Instance' in de pop-up om de instance opnieuw op te starten. De 'Warning' geeft aan dat als je de veranderingen niet hebt opgeslagen deze verloren gaan. Als je alle stappen in deze handleiding nauwkeurig hebt gevolgd kun je deze waarschuwing negeren.

openstack-bevestig-opstarten

Aan de 'balk' onder 'Reboot Started' zie je terug dat de instance aan het opstarten is. Het opnieuw opstarten zal in de meeste gevallen maximaal een halve minuut duren.

openstack-opstart-proces

Wanneer dit proces klaar is staat de instance weer op 'Active' en is de instance klaar voor gebruik. Gefeliciteerd! Je hebt nu een werkend IPv6-adres op je instance.

openstack-instance-active