Google SMTP error from remote mail server after pipelined end of data: 550-5.7.25

Google's netwerk ondersteunt IPv6-verkeer en geeft IPv6-verkeer zelfs voorrang op IPv4-verkeer. Je VPS ondersteunt en gebruikt standaard IPv6 en IPv4. Normaal gesproken wordt dan ook IPv6 gebruikt wanneer je vanaf je VPS naar het Google netwerk mailt, bijvoorbeeld naar een @gmail.com adres.

Google stelt echter strenge eisen aan waar je mailserver aan moet voldoen, zoals een correct ingesteld reverse DNS / PTR-record en een SPF-record waarin je mailserver gemachtigd wordt om mail te verzenden namens dat domein. Als deze configuratie onvolledig is, kun je een 550-5.7.25-foutmelding krijgen en word je mail geweigerd.

De oorzaak van de 550-5.7.25-foutmelding

Mocht de reverse DNS-configuratie van je mailserver niet volledig zijn, dan kun je de volgende foutmelding krijgen:

Status: 5.0.0
     Remote-MTA: dns; gmail-smtp-in.l.google.com
    Diagnostic-Code: smtp; 550-5.7.25 [IPv6-adres van je VPS] The IP address sending this message does not
     550-5.7.25 have a PTR record setup, or the corresponding forward DNS entry does
     550-5.7.25 not point to the sending IP. As a policy, Gmail does not accept
     550-5.7.25 messages from IPs with missing PTR records. Please visit
    550-5.7.25 https://support.google.com/mail/answer/81126#ip-practices for more
     550 5.7.25 information.

De bovenstaande bounce-melding geeft aan wat het probleem is: Er wordt gemaild via een IPv6-adres (doorgaans die van je VPS), maar hiervoor is geen correcte of volledige reverse DNS / PTR-record ingesteld. Omdat je VPS niet voldoet aan de IPv6 sending guidelines van Google, wordt de mail geblokkeerd.

De 550-5.7.25-foutmelding oplossen

In onze ervaring wordt deze foutmelding bijna altijd veroorzaakt doordat alleen een DNS-record voor het reverse DNS-record ontbreekt, terwijl wel in de netwerkconfiguratie van je VPS een reverse DNS-record is ingesteld. Voor de zekerheid raden we echter aan om beide te controleren. Hiervoor kun je de stappen in onze reverse DNS-handleiding gebruiken.

Na het correct instellen van je reverse DNS-record(s) zal doorgaans binnen een uur je mail weer correct aankomen bij adressen op het Google netwerk.