Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is NVMe?

NVMe (Non-Volatile Memory express) is een type fysiek opslagemedium dat in computers gebruikt wordt om bijvoorbeeld een besturingssysteem, applicaties en/of data op te slaan. NVMe-schijven vallen onder de categorie 'SSD-schijf' en is de nieuwe standaard van de M.2 formfactor, zie ook ons artikel 'Wat is een SSD?'.

De 'e' van Express in NVMe is ook direct een hint over de achterliggende techniek: NVMe maakt geen gebruik meer van SATA maar van PCIe (i.e. PCI express). Verder zien M.2 NVMe SSD's er hetzelfde uit als standaard M.2 SSD's en gebruiken dezelfde aansluitingen.

m2 nvme ssd

Door gebruik te maken van PCIe in plaats van SATA, zijn NVMe SSD's aanzienlijk sneller (tot wel 15 keer sneller dan een SATA SSD). NVMe SSD's gebruiken wij bijvoorbeeld voor het PerformanceVPS-platform.

De Nederlandse taal is een beetje misleidend omdat we bij NVMe ook vaak spreken over een 'NVMe-schijf' of 'harde schijf' (van het Engelse Hard Disk, waar ook Disk Drive of schijfstation uit voort komt). NVMe-'schijven' maken echter net als andere type SSD's geen gebruik van een schijf zoals bij een traditionele HDD, maar van flash geheugen om data op te slaan.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op