De caching opties op webhostingpakketten

Met onze webhostingpakketten heb je de mogelijkheid om verschillende caching opties te gebruiken.

De verschillende caching opties vind je terug door binnen het controlepaneel naar jouw domeinnaam te navigeren via het 'Domein & Hosting' tabblad. Klik op 'Webhosting beheren' naast 'Webhosting' om jouw website op het webhostingpakket te beheren.

Klik op webhosting beheren

Klik nu bovenaan op 'Geavanceerd', gevolgd door 'Prestaties en Caching'.

In het overzicht zie je welke caching opties jouw webhostingpakket heeft. Redis en Ram-disk zijn beschikbaar op alle webhostingpakketten. Varnish is enkel beschikbaar op webhosting 'Pro' en 'Max'.

In dit artikel leggen we je uit hoe je de caching opties inschakelt via het controlepaneel.

Redis

Redis kan gebruikt worden om data te cachen die je ergens kunt ophalen, zoals uit een MySQL database. De data in Redis wordt namelijk verwijderd wanneer Redis wordt herstart.

Let op: Vanwege het feit dat de data in Redis bij elke restart onherroepelijk wordt verwijderd is het noodzakelijk dat je hierin enkel tijdelijke data gebruikt.

Om Redis in te schakelen in het controlepaneel ga je als volgt te werk:

Stap 1

Klik in het 'Prestaties en cache' overzicht naast 'Redis' op de drie puntjes, gevolgd door 'Beheren'.

Klik naast redis op de drie puntjes, gevolgd door beheren.

Stap 2

Om Redis vervolgens te activeren klik je op 'Activeren'. Stel een wachtwoord in en klik op 'Opslaan'.

Activeer redis door op activeren te klikken

Je zult zien dat Redis direct voor je is ingeschakeld. In het overzicht is de Server, Poort en de maximale Grootte van jouw Redis data getoond.

Het ingestelde wachtwoord kun je achteraf altijd wijzigen door via de drie puntjes op 'Bewerken' te klikken.

Redis is ingeschakeld

Ram-disk

RAM-disk is een virtuele schijf waarmee jouw website veel sneller bestanden kan lezen en schrijven. Omdat de data op je RAM-disk elk moment verwijderd kan worden wordt dit enkel voor caching gebruikt.

Let op: Vanwege het feit dat de data in RAM-disk elk moment kan worden verwijderd is het noodzakelijk dat je hierin enkel tijdelijke data gebruikt.

Volg deze stappen om RAM-disk in te schakelen in je controlepaneel:

Stap 1

Klik in het 'Prestaties en cache' overzicht naast 'RAM-disks' op de drie puntjes, gevolgd door 'Beheren'.

Klik naast ram-disks op de drie puntjes, gevolgd door beheren.

Stap 2

Om RAM-disk vervolgens te activeren klik je op 'Activeren'. Geef jouw RAM-disk een Naam, stel de Grootte in en geef aan welke Map van je website je wilt toewijzen aan de RAM-disk. Klik vervolgens op 'Opslaan'.

activeer ramdisk

Varnish

Varnish kan jouw webpagina's cachen zodat deze sneller kunnen worden geladen. De pagina's in de cache leggen een kortere weg af naar de bezoeker, wat de snelheid aanzienlijk bevordert.

Varnish inschakelen op een webhosting pakket doe je als volgt:

Stap 1

Klik in het 'Prestaties en cache' overzicht naast 'Varnish' op de drie puntjes, gevolgd door 'Beheren'.

klik naast varnish op de drie puntjes, gevolgd door beheren.

Stap 2

Om Varnish vervolgens te activeren klik je op 'Activeren'. Er verschijnt een pop-up die vraagt om de tijdelijke cache bypass te activeren. Door de bypass in te schakelen is de caching nog niet actief en kun je varnish eerst configureren. Klik vervolgens op 'Opslaan'.

activeer Varnish

Let op dat je de bypass uitschakelt na de configuratie. Varnish is pas actief wanneer de bypass uit staat.

Zodra Varnish is geactiveerd vind je in het overzicht de configuratie instellingen terug.

De varnish opties

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je de verschillende caching opties voor webhostingpakketten kunt inschakelen via je controlepaneel.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.