Ik wil mijn domein naar TransIP verhuizen zonder downtime

Wanneer je een domeinnaam naar ons verhuist kan de verhuisperiode verschillen. Dit kan afhankelijk van de extensie vrijwel direct gebeuren tot uiterlijk enkele weken in beslag nemen. Bij extensies waar een verhuizing vrijwel direct plaatsvindt, kan dit voor problemen met de bereikbaarheid van je website / diensten zorgen wanneer je niet van te voren de DNS al goed hebt ingesteld.

Onderstaande handelingen voer je uit wanneer je bijvoorbeeld eerst je domein naar ons wil verhuizen en je DNS wil instellen voordat je de verhuizing afrond. Als je je domein en website van een andere naar ons verhuizen wil verhuizen kun je ons artikel 'ik wil mijn website verhuizen naar een webhostingspakket' gebruiken.

De procedure kan ook verschillen afhankelijk van of je van je eigen / externe nameservers of van onze nameservers gebruik wilt maken. Klik voor externe nameservers hier, wanneer je onze nameservers wilt gaan gebruiken kun je hier meer informatie vinden.

Ik gebruik externe nameservers
WHOIS en nameservers wijzigen
In dat geval kun je al tijdens het aanvragen van de verhuizing dit al instellen:

• Loop alle stappen door van het registratieproces (voer je domein in, voer de autorisatiecode is en vul je gegevens in / log in).
  • In stap 4 van het registratieproces vind je rechtsboven de optie 'WHOIS en nameservers wijzigen'. Klik hier op.
  • Vervolgens selecteer je het domein of de domeinregistraties waarvan je de nameservers wilt aanpassen.

Domeinen selecteren en daarvan de nameservers wijzigen

• Aan de rechterkant verschijnen nu invoervelden waar je de gewenste nameservers invoert.
  • Klik onderaan de pagina op Opslaan om de wijzigingen door te voeren.
  • Wanneer nu de verhuizing voltooid is, zullen al direct de juiste nameservers gebruikt worden!

Ik wil jullie nameservers gebruiken
Voer een foutieve verhuiscode in

• Als je van onze nameservers gebruik wilt maken, dan kun je het beste eerst de verhuizing met een foute verhuiscode aanvragen.
  • Tijdens het verhuisproces krijg je na het invoeren en selecteren van de domeinnaam de vraag om je verhuiscode in te voeren.
  • Voer hier een verhuiscode in waarvan je zeker weet dat deze onjuist is, zoals bijvoorbeeld test1234 (verhuiscodes zullen altijd een willekeurig aantal cijfers, letters en andere tekens zijn).
  • De verhuizing zal in eerste instantie mislukken, maar nu heb je wel de mogelijkheid om in het controlepaneel de DNS te wijzigen naar de juiste IP-adressen dan wel hostnames.
  • Wijzig vervolgens de DNS-instellingen zoals je zelf wilt en sla deze op. Meer informatie over het instellen van DNS-instellingen vind je hier.

Voer de verhuizing opnieuw uit met de juiste verhuiscode

• Wanneer je alle instellingen naar wens hebt aangepast, kun je in het controlepaneel de verhuizing uitvoeren met de juiste verhuiscode via de optie 'Opnieuw met andere autorisatiecode'.
  • Wanneer nu de verhuizing is voltooid, zal de DNS al direct correct ingesteld staan en jouw website / diensten bereikbaar blijven.

Let op!
Wanneer je bij ons van andere DNS-instellingen gebruik gaat maken dan van voor de verhuizing, dan kan het zo zijn dat er toch nog een korte overlap is. Zorg er in een dergelijke situatie voor dat de 'oude situatie' nog voor minimaal 24 uur bereikbaar is nadat de verhuizing is uitgevoerd. Providers slaan namelijk DNS-instellingen op in zogenaamde 'DNS-resolvers' en daardoor kan het altijd iets langer duren voordat de nieuwe instellingen overal verwerkt zijn.