Ik wil gebruik maken van command-line / SSH

Voor het gebruik van onze Linux VPS'en (CentOS, Ubuntu, Debian, etc), en in veel artikelen in onze knowledgebase, maak je gebruik van command-line (ook bekend als command-line-interface of CLI) over een SSH verbinding.

In dit artikel geven wij een basale uitleg van deze termen en hoe je gebruik maakt van command-line en SSH. Dit artikel is niet bedoeld om in uitvoerig detail alle mogelijkheden van command-line toe te lichten, maar een basale uitleg te geven zodat je de commando's die in onze artikelen genoemd worden kunt gebruiken.

Als je gebruik maakt van onze pre-installed images met DirectAdmin, Plesk, of cPanel dan maakt je VPS gebruik van CentOS 7.

Wat is command-line

Command-line is een interface in een besturingssysteem of programma, waarin je door op specifieke regels commando's te typen opdrachten geeft aan een besturingssysteem of programma. Dit kunnen commando's zijn om bijvoorbeeld een configuratie bestand te openen en te bewerken, of opdrachten uitvoeren zoals het herstarten van software of je VPS. Een voorbeeld van command-line waar je mogelijk al bekend mee bent is de 'command prompt' in Windows of 'terminal' in MacOS.

Voor het gebruik van command-line kun je ook onze VPS console gebruiken. In deze handleiding gaan wij ervan uit dat je SSH gebruikt.

Wat is SSH

SSH staat voor Secure Shell en is een netwerk protocol dat een (relatief) veilige manier biedt om te verbinden met een computer of server op afstand.

Op ons VPS platform gebruik je SSH om een verbinding vanaf je computer met je Linux VPS te maken en via command-line je VPS te beheren.

Hoe gebruik ik SSH

Alle controlepaneel installaties (DirectAdmin, Plesk en cPanel) en de meeste van de door ons aangeboden OS'en komen met een SSH server, of bieden de mogelijkheid om bij installatie van je VPS een SSH server te installeren. De installatie van een SSH server valt dan ook buiten de scope van deze handleiding.

SSH in Windows

Voor het gebruik van SSH in Windows raden wij Putty aan. Je kunt Putty hier downloaden.Open na de installatie Putty. Je wordt gegroet door onderstaand scherm.

Vul de volgende velden in:

• Hostname: Gebruik hier het IP adres van je VPS.
  • Port: Standaard is dit poort 22. Wij raden aan een andere poort in te stellen voor SSH aangezien veel bots proberen binnen te dringen op je VPS via poort 22.
  • Saved Sessions: Geef in dit veld een naam op voor je VPS.
  • Save: Klik op 'Save' om de instellingen op te slaan. In de toekomst kun je dan direct onder 'Saved Sessions' de naam van je VPS selecteren en met 'Load' > 'Open' direct verbinden met je VPS.
  • Open: Hiermee start je de SSH verbinding met je VPS.

Nadat de verbinding is gemaakt met je VPS word je eerst gevraagd in te loggen. Je ziet in Putty dat je je gebruikersnaam opgeeft, maar je wachtwoord is tijdens het typen verborgen (maar werkt wel). Je geeft dus je wachtwoord op, ondanks dat je die niet ziet, en drukt vervolgens op 'enter'.

Tip: Als je commando's in wil voeren die in onze artikelen staan kun je die selecteren en kopiëren (ctrl + c). Vervolgens plak je ze in Putty door met de rechter muisknop te klikken.

SSH in MacOS

MacOS heeft al een SSH programma in MacOS zelf. Je kunt van SSH gebruik maken via de terminal. Je vindt de terminal in 'finder' > 'applicaties' > 'utilities' (hulpprogramma's), of onderaan in je Apple dock. Vervolgens verbind je met je VPS met het volgende commando:

ssh -p 22 <gebruikersnaam>@123.123.123.123
  • 22 is hier het poortnummer.
  • Vervang <gebruikersnaam> door je daadwerkelijke gebruikersnaam. Let wel dat bij DirectAdmin, Plesk en cPanel om veiligheidsreden de 'root' gebruiker niet kan inloggen via SSH.
  • Vervang 123.123.123.123 door het daadwerkelijke IP van je VPS

Hoe gebruik ik command-line

Eenmaal verbonden kun je aan de slag met command-line.

Sudo

Een Linux VPS heeft een root gebruiker. De root gebruiker heeft volledige toegang en rechten tot het besturingssysteem van je VPS, in tegenstelling tot andere gebruikers (tenzij expliciet zo geconfigureerd).

Veel commando's kunnen enkel door een root gebruiker worden uitgevoerd. Om commando's uit te kunnen voeren als root gebruiker terwijl je met een andere gebruiker bent verbonden via SSH, wordt gebruik gemaakt van het 'Sudo' commando, wat staat voor 'super user do'.

Je plaatst 'sudo' voor het commando dat je wil uitvoeren, bijvoorbeeld:

sudo firewall-cmd --reload

Er wordt vervolgens om een wachtwoord van de root gebruiker gevraagd voor het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Overschakelen naar de root user

Alternatief kun je wanneer je bent verbonden via SSH als standaard gebruiker overschakelen naar de root gebruiker door het volgende commando op te geven:

su root

Heeft je gebruikersaccount root privileges, dan gebruik je het volgende commando:

sudo su

Je hoeft daarna niet meer 'sudo' voor de commando's die je uitvoert te plaatsen. Met het commando 'exit' schakel je terug naar de gebruiker waarmee je in eerste instantie met je VPS verbond.

Packages installeren

Linux OS'en gebruiken 'packages' voor de installatie van software op je VPS. Packages zijn gecomprimeerde containers die je kunt vergelijken met .zip bestanden, maar extra opties bevatten zoals installatie instructies voor je besturingssysteem.

Je kunt dergelijke packages vanuit command-line installeren. Afhankelijk van je OS doe je dit met het volgende commando:

CentOS:

yum install package

Debian:

apt-get install package

Ubuntu:

apt-get install package

FreeBSD:

pkg install package

Bij een daadwerkelijke installatie vervang je 'package' door de daadwerkelijke naam van de package die je wil installeren.

Linux text editors: nano en vim

In veel artikelen pas je de inhoud van configuratiebestanden aan, bijvoorbeeld van .conf bestanden. In dat geval zie je dat het commando 'nano' of 'vim' wordt gebruikt. Beide zijn text editors en welke je gebruikt is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je dus in een artikel bijvoorbeeld 'nano /var/log/messages/' ziet staan ben je vrij om vim in plaats van nano te gebruiken, of omgekeerd.

Nano is overigens een basalere/eenvoudigere text editor dan vim, maar heeft een lagere instapdrempel, en is toereikend voor het gebruik van onze handleidingen. Wij raden dan ook aan om nano te gebruiken tenzij je ervaren bent in het gebruik van Linux systemen.

Nuttige commando's

Wij raden aan een bestand op je computer bij te houden als referentiemiddel voor handige commando's. Hier onder volgen er enkele die wij ook zullen blijven uitbreiden. Als je graag meer commando's toegevoegd wil zien / onderwerpen behandeld wil zien over commandline, laat ons dat vooral in een reactie op dit artikel weten!

• reboot: Herstart je VPS.
  • pijltje omhoog / omlaag (op je toetsenbord): Browse door reeds ingevoerde commando's.
  • ps aux: Toont een lijst met processen (programma's) die aan staan op je VPS
  • kill pid: ps aux toont een tabel met o.a. per proces het ID nummer, oftewel 'process ID / pid'. Met 'kill pid' beëindig je een process (vervang pid door het process ID nummer).
  • rm -f: Met rm-f verwijder je geforceerd een bestand. Stel dat je het bestand mijnlog.log hebt in de map /var/log (dus in zijn geheel /var/log/mijnlog.log) dan vewijder je die met het commando 'rm -f /var/log/mijnlog.log'.
  • systemctl status servicenaam: Met dit commando controleer je of een service (e.g. httpd) aan staat.
  • Journalctl -xe -u servicenaam: Start een service niet, dan krijg je met dit commando inzage in foutmeldingen waarom de betreffende service niet start.
  • rpm -qa |grep -i naam: Vervang 'naam' door de naam van de package waar je naar zoekt om een package op te zoeken.
  • rpm -e je-repository-rpm-package: Vervang 'je-repository-rpm-package' om de package die je met het vorige commando vindt te verwijderen.