Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een database aanmaken en beheren

In dit artikel leggen we uit hoe je bij het gebruik van een webhostingpakket een database aanmaakt en beheert. Een MySQL database is een plek waar je data van je website in kan opslaan, om deze data vervolgens makkelijk te kunnen ophalen en te manipuleren.

Voor het gebruik van websites zoals Wordpress is een database vereist. Databases maak je aan via je TransIP controlepaneel en beheer je via het programma PHPMyAdmin.


Databases aanmaken en beheren

Stap 1

Log in op je controlepaneel en navigeer naar jouw domeinnaam via het 'Domein & Hosting' tabblad. Klik op 'Webhosting beheren' naast 'Webhosting' om jouw website op het webhostingpakket te beheren.

Klik op webhosting beheren

 

Klik bovenaan op 'Website' en daarna op 'Databases'.

Klik op website en daarna databasesStap 2

Je bent nu in het database-overzicht. Klik hier op '+ Database toevoegen'.

klik op database aanmakenStap 3

Kies nu een naam voor je database en wijs hier ruimte aan toe. Wij raden aan om tenminste 100 MB te gebruiken. De maximale grootte voor databases is 15 GB (of 15000 MB).

Klik hierna op 'Opslaan'.

Maak de database aanStap 4

Na enkele ogenblikken zal je database actief zijn. Om in te kunnen loggen dien je een gebruiker aan te maken door in het overzicht op de drie puntjes en vervolgens 'Gebruikers beheren' te klikken.

Database overzicht gebruikers beheren

Klik vervolgens op '+ Voeg gebruiker toe' om een gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen.

voeg een gebruiker toeStap 5

Klik op de drie puntjes naast jouw database aan de rechterkant in het overzicht, en vervolgens op 'Open phpMyAdmin' om automatisch in te loggen op phpMyAdmin.

klik op open phpmyadmin om autoamtisch in te loggen


Het wachtwoord van je database

Ben je het wachtwoord van je database kwijt? Open dan het configuratiebestand van je website. Dit is doorgaans het config.php bestand of het wp-config.php (voor WordPress) in de www map van je website. Hierin staan de inloggegevens die je website gebruikt om te verbinden met de database.

Om het configuratiebestand in te zien, download je deze via 'File Manager' in je controlepaneel. Open hier de www map en zoek het configuratiebestand op (config.php of wp-config.php). Klik het bestand aan en klik op 'Openen' om deze in te zien.

Het wachtwoord van je database staat als volgt vermeld in het configuratiebestand: 

/** MySQL database password */ 
define('DB_PASSWORD', 'wachtwoord1234');

Dit wachtwoord gebruik je om in te loggen op de database, zoals in Stap 4 staat vermeld.

In het configuratiebestand vind je onder het wachtwoord van de database, de hostnaam terug:

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'hostnaam_hier');

Wanneer jouw website een database gebruikt op een TransIP webhostingpakket vind je de hostnaam terug door in je databaseoverzicht (zie stap 1 en 2) op de databasenaam te klikken.Wil je het wachtwoord van je database wijzigen? Klik dan in het controlepaneel in het database-overzicht 'Databases' op de drie puntjes, gevolgd door 'Gebruikers beheren'. In het volgende scherm stel je eenvoudig een nieuw wachtwoord in door op een gebruikersnaam te klikken.

klik op de drie puntjes gevolgd door gebruikers beheren

Hou er dan wel rekening mee dat je het gewijzigde wachtwoord ook aanpast in het configuratiebestand (config.php of wp-config.php) van je website. Mocht je dit niet doen, dan kan je website geen verbinding met de database maken, met als gevolg dat je website tijdelijk onbereikbaar wordt.

Het wachtwoord binnen het configuratiebestand wijzig je eenvoudig via 'File Manager' in je controlepaneel.

Open hier de 'www'-map en zoek het configuratiebestand op (config.php of wp-config.php). Klik dit bestand aan en klik vervolgens op 'Downloaden'. Open het bestand nu met een tekstverwerker zoals 'Notepad++' en vervang hier het oude wachtwoord met het nieuwe wachtwoord.

Zodra het wachtwoord in het configuratiebestand is aangepast, sla je het bestand op en upload je deze weer naar de www map via 'File Manager'.

  • Als je een actieve WordPress website hebt, raden we je aan om het wachtwoord van je database niet aan te passen. Mocht je het wachtwoord van je database niet meer weten, zoek deze dan op in het wp-config.php bestand, zoals hierboven vermeld.
  • Het is enkel mogelijk om te verbinden met de database via jouw website of via phpMyAdmin. Wegens veiligheidsredenen is het niet mogelijk om vanuit een externe server verbinding te maken met een database op een TransIP webhostingpakket.
  • Mocht je gebruik maken van een ander type website, dan is het mogelijk dat je de database zelf van inhoud moet gaan voorzien. In het geval je zelf wil sleutelen aan je database raden we je aan je hierin goed te verdiepen. De kleinste aanpassingen in een database kunnen namelijk grote gevolgen hebben.


In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je met het gebruik van een webhostingpakket een database aanmaakt en beheert.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
David Evers Admin 25 januari 2023 (#9424)

@pietcrombach, de inloggegevens om handmatig in te loggen op phpMyAdmin vind je terug in je controlepaneel:

  1. De server/hostnaam vind je door in je databasesoverzicht op je database te klikken (onder 'Naam')
  2. De username is je databasegebruiker
  3. Het wachtwoord is het daarbij horende wachtwoord
0
pietcrombach 18 januari 2023 (#9367)

Als ik helemaal geen phpMyAdmin zou hebben dan moest ik op zoek naar een andere hoster, toch. Om de optie in het TransIp panel te gebruiken moet ik steeds weer inloggen in TransIp. Ik gebruik wachtwoorden die van dien aard zijn dat ik die niet kan onthouden. Voor de migratie gebruikte ik phpMyAdmin die weliswaar,na lang niet gebruikt te hebben, opnieuw ingelogd moest worden, maar dat was mogelijk via een inlogscherm van phpmyadmin. Het inlogscherm van phpmyadmin in de controlpanel van TransIP vraagt om 3 velden input. Mij lukt het niet om daarmee in te loggen

0
David Evers Admin 18 januari 2023 (#9364)

@pietcrombach, Je wordt automatisch ingelogd na het klikken op 'Open phpMyAdmin' via je controlepaneel. Mocht het automatisch inloggen niet lukken, controleer dan eerst of er een gebruiker aanwezig is op je database. Zie hiervoor stap 4 en 5 in dit artikel.

0
pietcrombach 17 januari 2023 (#9355)

Ik was op zoek hoe ik (na migratie) met phpmyadmin in de browser van mijn desktop kan beheren. Ik krijg wel een inlogscherm met 3 velden. Welke inloggegevens moet ik waar ingevuld worden????

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op