Ik wil MS SQL Server 2016 op mijn VPS installeren

In deze handleiding laten wij je zien hoe je een Microsoft SQL Server 2016 op je Windows-VPS installeert. Wij maken hiervoor gebruik van Windows Server 2016 en SQL Server 2016 - Standard. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende versies van SQL Server 2016. In je controlepaneel vind je de licentiesleutel en downloadlink van het ISO-bestand voor SQL Server 2016 terug.

Je kunt op deze pagina een licentiesleutel voor SQL Server 2016 bestellen indien je er nog geen hebt.

Voordat je begint:

• Voor deze handleiding gaan wij ervan uit dat de basisconfiguratie van je VPS al gedaan is. Het is belangrijk dat je een Active Directory geïnstalleerd hebt op een andere VPS en dat de VPS waarop je SQL Server 2016 installeert, is opgenomen in je Active Directory.

• De laatste Java Runtime Environment-versie moet geïnstalleerd zijn op je VPS. Je kunt deze downloaden vanaf de site van Oracle

• Let op! Dit is relatief complexe materie en het is dan ook altijd aan te raden om eerst een snapshot te maken van je VPS voordat je de handelingen in deze handleiding uitvoert. Zodoende kun je in het geval van een verkeerde configuratie hier altijd op terugvallen.

De installatie van SQL Server 2016

Stap 1:

Wanneer je de installatie start, krijg je eerst het onderstaande scherm te zien. Het gaat hier voornamelijk om documentatie omtrent SQL Server 2016. Wij raden aan om deze documentatie door te nemen om te kunnen bepalen welke features je precies nodig hebt. SQL Server is namelijk behoorlijk gecompliceerd en biedt een grote hoeveelheid installatieopties.

Klik als eerste op de optie 'System Configuration Checker'. Hiermee voer je een controle uit om te kijken of je VPS voldoet aan alle vereisten en om eventuele problemen van tevoren af te vangen.

SQL Server installation planning

Stap 2:

In onderstaande screenshot zie je de resultaten van de 'System Configuration Checker' en de eisen die aan de installatie gesteld worden. Mocht één van de punten een foutmelding geven, klik dan zoals in het onderstaande screenshot op 'Warning' (of 'Error') voor meer informatie.

SQL Server installation system check

In bovenstaand voorbeeld kregen wij een waarschuwing omdat de betreffende VPS ook een Active Directory-controller is. Aangezien de VPS voor tutorial-doeleinden gebruikt wordt, negeren wij de waarschuwing. Uit veiligheidsoogpunt is het zeker aan te raden voor een productieomgeving je Active Directory-controller en SQL Server 2016 niet op dezelfde VPS'en te configureren.

Stap 3:

Na het uitvoeren van de pre-installatiecontrole ga je verder met de daadwerkelijke installatie. Klik aan de linkerzijde van het menu op 'Installation' en kies de eerste optie 'New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation'.

De installatie van een single-node SQL Server 2016-failovercluster en Mircosoft R Server (Machine Learning Server) vallen buiten de scope van deze handleiding.

SQL installatie selectie

Stap 4:

Op de pagina die vervolgens verschijnt, geef je een licentiesleutel opgeven. Als je deze kwijt bent, vind je hem terug in je controlepaneel, zie dit artikel.

SQL Server licentiesleutel

Stap 5:

Neem de licentievoorwaarden van SQL Server 2016 door en accepteer deze.

SQL Server licentie voorwaarden

Er volgt hierna een Global Rules-check. Bij een up-to-date installatie van Windows Server met de basiscomponenten zal deze zo snel worden uitgevoerd dat het lijkt alsof hij wordt overgeslagen.

Stap 6:

Uit veiligheidsoverwegingen is het altijd verstandig je Windows Server, maar ook je software, up-to-date te houden. Wij kiezen dan ook voor het gebruik van Microsoft Update om SQL Server automatisch up-to-date te houden.

SQL Server installatie update optie

Je kunt na deze stap bij 'Product Updates' een melding krijgen dat je bijvoorbeeld een critical update mist. Klik in dat geval op 'Next' om de update automatisch te installeren. 'Install Setup Files' zal kort verschijnen om eventueel ontbrekende componenten te installeren of aan te geven dat deze al aanwezig zijn.

Stap 7:

Indien er aandachtspunten zijn, krijg je die op de pagina 'Install Rules' te zien. In onze voorbeeld installatie zagen wij twee punten terug:

• Onze VPS is ook de domain controller (zie stap 2). Uit veiligheidsoverwegingen raden wij af om in een productieomgeving je VPS als domain controller te gebruiken. Voor een interne test set-up is dit geen probleem.

• Windows-firewallregels zijn nog niet geconfigureerd voor SQL Server 2016. Omdat je dit achteraf kunt doen, is dit voor de installatie geen punt van aandacht. Zie hiervoor deze handleiding.

SQL Server installation install setup files

Stap 8:

Welke features je wil selecteren onder 'Features Selection' hangt voornamelijk af van de functionaliteit die je precies zoekt voor je SQL Server. In onze handleiding hebben wij de gangbare basisfeatures geselecteerd. Een omschrijving van iedere feature vind je onder 'Feature description', of in meer detail op deze pagina.

SQL Server installation features selectie

Stap 9:

De stap 'Feature Rules' controleert of de geselecteerde features zonder problemen geïnstalleerd worden en zal bij ontbrekende componenten (bijvoorbeeld een update) de mogelijkheid bieden die mee te installeren.

SQL Server installation feature rules

Stap 10:

Kies voor 'Default instance' wanneer je één enkele installatie van SQL Server 2016 op je VPS plaatst. Je kunt meerdere installaties van SQL Server op één VPS uitvoeren en in dat geval is 'Named instance' een verstandige optie.

SQL Server Instance Configuratie

Stap 11:

In de stap 'Server configuration' geef je aan welk useraccount ieder van de services van de SQL Server gebruikt. SQL Server geeft standaard virtuele accounts op, zoals te zien in de screenshot hieronder. Deze worden automatisch beheerd en kunnen het Active Directory-netwerk benaderen met de accountgegevens van de VPS.

SQL Server installation configuratie

Een specifieke gebruiker die in de Active Directory is aangemaakt heeft de voorkeur. Idealiter gebruik je een uniek gebruikersaccount per service in dit overzicht. Als het opgegeven wachtwoord niet sterk genoeg is, krijg je de volgende foutmelding: 'Invalid or missing username or password. To continue, provide valid credentials for the SQL Server Agent Service'.

SQL Server wachtwoord configuratie

Stap 12:

Selecteer 'Mixed Mode'. Er wordt om een administrator-account gevraagd. Indien je met het account 'administrator' bent ingelogd (of een ander admin-account), klik je op 'Add Current User' om snel de gebruiker toe te voegen. In het veld 'Enter password' en 'Confirm password' geef je het bijbehorende wachtwoord op.

SQL Server Database Engine Server configuratie

Stap 13:

In de tab 'Data directories' kun je veranderen welke directories gebruikt worden voor de installatie. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je data/back-ups op Big Storage of in een andere directorie wil plaatsen.

Stap 14:

In de tab 'TempDB' hoef je geen aanpassingen te maken. De 'Initial size' kun je achteraf namelijk hoger zetten en een hoge waarde heeft invloed tijdens de installatie op de installatietijd.

SQL Server Database Engine Configuration tempDB

Stap 15:

Onder 'FILESTREAM' laat je alle defaults staan. Doorgaans heb je deze opties niet nodig. Meer informatie over wat FILESTREAM inhoudt, vind je hier.

SQL_Server_Database_Engine_Configuration_filestream

Stap 16:

Bij de volgende stap 'Analysis Services Configuration' heb je 3 opties. Voor de installatie in ons voorbeeld kiezen wij voor 'Multidimensional and Data Mining Mode' voor deze installatie. De verschillen tussen de 3 opties zijn kort gezegd:

• 'Multidimensional and Data Mining Mode': hiermee installeer je Analysis Services met support voor Online Analytical Processing-databases en Data Mining-modellen.

• 'Tabular Mode': Tabular-modellen zijn Analysis Services-databases die in-memory of in DirectQuery-mode opereren, en data direct vanuit backend-databronnen aanspreken. Dit is vooral bedoeld om functionaliteit tussen MOLAP en een relationele database te accomoderen.

Zie ook deze pagina van Microsoft onder 'Model features' voor een overzicht van de verschillen tussen Multidimensional en Tabular Analysis Services.

• 'PowerPivot Mode': kies deze optie voor het gebruiken van je SQL Server in combinatie met SharePoint.

SQL_server_analysis_services_configuration_admin

Klik op 'Add Current User' om net als onder stap 12 je account te autoriseren voor Analysis Services. Je kunt hier meer dan één gebruiker opgeven.

Stap 17:

Kies voor 'Install and configure' onder 'Reporting Services Configuration'.

Reporting_Services_configuration

In ons voorbeeld is alleen 'Native Mode' beschikbaar. De optie 'Reporting Services SharePoint Integrated Mode' is bedoeld voor het gebruik van SQL Server in combinatie met SharePoint (zie stap 16).

Stap 18:

De stap 'Feature Configuration Rules' is wederom een automatische controle om te bepalen of de installatie met de huidige instellingen zonder problemen door kan gaan. Deze controle zal doorgaans zo snel doorlopen worden dat de stap je misschien geheel ontgaat en je direct bij 'Ready to Install' uitkomt.

SQL_Server_feature_configuration_Check

Stap 19:

Je krijgt hier een overzicht te zien van de gekozen installatieopties. Tevens kun je de locatie kiezen waar je configuratiebestand wordt geïnstalleerd. Indien dit allemaal in orde is, klik je op 'Install'.

SQL_Server_installation

Stap 20:

Na de installatie zie je een bevestiging van de geïnstalleerde features. Wij raden je aan om nu je firewall te configureren voor het gebruik van SQL Server.

SQL_Server_install_finished