Het inschakelen en uitschakelen van WordPress plug-ins

Bij het gebruik van een WordPress website kan het voorkomen dat de inlogpagina of een ander deel van je WordPress website niet meer bereikbaar is. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een plug-in die niet matcht met je bestaande plug-ins, thema's of algemene configuratie van je WordPress website.

Het is dan handig om na te gaan welke plug-in exact voor deze problemen zorgt. Dit kun je doen door alle WordPress plug-ins te deactiveren en deze vervolgens stuk voor stuk weer te activeren. Wanneer je website na het activeren van een plug-in opnieuw niet bereikbaar is, weet je direct welke plug-in de boosdoener is.

In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je plug-ins in- en uitschakelt via het WordPress Dashboard en SFTP Bestandsbeheer in je controlepaneel.

Deactiveer je plug-ins via het WordPress Dashboard

Wanneer je onlangs een WordPress plug-in hebt geïnstalleerd of geüpdatet, dan kan het zijn dat deze niet helemaal matcht met je bestaande plug-ins of thema's. Hierdoor is het mogelijk dat (een deel van) je WordPress website niet goed zichtbaar is.

In dat geval raden we je aan om na te gaan welke plug-in je het laatst hebt geïnstalleerd of geüpdatet. Deactiveer deze vervolgens om te zien of dit uitkomst biedt.

Stap 1

Log in op je WordPress website en ga binnen het WordPress Dashboard aan de linkerzijde naar 'Plugins' > 'Geïnstalleerde plugins'.

Klik op 'Plugins'

Stap 2

Je ziet nu al je geïnstalleerde plug-ins terug. Klik nu naast de plug-in op 'Deactiveren'.

Schakel de plug-in uit

Stap 3

Nu de plug-in is gedeactiveerd, kun je controleren of je WordPress website weer op de normale manier bereikbaar is. Zo ja, installeer deze plug-in dan opnieuw, werk de plug-in bij of ga na of er een alternatieve plug-in aanwezig is die je eventueel kunt gebruiken.

Als de website na het deactiveren van deze plug-in nog steeds niet bereikbaar is, dan is er mogelijk een andere plug-in aanwezig die voor problemen zorgt. In dat geval raden we je aan om al je plug-ins te deactiveren en deze vervolgens stuk voor stuk weer te activeren.

Stap 1

Ga opnieuw naar je 'Geïnstalleerde plugins' in het WordPress Dashboard. Vink het vakje naast 'Plugin' aan om alle plug-ins te selecteren. Daarna klik je op het drop-down menu genaamd 'Acties' en kies je voor 'Deactiveren'. Klik nu naast het drop-down menu op 'Toepassen'.

Alle plug-ins uitschakelen

Stap 2

Activeer nu stuk voor stuk je plug-ins door naast een plug-in op 'Activeren' te klikken. Controleer na het activeren van elke plug-in wanneer de website opnieuw onbereikbaar wordt om de boosdoener terug te vinden. Vervolgens kun je deze plug-in opnieuw installeren, bijwerken of een alternatief gebruiken.

Deactiveer je plug-ins via SFTP

Wanneer de inlogpagina van je WordPress website onverhoopt niet bereikbaar is, dan is het ook niet mogelijk om plug-ins te deactiveren via het WordPress Dashboard.

Je kunt in dat geval al je WordPress plug-ins direct deactiveren met behulp van SFTP. Je kunt dit binnen je controlepaneel doen via 'SFTP Bestandsbeheer', maar ook met een SFTP-programma zoals 'Filezilla' of 'Cyberduck'. In dit artikel leggen we je uit hoe je via SFTP Bestandsbeheer in je controlepaneel je plug-ins kunt deactiveren.

Stap 1

Maak gebruik van dit artikel om in 'SFTP Bestandsbeheer' te komen.

Stap 2

Ga nu naar de map waar jouw WordPress plug-ins in staan. Klik hiervoor op de 'www'-map en daarna op de 'wp-content'-map. Klik tot slot op de 'plugins'-map.

Hernoem de plugin map

Stap 3

Wijzig nu de naam van al je huidige plug-ins door een plug-in aan te vinken en op 'Hernoem' te klikken. Zet een underscore ( _ ) voor de plug-in en klik op hernoem. De underscore zorgt er voor dat de plug-ins tijdelijk zijn uitgeschakeld. Zorg er voor dat je dit voor iedere plug-in uitvoert.

Stap 4

Als het probleem met een plug-in te maken had, dan zul je nu de inlogpagina weer netjes moeten kunnen bereiken. Controleer dit door in de adresbalk je domeinnaam, gevolgd door /wp-admin/ in te voeren. Als je domeinnaam bijvoorbeeld site-voorbeeld.nl is, dan voer je site-voorbeeld.nl/wp-admin/ in.

Log nu in om op het WordPress-Dashboard uit te komen.

Stap 5

Als het WordPress-Dashboard netjes getoond wordt, hernoem je nu stuk voor stuk je plug-ins weer door de underscore ervoor te verwijderen. Controleer iedere keer na het hernoemen van een plug-in of je website weer onbereikbaar wordt; op die manier kun je de boosdoener terugvinden.

Zodra je de plug-in hebt gevonden die voor problemen zorgt, plaats je de underscore ( _ ) er weer voor en log je in op je Dashboard. Installeer de plug-in opnieuw, werk de plug-in bij of zoek een alternatieve plug-in om te gebruiken.

Mjin WordPress website is nog steeds deels onbereikbaar

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt gevolgd en je WordPress website nog steeds onbereikbaar is, dan kan er worden uitgesloten dat een plug-in de boosdoener is.

Mogelijk heb je dan een aanpassing binnen de configuratie van je WordPress website gemaakt, waardoor deze niet meer bereikbaar is geworden. Je kunt er dan eventueel voor kiezen om een back-up terug te plaatsen van een moment waarop de WordPress website wel bereikbaar was. Hoe je een back-up terug van je webhostingpakket terug plaatst, kun je lezen in dit artikel.

Als ook dit geen uitkomst biedt, is er mogelijk meer aan de hand. We raden je in dat geval contact op te nemen met onze supportafdeling. Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de plug-ins van je WordPress-website in- en uitschakelt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.